bezár
 

irodalom

2013. 06. 04.
A Bencés Kiadó újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bencés Kiadó Michel Henry, Paul Beauchamp, Gergely Gellért, Halmos Ábel és Vincze Iván könyveit ajánlja az Ünnepi Könyvhétre.

prae.hu

Michel Henry: Az élő test
Válogatott tanulmányok

Kiindulva azokból a fenomenológiai szövegekből, amelyek azt írják le, ami vagyok, azt mondhatjuk, hogy az első megkérdőjelezhetetlen állítás az, hogy élő vagyok. Hogy ezt képesek vagyunk elfelejteni, az a világ elképesztő ideológiai behatását bizonyítja, amely igyekszik elhitetni velünk, hogy semmi más nincs rajta kívül, hogy az emberek empirikus egyedek, egyszerű neuronális elrendeződések – pedig egy neuron nem érez semmit! […] Márpedig élőként tapasztalom magam, még akkor is, ha például ebben a pillanatban nem szentelek ennek elég figyelmet. Ezt a tényt sohasem láthatom, nem is gondolhatom, és nem is tehetem valamiféle világi ténnyé.”

Az élő test - borító

Paul Beauchamp: A zsoltárok világa
(Napjaink teológiája sorozat 20, második kiadás)

Mit tudtak a keresztények a zsoltárokról egészen a legutóbbi időkig, hacsak azt nem, hogy a papi breviárium és a szerzetesi zsolozsma elsősorban ezeket tartalmazza? A nép alig találkozott velük, eltekintve a vesperás énekeitől és a misén elhangzó néhány verstől. Még akik emlékeznek is rá, hogy hallották a De Profundist, gyakran ők sem tudják, hogy zsoltárról van szó.

Miután napjainkban – a legutóbbi zsinat hívása nyomán – élő nyelveken szólalnak meg a zsoltárok, mindenekelőtt azokban ébredt vágy elmélyülni jelentésükben, akiknek mindennapi imádságul szolgálnak. A zsoltárok iránti érdeklődés azonban ennél jóval általánosabb. […] Talán sokkal inkább, mint valaha, szükséges és kívánatos valamiféle beavatás. Nyilván szükség lesz külső segítségre, hiszen sem a szövegolvasás hagyománya, sem az imádság hagyománya nem olyasmi, amit magunktól kitalálhatnánk. Aki rejtett dolgok vonzásába kerül, abban megszületik a vágy a beavatásra.
” (Paul Beauchamp)

A zsoltárok világa - borító

Gergely Gellért, Halmos Ábel, Vincze Iván: Hat keréken Jeruzsálembe
Zarándoknapló

Miért is keltünk útra?
Elsősorban nem azért indulunk Jeruzsálembe, hogy szent helyeken emelt műemlékeket lássunk, és az sem célunk, hogy rendkívüli fizikai teljesítményt produkáljunk, vagy veszélyeknek tegyük ki magunkat. Mindenekelőtt keressük azokat a helyeket, ahol Jézus járt, ahol az evangélium először megszólalt, ahol az első tanítványok a nyomába szegődtek. Nem csak a szent helyeket, hanem magát a láthatatlan, de ma is jelen való, feltámadt Urunkat, Jézus Krisztust.

Hogy a zarándoklatnak ezt a szokatlan, bizonytalanságokat s talán veszélyeket is rejtő formáját válasszuk, arra az üdvösségtörténet tapasztalata sarkallt. Eszerint utat, néha hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy a Szent közelébe juthassunk.


Hat keréken Jeruzsálembe - borító

Tegyük jobbá a világot! De hogyan?
A világ nagy kérdései keresztény szemmel
(gyerekkönyv)

Az utcán járva vagy híreket hallgatva számos kérdés fogalmazódhat meg bennünk a körülöttünk lévő világgal kapcsolatban. És néha úgy érezzük, hogy az embereknek nincs ki mind a négy kerekük!

Rendjén való-e, hogy az egyik helyen emberek halnak éhen, míg másutt pazarolják az ételt? Miért van annyi háború még a 21. században is?

Botrány, hogy bolygónk számára ekkora veszélyt jelent a környezetszennyezés!

Ezek a nagy problémák felzaklatnak és dühítenek minket. A hívők úgy gondolják, Isten azért bízta ránk a Földet, hogy széppé tegyük és békében éljünk rajta. Nosza, gyürkőzzünk hát neki, és szálljunk harcba az egész emberiség nevében!

Ha valamennyien nekilátnánk, nem is lenne olyan nehéz megváltoztatni a világot...

Ez a könyv arra vállalkozik, hogy elgondolkodtassa olvasóit: vajon hol az ember helye a Föld nevű bolygón?

Keresztény válaszokat kínál a nagy kérdésekre, s reményeink szerint kedvet ébreszt benned is, hogy megváltoztasd a világot magad körül! 

Tegyük jobbá a világot! - borító
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés