bezár
 

irodalom

2013. 06. 04.
Tarandus Kiadó a könyhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Tarandus Kiadó ajánlásai és programja az Ünnepi Könyvhéten.

prae.hu

A Tarandus Kiadó programja az Ünnepi Könyvhéten:

2013.06.07.-én pénteken
16.00 óra
kor Kövesi Péter dedikálja könyveit (A csodaszarvas nyomában, Nem leszek nemecsek, A Pilis összeesküvés, Utazások Ezotériában), 17.00 órakor Paulinyi Tamás ( Az igazság odaát van- PSZI akták) ),
18.00 órakor Szappanos Gábor (A királynő mélyén, Boldog Szinbád pokoljárásai).

2013.06.08.-án szombaton
14.00 óra
kor Tarr Bence László (Mindenek ostroma, Az örök élet forrása), 15.00 órakor Molnár Csaba (A három kristály legendája),
16.00 órakor Réti Attila (Bagolyvár),
17.00 órakor Baranyi Ferenc (Dante-Pokol

Réti Attila: Bagolyvár

Bagolyvár - borítóKiadó: Tarandus kft.
Műfaj: szépirodalom
ISBN: 978-615-5261-37-4
Kötés: keménytábla, envelop
Formátum: 125X190X17
Fogyasztói ár: 1750 Ft.
Terjedelem: 144 oldal
Megjelenés: 2013. június 6.


Bő tucat novellát takar a Bagolyvár, ez a szellemi "udvar", melyben egyszerre van jelen a hagyománytisztelet, a múltidézés, a magántörténelem és az írói elődök meg- és felidézése. Az elsőkötetes Réti Atilla nem tesz mást, csupán mesél. Mesél el- és letűnt dolgokról, eseményekről, tragédiákról, családi drámákról, melyek itt, Kelet-Közép-Európában estek és esnek meg velünk, esendőkkel, ősökkel, felmenőkkel, térben Erdélytől Mosonmagyaróvárig, Lengyelországtól Csallóközig, időben pedig a Monarchiától egészen napjainkig, nagyobb látleletben az ókori bölcsektől a jelenig, e kusza és sajátos, szintén kelet-közép-európai, rendszerváltozásunkig. Vagy módszerváltozásunkig? Fikció és valóság, történetek és vallomások, családi legendáriumok és udvari pletykák: Bagolyvár kicsit (vagy nem kicsit) a miénk is, hiszen a történetek allegorizálnak, a történetek kitekintenek… és összefüggenek és panorámaképpé rendeződnek. És tudjuk, történelem nincs, csak történetek vannak. Réti Atilla történeteit érdemes olvasni. Érdekes olvasni. Ezt bizonyítja a tucatnyi megjelenés rangos lapokban, novellapályázatok első helye (a mű benn a kötetben), és a megírt-megélt-megidézett múlt egyedi interpretálásnak nyelvi igényessége. A kötet ékes bizonyítéka a műfaji megújulásnak: tárcára (tárczára) már- és mégpedig szükségünk van!

Dedikálás

Gárdonyi Géza: Amiket az útleíró elhallgat

Amiket az útleíró elhallgat - borítóKiadó: Tarandus Kft.
Műfaj: szépirodalom
Borítóterv: Papp Norbert
ISBN: 978-615-5261-34-3
Kötés: keménytábla, envelop
Formátum: 142X190X18
Fogyasztói ár: 2200 Ft.
Terjedelem: 156 oldal
Megjelenés: 2013. június 6.


Gárdonyi kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb kötete először 1927-ben jelent meg. "Mindenki utazik, akinek hűs, leveles otthona nincsen, no meg akinek ideje, erszénye engedi. Mindig jólesik a lelkemnek, mikor fiatal embereket látok úton, akár vasúton, akár országúton. Ezek azért utaznak, hogy lássanak. Föl vannak szerelve földképpel, messzelátóval, kalauzkönyvvel, jegyzőkönyvvel s a szemükben az élet szeretete mosolyog. De vajon van-e köztük csak egy is, akit akár a szülők, akár a mesterek megtanítottak volna látni? Mert más a nézés, meg más a látás. Nézni mindegyike tud. Látni nem. S bizony az utazók közül nem mindig az tér a tapasztalatok legtöbb kincsével haza, aki a távolból leghamarabb megmondta, hogy a toronyóra mennyi időt mutat, hanem sokszor az a vaksi útitárs, amelyik szemüveg nélkül még az ajtón is alig tud kimenni." Gárdonyi úti naplója Erdélybe, Bukarestbe, Konstantinápolyba, Velencébe, Madridba, Dél-Amerikába, Afrikába kalauzolja olvasóit, de ne várjunk tőle puszta leírásokat: e műben ugyanis az elemző-vizsgálódó író a történetek és események mögöttes tartalmára hívja föl a figyelmet, legyen az egy vasúti fülkében elhangzott párbeszéd, egy vonatjegy kálváriája, egy magyar vendéglő Sztambulban, avagy éppen a Szent Anna-tavat megidéző mendemondák valósága. Vagyis nem néz. Hanem lát. Az Amiket az útleíró elhallgat olyan bédekker, amelyet sem korábban, sem azóta nem írt meg más magyar író.

Kazanlár Áminollah Emil: Helvétius élete és munkássága

Helvétius élete és munkássága - borítóKiadó: Tarandus Kft.
Műfaj: filozófia, ismeretterjesztés
Borítóterv: Papp Norbert
ISBN: 978-615-5261-43-5
Kötés: kartonált, füllel
Formátum: 125X190X8
Fogyasztói ár: 1490 Ft
Terjedelem: 120 oldal
Megjelenés: 2013. június 6.


Elveim egyedüli bírája az ész és a tapasztalat – írta hajdanán Helvétius, korának filozófusa, akinek megítélése, tanainak elfogadása majd száz évet váratott magára. Főművét nyilvánosan elégették, őt magát tanainak visszavonására kényszerítették, miközben egyaránt átkozta ki a Sorbonne, a francia király és az egyház is. Ki ez a férfi, aki könyvelőnek készült, végül költő és gondolkodó lett? Vajon miben rejlik tanainak lényege, amikor az enciklopédisták is befogadták, nemkülönben a szabadkőművesek? Valóban eretnek tanokat terjesztett? Miért fogadta be II. Frigyes és tagadta ki a francia trónörökös? Valóban Helvétius hirdette először a kultúra jelentőségét a nemzetállamok kapcsán? Mióta ismeri a magyar olvasó Helvétius gondolatait? Megannyi kérdés, amire választ kap az olvasó e rövid és precíz tematikus kiskátéban.

Fábián György: Mária-fegyver

Mária-fegyver - borítóKiadó: Tarandus kft.
Műfaj: fantasy
ISBN: 978-615-5261-40-4
Kötés: puhatáblás
Formátum: 142X190X40
Fogyasztói ár: 3490 Ft.
Terjedelem: 628 oldal
Megjelenés: 2013. június 6.


Győr talán legmisztikusabb történelmi rejtélye tárul fel Fábián György sodró lendületű regényében. A cselekmény Európa egyik legszebb barokk városában játszódik három mozgalmas napot és félezer, titokkal teli évet átölelve. A magyar katonai titkosszolgálat, a Vatikán, az MI6 is elküldi ügynökeit a négy folyó találkozásához, hogy megszerezzék a titokzatos Mária-fegyvert. Csatlakozik hozzájuk egy minden lében kanál újságíró. Küldetésük sikerét már az első pillanatban gyilkosságok, gátlástalan hazugságok nehezítik. A város alatti labirintusban, és a közeli Pannonhalmán is folyik a pusztító hajsza. Mindeközben megismerjük a Mária-fegyver valamint a négy folyó, a találkozások városának eddig el nem mesélt történetét.

A tények a hit hatalmáról, az összefogás erejéről, az emberi elme alkotó csodájáról, a teremtés misztériumáról elgondolkoztatóak, a kérdések izgatóak. A könyv elolvasása után ki-ki magának felelhet rá: mi lehet a vége, ha a pusztítás eszköze veszélybe sodor egy várost, ha a hit fegyverei rossz kezekbe kerülnek?

Minden városnak megszületik a maga Da Vinci kód regénye. Győré is napvilágot látott.



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés