bezár
 

irodalom

2013. 06. 05.
Holnap Kiadó - Ünnepi Könyvheti könyvek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Holnap Kiadó Ünnepi Könyvheti programjai, könyvei.

prae.hu

Holnap Kiadó Ünnepi Könyvheti programjai, könyvei

Dedikálásaink:

2013. 06. 08.

15:00
Családi kör antológia szerzői, és Pásztohy Panka illusztrátor.

16:00
Jékely 100 közreműködő költői és Péterfy Sarolt szerkesztő.
Fráter Zoltán szerkesztő.

2013. 06. 09.

16:00
Kányádi Sándor író, Buda Ferenc író, Keresztes Dóra illusztrátor, Sajdik Ferenc illusztrátor, Domján-Udvardy Melinda illusztrátor, Igor Lazin illusztrátor.

Újdonságaink:

Mary Soames: A Churchill lány története

Mary Churchill 2012-ben ünnepelte 90. születésnapját. Winston és Clementine Churchill legkisebb, még élő gyermeke csak a közelmúltban, 2011-ben jelentette meg emlékiratát, bár édesanyjáról írt már egy nagysikerű könyvet (Clementine Churchill) és szerkesztett egy kiváló kötetet is a szülei között lezajlott több évtizedes levelezésből (Speaking for Themselves – Önmagukért beszélnek). Ez a könyv Mary születésétől a második világháború végéig és Mary férjhezmeneteléig mutatja be Mary és a Churchill család életét, és nagyrészt a fiatal leány naplóján alapul.Mary az ötödik gyermek volt, sok év választotta el idősebb testvéreitől. A negyedik gyermek, egy kislány, pici korában meghalt. A szülők nem terveztek több gyermeket, de 1922-ben megszületett a „vigasztalás gyermeke”, a kis Mary. Őt másképp nevelték, mint idősebb testvéreit, nem adták intézetbe, és egy kiváló távoli rokon volt a nevelőnője, hiszen édesanyjának mindig és mindenekfelett a férje volt a legfontosabb, és ezt mindenki tudta is a családban. Mary a családi házban, Chartwellben nőtt fel, békés, idilli körülmények között, ott voltak a kedvenc állatai, élvezte a testvérei és a szülei szeretetét. Érdekes vendégeket is fogadtak Chartwellben, Charlie Chaplintől Arábiai Lawrence-ig, vagy Noel Coward népszerű színpadi szerzőig.

A Churchill lány története - borító

Andrew Scull: A hisztéria felkavaró története

A hisztéria titokzatos betegség: a 17. században ütötte fel a fejét, amikor a boszorkányok rontásának tulajdonították, majd a melankóliához és a hipochondriához hasonlóan arra gyanakodtak, hogy a testnedvek egyensúlyának felborulása okozza. Később a női szexualitással hozták összefüggésbe, illetve gyenge férfiak problémájának tartották. A megfejthetetlen tüneteket rendhagyó módon próbálták enyhíteni: köpölyözéssel, hipnózissal; a betegeket bezárták, és cirkuszi látványosságként mutogatták, sokkterápiával kezelték és megcsonkították őket. Andrew Scull monográfiája a 17. századtól követi végig a hisztéria felkavaró történetét egészen a pszichoanalízis kialakulásáig, majd 20. századi eltűnéséig, a pszichiátriai gyógyszerek megjelenéséig. A betegség történetén keresztül új fénybe állítja az orvostudomány fejlődését is. A magyarországi kezelésekről szóló fejezettel Lafferton Emese egészítette ki a könyvet.

A hisztéria felkavaró története

Családi kör

A Családi kör – kötetünk címadó verse Arany János tollából – azt sugallja, hogy amíg világ a világ, ebben a közegben a kicsik felfedezhetik az otthonban betöltött szerepüket, és ami a legfontosabb: önmagukat. A család biztonsága, a szeretet teszi lehetővé, hogy a gyerekek feloldódjanak a versek dallamos-rímes, játékos világában.

Az antológia összefogja a korábbi nemzedékek lírikusainak a családról írott verseit kortársaink szelíd humorral megrajzolt, és a jelenben élő családokról szóló költeményeivel. A melegség és az összetartozás érzését tolmácsolják kicsiknek és nagyoknak, többek között: Nemes Nagy Ágnes, Acsai Roland, Weöres Sándor, Mátay Kata, Gyurkovics Tibor, Lackfi János.

Az érzelemgazdag illusztrációkat Pásztohy Panka készítette. Négy éven felülieknek.

Családi kör - borító

Buda Ferenc: Doromboló

A kiváló, Kossuth-díjas szerző és a Holnap Kiadó együttműködésének újabb szép példája ez a kötet, a nyelvi játékosság, a zeneiség alapritmusára megszólaló, az apaság és a „nagyapaság” világát is közvetítő derűs líra. Felnőtteknek, gyermekeknek is kedves könyv állt össze a költő újabb munkáiból és korábbi két verseskötetének darabjaiból. Műfaji különlegesség, hogy még néhány haikut is közöl a költő, s a felnőtt olvasók is találnak régi kedvenceket. Az immár modern klasszikusoknak (Tersánszky, Kányádi, Donászy, Bálint Ágnes Osvát, Tarbay, stb.) számító gyermek-könysorozat értékes új tagja odaillik az este gyerekeiknek felolvasó családok polcaira.

Négy éven felülieknek.

Doromboló - borító

Jékely 100

Jékely 100: 10×10 Jékely-vers 10 kiváló kortárs költő válogatásában, 10 rövid esszével Jékelyről és 10 különleges Jékely-fotóval. Jékely Zoltán költészete mai tükörben. Egy többszörösen szubjektív antológia, amely párbeszédbe hozza Jékely költészetét a kortárs magyar irodalommal, és feltárja Jékely lírájának sokoldalúságát, egyéni vonásait. A Jékely 100 című kötet ezzel a rendhagyó összeállítással kíván tisztelegni az 1913-ban született Jékely Zoltán centenáriumán.

Jékely 100 - borító

Fráter Zoltán: Karinthy, a városi gerilla

Karinthy Frigyes egy egész életén át játszott, avantgárd előadás részeként volt színész, konferanszié, rendező, bűvész, feltaláló, amatőr filmsztár és repülő riporter, a tudomány és a technika szószólója, az interjúkban megannyi szerepet alakító, felforgató nyilatkozó. Fráter Zoltán új kötete Karinthyt a gondolatszabadságáért harcoló városi gerillának és világirodalmi példákon edzett akcióművésznek láttatja, miközben értelmezi a vele készült beszélgetéseket, közreadja a gerillaharcmodorral kapcsolatos kis híreket, tudósításokat. A lapokban szétszórt alkalmi válaszokból pedig nemcsak komoly véleményben, de humorban is gazdag mennyei riport bontakozik ki, ügyelve Karinthy minden szavára.

Karinthy, a városi gerilla - borító

Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Az évszakok váltakozásával a Küküllő vize mindig más és más arcát mutatja. Ősszel reszket, vacog, szajzik a folyóvíz felszíne, télen beáll a Küküllő, bevonja a dermesztő éj véges-végig jéggel, hogy tavasszal engedjen, áradjon, zajlásnak induljon, s az új életnek otthont adjon; nyáron aztán vakítóan kékell, meg-megállva ballag, amihez a parti fűzfák mutatják az utat. Kányádi Sándor különleges költői képei közt ismét Keresztes Dóra káprázatos illusztrációi kalauzolják az olvasót, hasonlóan a Holnap Kiadó gondozásában már napvilágot látott Virágon vett vitéz, Talpas történetek, Világlátott egérke című mesékhez.

Küküllő kalendárium - borító

Weöres Sándor válogatott versei

Versválogatásunk, amely a költő születésének századik évfordulójára készült középiskolás diákoknak és a költészetet szerető, verset olvasó közönségnek, Weöres Sándor lírájának sokszínűségét igyekszik bemutatni: témáinak, hangvételének, stílusának, formáinak gazdagságát. Maga a költő a következőket írta az életműről 1970-ben, az Egybegyűjtött írások bevezetőjében: „Célom nem a gyönyörködtetés, nem is a szokatlantól irtózók bosszantása; értenek-e, azzal sem törődöm. Mást akarok: eleven áramot sugározni, melytől megrázkódik az ösztön, érzelem, ész, képzelet, szellem, az egész lény; ne csak az ember olvassa a verset, a vers is az embert.”

Weöres Sándor válogatott versei - borító

www.holnapkiado.hu 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés