bezár
 

irodalom

2013. 06. 03.
A Jószöveg Műhely Kiadó ajánlja könyvheti újdonságait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Jószöveg Műhely Kiadó Kubiszyn Viktor, Pőcze Flóra, Sven Felix Kellerhoff és Magdolna Mérai könyveit ajánlja az Ünnepi Könyvhétre. Dedikálások.

prae.hu

A Jószöveg 40. számú standjánál dedikál:

Június 7. 16-17 óra: Magdolna Mérai
Június 7. 17-18 óra: Bokodi Balázs
Június 8. 10-11 óra: Méray Tibor és Magdolna Mérai
Június 8. 16-18 óra: Pőcze Flóra és Kubiszyn Viktor
Június 9. 11-12 óra: Kolozsi László
Június 9. 17-18 óra: Erőss Ferenc 

Kubiszyn Viktor: Foglaltház

Kísérleti kórkép – hallucinogén trash – dzsankifless és alkeszmásnap. A Foglaltház egyszerre folytatása is meg nem is a nagy sikerű Drognaplónak – (poli)toxikomán szlenggel belőtt, maróan őszinte, csontig hatoló zónapróza Kubiszyn Viktor tollából. Míg a Drognaplóban egyetlen elbeszélő vallomását olvashattuk, jelen kötetben több különböző szereplőn keresztül láthatunk bele abba a "félvilágba", melyet a drogosok, alkoholisták és hajléktalanok által kisajátított ház keretez.

Pőcze Flóra: A Moszkva tér gyermekei

A fiatal társadalomkutató, Pőcze Flóra Magyarországon elsőként vállalkozott arra, hogy ne kívülállóként tanulmányozza a hajléktalan létet: 2009 nyarát a Moszkva téren töltötte az ottani közösség részeként. Könyve a galeri tagjainak életeseményeit, mindennapjait mutatja be; többek között megtudhatjuk belőle, hogy milyen hierarchia-rendszer és csoportnorma alapján épül fel a kommuna, hogyan lett hajléktalan a volt kosarasból, az állami gondozottból, vagy az unatkozó mezőgazdasági munkásból, aki csak telente csatlakozik a társasághoz.

Az egyedülálló kötetet szociofotók és szlengszótár teszi teljesebbé.

Sven Felix Kellerhoff: Hitler bunkere

Hitler életének utolsó időszaka egyszerre volt drámai és szürreális. Noha senki más haláláról nem tud annyit talán az utókor, mint éppen a német diktátoréról, információink mégis megbíz-hatatlanok. Még hézagosabb a tudásunk arról a hatalmas, sötét és nyirkos földalatti bunker-komplexumról, ahol a 20. század legsötétebb drámájának végső felvonása lejátszódott.

A Kémek fővárosa, Berlin szerzője, Sven Felix Kellerhoff hiteles krónikása Adolf Hitler utolsó napjainak – miközben könyve feltárja a valóságot a mítosz mögött, bemutatja azt is, miként élt tovább és hogyan árnyalódott a bunker legendája napjainkig.

Magdolna Mérai: Mia-helyzet - Egy macska vallomásai

Tudod, mit gondol a macskád a világról: pasikról, nőkről, az utca farkastörvényeiről vagy épp a gyermekáldásról? Mérai Magdolna analízisbe küldte Mia cicát, hogy az ő szemén keresztül végre más perspektívából és tisztábban lássuk, hogy milyenek vagyunk mi, emberek és milyen a társadalom, amelyben élünk.

A történet négylábú főhőse, Mia egyik napról a másikra magára marad, a padlások királynőjéből válik hajléktalanná – a humorral átszőtt költői elbeszélés nem csupán az ő, de mindannyiunk története is.

Kubiszyn Viktor: Foglaltház

FoglaltházISBN: 9786155009754
Oldalszám: 160
Méret: 144x205 mm
Bolti ár: 2490 Ft


A foglaltház az a hely, ahol összefújja a szemetet a szél, ahol az anyagozás és a kémiai mennyországok keresése már rég nem a buliról szól. Míg Kubiszyn Viktor előző könyve, a Drognapló önéletrajzi ihletésű dokumentumregény, a Foglaltház tisztán szépirodalmi eszközökkel megformált történet a kábítószerfüggők világából, a Zónából. Sorskatalógus, hallucinogén drogregény, szociografikus metszet – spirituális megváltástörténet.

"A könyv szereplői tökéletesen illúziótlanok: kíméletlen pontossággal látják és láttatják saját magukat, függőségüket, perspektíváik elvesztését, »lehetőségeiket«. És itt már szó sem lehet afféle könnyedséggel kacérkodó humorról, mint mondjuk Hunter S. Thompson írásaiban – a személyiség szürkületi zónájában ez egyszerűen elképzelhetetlen." (kabai lóránt, író, szerkesztő)

Kubiszyn Viktor

1979-ben született Miskolcon
1998-2006: az ELTE hallgatója
1995-2002 és 2005-2009: aktív kábítószerfüggő
2003-2004: a filmhu moziportál rovatvezetője
2005: a Filmvilág szerkesztője, rövid ideig az Index munkatársa
2003-2006: a Tilos Rádió Free Cinema című műsorának egyik szerkesztő-műsorvezetője.
2011: megjelenik önéletrajzi ihletésű kötete, a Drognapló, mely komoly kritikai sikert arat, és azóta a második kiadásánál jár.

Pőcze Flóra: A Moszkva tér gyermekei

A Moszkva tér gyermekei - borítóISBN: 9786155009761
Oldalszám: 143
Méret: 128x190 mm
Bolti ár: 2290 Ft


A fiatal társadalomkutató, Pőcze Flóra Magyarországon elsőként vállalkozott arra, hogy ne kívülállóként tanulmányozza a hajlék-talan létet: 2009 nyarát a Moszkva téren töltötte az ottani közösség részeként.

Könyve a galeri tagjainak életeseményeit, mindennapjait mutatja be: többek között megtudhatjuk belőle, hogy milyen hierarchia-rendszer és csoportnorma alapján épül fel a kommuna, hogyan lett hajléktalan a volt kosarasból, az állami gondozottból, vagy az unatkozó mezőgazdasági munkásból.

Pőcze Flóra 1987-ben született Celldömölkön. Az ELTE társadalmi tanulmányok alapszakán végzett, diplomamunkáját a moszkva téri hajléktalanokról írta.

Érdekli a filmművészet, a futball, a poli-tikatörténet és az orosz kultúra. Fele királyságát adná egy Böiler-, Angelic Upstarts- vagy Béruier Noir-koncertért.

"Roki, Butyi, Max, Plüss és a többiek sorsa egyedi és konkrét, mégis, ezekből a hologram-szilánkokból általánosabb, mélyebb összefüggésekre is ráláthatunk, a részekből az Egészre. A könyv egyik nagy erénye, hogy nem szájbarágós, nem ítélkező, nem akar örök érvényű következtéseket levonni, az okokat kényszeresen feltárni. Az elbeszélő szeretettel, nyitottan és elfogadással fordul a moszkvások felé, ők pedig befogadják és beavatják az életükbe – a beavatást Pőcze Flóra szavain keresztül az olvasó is megélheti." (Kubiszyn Viktor, író)

Sven Felix Kellerhoff: Hitler bunkere

Hitler bunkere - borítóISBN: 9786155009785
Oldalszám: 136
Méret: 125x205 mm
Bolti ár: 2290 Ft

Adolf Hitler majdnem hetven éve halott. Élete a történelem legteljesebb kudarca, melynek ötvenmillió emberélet és egy egész kontinens látta kárát, halála pedig mind a mai napig lenyűgözi és egyben elborzasztja a közvéleményt.

A Führer, aki az egész világot akarta uralni, totális vereségének felismerése után egy szűk kis szobában, egy nedves betonbunker mélyén fejezte be földi pályafutását. A könyv ezt a bunkert mutatja be: építése körülményeit, a háború utáni viszontagságos történetét, a róla keringő számos legendát – és a drámát, amely a falai között 1945 áprilisában lejátszódott.

Sven Felix Kellerhoff történelmet és médiajogot tanult a Berlini Újságíró Iskolán. A Die Welt történelmi és kultúrtörténeti rovatának felelős szerkesztőjeként dolgozik, évek óta foglalkozik a nemzeti- szocializmussal. Jelen könyvében a legjelentősebb forrásokat és tényeket gyűjtötte össze a Führerbunkerről.

Magdolna Mérai: Mia-helyzet
Egy macska vallomásai

Mia-helyzet - borítóISBN: 9786155009778
Oldalszám: 132
Méret: 128x190 mm
Bolti ár: 2290 Ft


Mia egy macska. Franciaországban él, és vonzódik a pszichoanalízishez. Meg a természethez. A(z emberi) társadalmat bírálja. Egy kanapén ül, begubózik, és mesél. Megszólít, megosztja a tapasztalatait, jót és rosszat egyaránt. Nyávog. Nem muszáj komolyan venni, hisz csak egy macska. Kiábrándult értelmiségi macska, aki hol mindent tud a világról, hol naivan áll és bámul maga elé. Például ránk. Rácsodálkozik és feltár.

Magdolna Mérai Franciaországban dolgozó pszichológus. A gyermekkor és a kamaszkor specialistájaként több mint tíz évet dolgozott családpszichológusként.

A Mia-helyzet - Egy macska vallomásai első kirándulása a szépirodalom területére.





nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés