bezár
 

irodalom

2013. 06. 06.
Megjelent a BBC History különszáma DVD melléklettel – egyórás dokumentumfilm
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 148 oldalas, eredeti dokumentumfotókkal gazdagon illusztrált, 26 önálló cikket és tanulmányt tartalmazó magazin a BBC History élvezetes stílusában egyrészt új megvilágításba helyezi a világháború egy-egy ismertnek vélt fejezetét, másrészt a frontélet olyan életképeit villantja föl, amelyek jobbára kimaradnak a had- és eseménytörténeti kötetekből. Ilyenek például a lövészárokéletről szóló leírások, a katonák naplóföljegyzései és levelei parancsnokaikról, vagy azok a cikkek, amelyekből fogalmat alkothatunk arról, hogy hogyan juthattak szexuális örömökhöz, amikor tartalékban voltak és mit ettek a katonák a fronton.

prae.hu

Az első világháború története – Szarajevótól – Trianonig 

A brit és a magyar szerkesztőség által fölkért kiváló történészek 50 kulcspontnak tekintett témán keresztül olyan lapokat emelnek ki a négy év történetéből, amelyek az utolsó darabok behelyezése után igen szemléletes képet adnak a Nagy Háború egészéről.

Az első világháború története

Címszavakban:

Hadba szállnak a birodalmak – Élet a lövészárokban – Magyarok hadifogságban – Caporetto,
a Monarchia elfeledett diadala, a világháború egyik legnagyobb áttörése – Az első tankcsata – Háború a gyarmatokon – Szex a lövészárkok mögött, a pihenőben lévő katonák a bordélyházakban – Azok a csodálatos férfiak, a brit repülés ászai – Mit ettek a katonák a fronton? – A nap, amikor elhallgattak a fegyverek – Trianon

A Királyi Repülő Hadtest

Az írásoknak mintegy a harmada magyar szerzők műve, amelyek nemcsak a Monarchia háborús részvételéről, a magyar katonák ütközeteiről szólnak, hanem – mint Romsics Ignác tanulmánya – túlmennek a háború időszakán, s összegzik Trianon legfontosabb körülményeit, de kitérnek arra is, hogy hogyan lett Horthy Miklós kormányzó.

Angol katonák

A BBC History különszámának és DVD mellékletének köszönhetően most filmszerűen peregnek le előttünk a kilencvenkilenc évvel ezelőtt kezdődött események.
1990 Ft

Szanitécek 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés