bezár
 

irodalom

2013. 06. 05.
A Quattrocento Kiadó könyvheti újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Qattrocento Kiadó Jean Anthelme Brillat-Savarin, Scott Fitzgerald, gróf Széchenyi István, Song Ci és Ven-ce könyveit ajánlja az Ünnepi Könyvhétre.

prae.hu

Jean Anthelme Brillat-Savarin: Egy ínyenc elmélkedései – az ízlelés fiziológiája

Kiadó: Quattrocento Kiadó
Méret: 145 x 245 mm
Terjedelem: 384 oldal
Kötészet: keménytábla, cérnafűzött
ISBN: 978-963-366-612-8
Fogyasztói ár: 4450 Ft
Megjelenés: 2013. június 3.


Az Egy ínyenc elmélkedései – az ízlelés fiziológiája elbűvölő és derűs klasszikus az „asztal örömeiről”. A leghíresebb és legidőtállóbb könyv, amelyet valaha a gasztronómiáról írtak. Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826) mesterműve az egyik legfontosabb újkori epikureus alkotás, amely első megjelenése óta számos kiadást ért meg. A gasztronómia olyan különleges írott tárháza, amelyben a szerző tapasztalatait, elmélkedéseit, anekdotákat, recepteket gyűjtött össze. Élvezetes stílusban fejti ki véleményét olyan kulináris témákban, melyek ma is aktuálisak. 

„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”

Egy ínyenc elmélkedései - borító
 
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Kiadó: Quattrocento Kiadó
Méret: 125 mm x 185 mm
Terjedelem: 312 oldal
Kötészet: ragasztókötött, visszahajló füllel
ISBN: 978-963-366-591-6
Fogyasztói ár: 2680 Ft
Megjelenés: 2013. május 2.


Benjamin születése eleinte szenzációt keltett Baltimore-ban. De aztán kitört a polgárháború, s ez egészen másra terelte a város lakosainak figyelmét. Néhányan közülük, akik mindig és mindenkor tisztelték és becsülték Buttonékat, és eszük ágában sem volt megsérteni őket, sokat törték a fejüket, hogy mit is mondjanak, ami nem sértő, és végül találtak egy frappáns megoldást. Kijelentették, hogy a gyerek a nagypapára hasonlít, aminek mindenképpen volt alapja, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a hetven éves öregek szellemileg már távolról sem olyan frissek, mint azelőtt. Mr. és Mrs. Button ennek nem igazán örült, Benjamin nagyapja pedig határozottan sértve érezte magát.

Ami pedig Benjamint illeti, úgy ő elfogadta az életet olyannak, amilyen. Egyszer még néhány kisfiút is elhoztak a szüleik, hogy játszanak Benjaminnal, s ő, becsületére legyen mondva, valahogy kibírta estig, hogy érdeklődést mutatva játsszon búgócsigákkal és golyókkal – ráadásul még az is sikerült neki, hogy egészen véletlenül kilője a konyha ablakát egy parittyával, aminek apja titokban nagyon megörült: lám, milyen kis bitang a gyerek
.”

Jelen kötet a címadó Benjamin Button különös élete mellett tíz, magyarul eddig még meg nem jelent írást tartalmaz, többek közt a 2012-ben előkerült Köszönöm a tüzet! című elbeszélést.

F. Scott Fitzgerald (1896–1940) a 20. századi modern amerikai regényírás egyik első jeles képviselője. Átütő sikert A nagy Gatsby című írása hozott neki, és habár Fitzgeraldot elsősorban regényíróként tartja számon az utókor, érdemes megismerkedni rövidebb lélegzetvételű írásaival is.

Írásaiban korának problémáival és emberével foglalkozik, s problémaválasztásának metsző érzékenysége mellett szövegalkotásának tömör, sűrű stílusából fakadó ereje teszik őt a modernizmus nagy alakjává. A háború utáni ifjúságról, az „elveszett nemzedékről” ír – belülről. A harcterek lüktetését felváltó jazz, a pillanatnyiság, a mélységek nélküli tartalmak keresése, a merőben megváltozott életkörülmények és társadalmi-erkölcsi szabályok szövik át Fitzgerald prózavilágát.

Benjamin Button és egyéb történetek - borító

F. Scott Fitzgerald: Hollywoodi történetek

Kiadó: Quattrocento Kiadó
Méret: 125 mm x 185 mm
Terjedelem: 192 oldal
Kötészet: ragasztókötött, visszahajló füllel
ISBN: 978-963-366-606-7
Fogyasztói ár: 2380 Ft
Megjelenés: 2013. május 30.


Fitzgerald 1939-40 között keletkezett 17 novellájának főhőse Pat Hobby, az egykor sikeres némafilmforgatókönyv-író, aki megkopott hírnevéről igyekszik az utolsó utáni bőrt is lehúzni. Dolgozni nem szeret, ötletei sincsenek, ugyanakkor előszeretettel vadássza azokat a helyzeteket, amelyekből – még ha nem is a legtisztességesebb módon, de – haszna származhat. A háborús idők Hollywoodjában azonban már csak megtűrt figura, egy régi bútordarab, aki valódi sikereket képtelen elérni. A kötet novellái fordulatosak, és az olvasó inkább mosolyogva hümmög a szélhámos szemtelen kísérletein, a megfakult életművész próbálkozásain, mintsem elítéli őt, annál is inkább, mert próbálkozásai rendszerint visszafele sülnek el, újabb kínos, kényelmetlen helyzeteket szülve. Bolyong a filmstúdió díszletei között, kilincsel a semmivel: túlélés hétről hétre. Fitzgerald felhasználta saját hollywoodi élményeit is, Pat Hobby portréjában jelen van az önirónia és a nosztalgia is. A novelláskötet nemcsak témájában, de stílusában is idézi a filmes világot: a forgatókönyvszerű írásmód szórakoztatóvá és olvasmányossá varázsolja Pat Hobby történeteit.

Hollywoodi történetek - borító

gróf Széchenyi István: Hitel – Világ – Stádium

Kiadó: Quattrocento Kiadó
Méret: 125 x 185 mm
Terjedelem: 452 oldal
Kötészet: cérnafűzött, keménytáblás, átlátszó műanyag envelope
ISBN: 978-963-366-609-8
Fogyasztói ár: 5680 Ft
Megjelenés: 2013. június 3.


Négy kis munkát bátorkodtam öt esztendő forgása alatt a közönség elibe terjesztni. Mindegyiknek legfőbb irányzata figyelemgerjesztés s annak megmutatása volt, hogy mind alkotmányunkban, mind szokásinkban, mind polgári helyzetinkben tetemes javításokra legsürgetőbb szükségünk van – mert az előrehaladás és helyben maradás közt forog nemzeti életünk s halálunk; s hogy feltámadásunkat, regenerációnkat mi magunk, csak mi magunk eszközölhetjük értelmi súlyunk nagyobbítása s magyar nemzetiségünknek nemes kifejtése által.”
 
Közel három évtizede jelentek meg legutóbb gróf Széchenyi István legjelentősebb, legnagyobb hatású művei. Az exkluzív kiadványban a Hitel, a Világ és Stádium található. 

Hitel - Világ - Stádium - borító

Song Ci: Egy kínai halottkém feljegyzései
(A bűnök elsöprésének összegyűjtött jegyzetei)

Kiadó: Quattrocento Kiadó
Méret: 110 x 190 mm
Terjedelem: 232 oldal
Kötészet: cérnafűzött, keménytáblás, félvászön kötéssel
ISBN: 978-963-366-618-0
Fogyasztói ár: 3960 Ft
Megjelenés: 2013. június 3.


A modern bűnügyi helyszínelők, igazságügyi orvosszakértők izgalmas munkájába a népszerű televíziós sorozatoknak köszönhetően ma már bárki bepillantást nyerhet. Mindeközben csak kevesen tudják, hogy a helyszínelők és a halottkémek mesterségének rendszerbe foglalt és szabályokban rögzített, tudományos igényű előzményei a középkori Kínába nyúlnak vissza. A világ legelső, máig fennmaradt igazságügyi orvostani, vagy más néven törvényszéki patológiai kézikönyve 1247-ben jelent meg, a szerzője pedig az a Song Ci, akit e tudomány képviselői világszerte az elődjükként tartanak számon és tisztelnek. E majd nyolc évszázada született kézikönyv Tokaji Zsolt sinológus, műfordító szakértő tolmácsolásában most első ízben olvasható magyarul.

E kuriózumnak számító mű segítségével az olvasó részleteiben követheti nyomon a korabeli kínai halottkém munkáját, aki sokszor igen meglepő módszerekkel rekonstruálta egy-egy gyilkosság mikéntjét, vagy derítette ki a valódi halálokokat.

Egy halottkém feljegyzései - borító

Ven-ce: A titkok feltárásának igaz könyve

Kiadó: Quattrocento Kiadó
Méret: 125 x 185 mm
Terjedelem: 324 oldal
Kötészet: ragasztókötött, visszahajló füllel
ISBN: 978-963-366-615-9
Fogyasztói ár: 3180 Ft
Megjelenés: 2013. június 3.


Ha az emberek nem beszélnek ugyan, szellemük azonban egyre csak locsog, az bizony káros. Ha viszont nem beszélnek, sőt szellemüket is szavak nélkülinek hiszik, akkor azzal a szellemüknek ártanak.”

A titkok feltárásának igaz könyve egyike a régi kínai, taoista inspirációból fogant politikafilozófiai műveknek. A hagyomány szerint mintegy két és félezer éve íródott, a szerzője pedig a taoizmus ősatyja és megalapítójaként ismert Lao-ce (Laozi) egyik tanítványa, Ven-ce (Wenzi). Épp ezért magát a művet a híres Az Út és Erény könyvének magyarázatgyűjteményének is tekinthetjük.

A mű klasszikus kínai nyelvből készült magyar nyelvű fordítása Tokaji Zsolt sinológus, műfordító tolmácsolásában olvasható.

A titkok feltárásának igaz könyve - borító

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés