bezár
 

irodalom

2013. 06. 03.
84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok (teljes program)
A budapesti Vörösmarty téren, 2013. június 6–11.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedves Olvasó, alább megtekintheti a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok teljes Vörösmarty téri programját. Pénteken a Litera, szombaton a prae.hu stábja, vasárnap Kőrösi Zoltán szerkesztésében zajlanak a beszélgetések a legújabb könyvekről.

Szerkesztő: Bán Magda, Paál Rózsa, valamint a litera.hu és a prae.hu portál alkotói, Kőrösi Zoltán író és az MTVA rádiós munkatársai: Bicsák Eszter, Liptay Katalin és Vlasics Sarolta
Asszisztens: Szupper Edit

Műsorvezetők: Balog Judit (Malac) és Szikszay Rémusz színművészek


Június 6., csütörtök
Programok az Oroszlános kútnál


15.45A Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhába öltözve az Erzsébet híd pesti hídfőjétől végigmasírozik a Váci utcán és a Vörösmarty téren, az Oroszlános kút előtti színpadnál rövid, kb. 10 perces koncertet ad. Karnagy: Dóra László.

16.00Ünnepélyes megnyitó: Háy János József Attila- és Márai-díjas író szavaival nyílik meg a könyvhét.

17.00 - 18.30Kiadók ideje:
Az Argumentum kiadó szerzője, Békés Itala részleteket mond el Égi játszótársak című könyvéből. Beszélgetőtársa Kulcsár Katalin.
Száz éve született Kovács Imre, a"hétpróbás falukutató" népi író,
rá emlékeznek: Haas György, Kovács András és Cserépfalvi Katalin. A beszélgetést Kulcsár Katalin vezeti.
A Flaccus kiadó félórája: Radics Judit Alváskönyv, a Megakrimi pályázat két győztese, Buch Péter és Domokos Gábor, Faragó Ottó Magyar sorozatgyilkosok.

18.00A Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében (Budapest, V. Károlyi Mihály u. 16.) ünnepélyes díjátadás. A Szép Magyar Könyv 2012 Verseny elismeréseit, valamint az IBBY az Év Gyermekkönyve díjait veszik át a kitüntetettek.
 

prae.hu



Június 7., péntek


10.00Zenés színpadnyitás – kürtös herold: Bekker Péter kürtművész

Programok az Oroszlános kútnál
Szerkeszti a litera.hu szerkesztősége


Keresztury Tibor írja:
A Litera idei könyvheti programja a szokás szerint elképesztően gazdag kínálat egy szeletét tudja csak a Vörösmarty téren felvillantani. A szerkesztő arra törekedett, hogy hagyományos, az Ünnepi Könyvhét listájáról elmaradhatatlan kiadványok és valódi meglepetést ígérő, sikergyanús könyvek éppúgy figyelmet kapjanak. Így került be a színpadi programba a Körkép és a Szép versek című reprezentatív antológia, melyek összeállítói minden bizonnyal a mai prózánk és lí-ránk "állapotáról", legfontosabb tendenciáiról, fejleményeiről is beszélnek majd. Nyerges András új regényére a szerző elszigeteltsége, viszonylagos ismeretlensége okán szeretnénk felhívni az olvasóközönség figyelmét. A délelőtti beszélgetések legizgalmasabb "blokkjának" talán a két verseskötettel is jelentkező, a politikusi pályáról újra az irodalom felé tendáló, nagyszerű, Marosvásárhelyen élő költő, Markó Béla fellépése, majd a vele készült interjúkötet bemutatása ígérkezik.
A délutáni sávban a Litera a fiatal tehetség, Miklya Anna, valamint kiváló kolléganőnk, Nagy Gabriella regényének körüljárása mellett igazi "nagyágyúkat" vonultat fel. A tematikusan a délelőtti Markó-blokkhoz kapcsolódó első beharangozandó könyv, György Péter erdélyi tárgyú, nagyszabású munkája – a különböző lapokban publikált előzetes részletek alapján -- megjósolhatóan az idei könyvhét egyik szenzációja, sikerkönyve lesz. A Litera "szívügyének" számító Takács Zsuzsa a kortárs magyar líra legszűkebb élvonalából vadonatúj, rendkívül fontos kötettel jelentkezik. Szörényi László és Tolnai Ottó megszólaltatása pedig igazi jutalomjátéknak ígérkezik: keresve se találni kettőjüknél hálásabb beszélgető-partnert, mindketten a legjobb értelemben vett, igazi showmenek, lebilincselően élvezetes, szórakoztató színpadi emberek.


A program:


10.00 - 12.00 Házigazda: Keresztury Tibor

Nyerges András: Háztűznéző (Noran Libro),
Király Levente (szerk.) Körkép 2013 (Magvető) és Jelenetek az égre írt könyvből (L’Harmattan),
Szegő János (szerk.) Szép versek 2013 (Magvető),
Markó Béla: Csatolmányok (Bookart) és Egy mondat a szerelemről (Pont),
Kőrössi P. József: A magyar kártya (Kossuth).

Közben:
12.30
Fiatal Írók Szövetsége – az irodalomnépszerűsítés új eszközei
Résztvevők: Budai Katalin (moderátor), Huszár Daniella (PocketGuide), Fenyő D. György (középiskolai tanár) és Mészáros Márton (FISZ).

14.00 - 17.00 Házigazda: Jánossy Lajos

György Péter: Állatkert Kolozsváron (Magvető),
Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv (Magvető),
Miklya Anna: Dühös nemzedék (Libri),
Tolnai Ottó: Kalapdoboz (Forum),
Szörényi László: Az Isonzó a Dunába ömlik (Nap),
Nagy Gabriella: Üvegház (Palatinus).

17.00 Turczi István prózakötetéről: Minden kezdet – Egy beavatás regénye (Palatinus) Bán Magda beszélget a szerzővel.

17.30Az olvasás éjszakája – a Supka Géza Alapítvány programbemutató beszélgetése.
Résztvevők: Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke, a Kossuth Kiadócsoport vezérigazgatója, a Supka Géza Alapítvány Felügyelő Bizottságának vezetője, Lafferton Kálmán, az MKKE elnökségi tagja, a Supka Géza Alapítvány elnöke és a moderátor, Szabó Tibor Benjámin, az Új Könyvpiac felelős szerkesztője.

Az MKKE tagvállalatai által létrehozott Supka Géza Alapítvány célja az élményolvasás népszerűsítése, a könyvpiac dinamizálása. Ebben az évben az alapítvány két nagy kezdeményezésével találkozhat az olvasóközösség. A Te is olvasol, ugye? című médiakampánnyal hárommillió embert szólított meg a Supka. Grecsó Krisztián egy novellájáról több ezer középiskolás vitatkozott, több mint kétszázan írtak kritikát a prózáról, közülük a legjobbat értékes ajándékkal jutalmazták a kiírók. 2013. szeptember 13-án, pénteken Az olvasás éjszakája címmel hatalmas olvasás-show-t rendez az alapítvány. A könyvesboltok hosszabbított nyitvatartással várják vendégeiket, a három kiemelt helyszínen pedig (budapesti könyvesházakban) késő estig tartó programokkal várják az olvasókat. Íróbeszélgetések, különleges produkciók, interaktív játékok, zene, videó-show – ezen az éjszakán az olvasás közösségi élménnyé válik.

18.30 A Szélkiáltó együttes koncertje


A Vörösmarty szobor előtti színpadon


15.00Mackóalsó – A Figurina Bábszínház előadása

16.30 A Kráter Műhely két könyvének bemutatója: Aknay Tibor: Tündéranna című meseregénye, Kosáryné Réz Lola: Babakanál című meséje.

17.00 A Sanoma Kiadó szerzője, Berg Judit mutatja be Lengemesék című új könyvét.
 



Június 8., szombat

9.45Zenés színpadnyitás – kürtös herold: Bekker Péter kürtművész

Programok az Oroszlános kútnál
Szerkeszti a prae.hu szerkesztősége


A prae.hu általános művészeti portál munkatársai a kortárs magyar felnőtt és gyerekirodalom tendenciáinak, új hullámainak és divatjainak bemutatása mellett a legfontosabb fiatal és tapasztalt szerzőkkel beszélgetnek az Ünnepi Könyvhét nagyszínpadán – de a sokszínűség jegyében kitekintünk a pszichológia, történelemtudomány és társadalomtudományok felé is, értékes és érdekes beszélgetésekkel.

10:00 - 10:20 Mesés kertek
Sopotnik Zoltán – Egri Mónika: Fahéjas kert (Kolibri),
Eplényi Anna – Schmidt Gertrúd – Máray Mariann: Jártamban... kertemben (Két egér).
Moderátor: Besze Barbara

10:20 - 10:45  Kortárs magyar novella
Schein Gábor: Megölni, akit szeretünk (elbeszélések) (Kalligram), Láng Zsolt: Szerelemváros (próza), Potozky László: Nappá lett lámpafény.
Moderátor: Benedek Anna

10:45 - 11:05 Nők, mesék, memoár
Menyhért Anna: Női irodalmi hagyomány (Napvilág), Tóth Krisztina: Akvárium (Noran Libro), Borgos Anna: Nemek között (tanulmányok),
Moderátor: Benedek Anna

11:10 - 11:30 Muszka Sándor: Székely standup
Muszka Sándor: Sanyi bá
Beszélgetőtárs: Balogh Endre

11:30 - 11:50 BALATON
Kovács Emőke: Régi idők Balatonja, Pikler Éva: Balatoni böngésző, Szépséges Balaton (Kossuth Kiadó), Jeney Zoltán: Rév Fülöp Fajszföldön
Beszélgetőtárs: Balogh Endre.

Könyvnapi verselő
A 84. Ünnepi Könyvhét alkalmából Könyvnapi verselő címmel versolvasó programot hirdet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a Kossuth Kiadó és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság.
Szeretettel várnak minden versszeretőt és érdeklődőt 2013. június 9-án, szombaton 11.00 - 15.00 óra között, a Vörösmarty szobor talpazatánál, hogy kedves költőjétől kedvenc versét felolvassa vagy elmondja az ott összegyűlt közönségnek.
Szívesen látnak kicsiket és nagyokat, ifjakat és örökifjakat, iskolásokat és felnőtteket, mindenkit, akinek a szívéhez közel állnak a költemények és megosztanák ezt az élményt másokkal. (A verseket mindenki hozza magával, segítségül a Kossuth Kiadó jóvoltából a klasszikus költők kötetei rendelkezésre állnak majd a szervezőknél.)
Szervező: Diószegi Endre, Magyar Irodalomtörténeti Társaság

12.00 - 12.30Tőkéczki László: Történelmi arcképek II. (XX. Század Intézet) című könyvéről a szerzővel Schmidt Mária és Békés Márton beszélget.

12.30 - 13.00Vészabó Noémi: Tükröm, tükröm…" (Galenus), a szerzővel beszélget: Bombera Krisztina.

13.00 - 15.00 

13:00 - 13:15 Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal (Magvető)
Mikola Gyöngyivel Balogh Endre beszélget

13:15 - 13:35 Városi titkok, kórházi csodák
Dóka Péter: A kékhajú lány (Móra)
Tasnádi Emese: Városi legendák (Tessloff és Babilon)
László Zoltán: Egyszervolt (Agave)
Moderátor: Szekeres Nikoletta

13:40 - 14:00 Pszichológia
Eötvös Kiadó pszichológiai könyvei: Ranschburg Pál és a magyar pszichológia (Lányi Gusztáv) és Norman E. Amudson: Kézikönyv csoportvezetőknek (Ritoók Magda és Viszket Mónika).
Moderátor: Virágh Szabolcs.

14:00 - 14:15 Bartók Imre: A patkány éve
Bartók Imre és a szerkesztő Dunajcsik Mátyás beszélgetőtársa Balogh Endre. 

14:15 - 14:30 Kortárs költők, kortárs vers
Erdős Virág: Ezt is el (Magvető) és Finy Petra: Folyékony tekintet (Libri).
Beszélgetőtárs: Balogh Endre

14:35 - 14:55 Kortárs meseantológia: A kalóz nagypapa – családi mesék (Pagony)
Moderátor: Pál Dániel Levente

15.00 - 15:25 
Csobánka Zsuzsa: Majdnem Auschwitz (széppróza, Kalligram),  Halász Margit: Vidróczky-kódex (regény, Kortárs), Hász Róbert: A Vénusz vonulása (regény, Kortárs)
Beszélgetőtárs: Benedek Anna


15:30 - 15:50 Paksa Rudolf: Magyar nemzetiszocialisták (Osiris)
Beszélgetőtárs: Pál Dániel Levente

15:50 - 16:10 Hatos Pál: Választott népek és a vereség kultúrája (esszék, Ráció) és Wesselényi-Garai Andor - Bazsányi Sándor: Kettős vakolás (Kalligram).
Beszélgetőtárs: Benedek Anna és Árvai András

16:15 - 16:35 Kőrösi Zoltán: Magyarka (Kalligram).
Beszélgetőtárs: Pál Dániel Levente

16: 35 - 16:55 Időfutár
A népszerű ifjúsági rádiós hangjáték könyvben: Tasnádi István - Gimesi Dóra - Jeli Viktória Időfutár 1. – A körző titka (Pagony). Beszélgetőtárs: Mátrai Diána

17.00 - 17.30A Scolar kiadó három szerzőjével, Molnár Krisztina Ritával, Gerlóczy Mártonnal és Bruck Andrással Karafiáth Orsolya beszélget.

17.30V. Kulcsár Ildikó: Fiús anyák - Lányos apák c. könyvének bemutatója (Sanoma)


KÖNYVEK ÉJSZAKÁJA

18.30A Sebő Együttes koncertje

19.30Így játszunk mi! – Írók gitárral
Résztvevők: Barna Imre, Bornai Tibor, Bródy János, Grecsó Krisztián, Háy János, Vámos Miklós.
Műsorvezető: Vámos Miklós.

20.30 Gerendás Péter és zenekarának műsora

A Vörösmarty szobor előtti színpadon

10.00 A Kerekerdő óvoda óvodásai és óvónői Benedek Elek meséit mondják el.

11.00 Várszegi Adél és Máray Mariann Kismadár és Kóró című könyvüket mutatják be.
Arthur Madsen: FIV - Az új generáció c. könyvének zenés bemutatója.

12.00 A Csimota Kiadó varázslatos doboza, a Papírszínház 17. kötete, Az ebédidő. Hoós Gabriella mutatja be.

13.00 A Manó Könyvek bemutatója: Ahány király, annyi
Gyöngyösi Adrienn illusztrálja Simon Réka Zsuzsanna nem kevésbé elragadó szövegeit.
Bartoló, a markoló
Mechler Anna első könyvének főszereplője Bartoló, a kis markoló. Hajba László keltette életre ceruzáival.

14.00
Nógrádi Gábor beszél gyerekkönyveiről (Móra Kiadó).
15.00 Huzella Péter koncertje
16.00 Pikler Éva Balatoni böngésző, Gróh Ilona Ringató - Hatvanhat magyar népdal (Kolibri könyvek).
17.30 Palinta társulat és Müller Péter Sziámi: Kicsi, nagy, középső Müller Péter Sziámi gyerekverses kötetének vidám, megzenésített bemutatója kicsit nagyok és közepesek részére.



Június 9., vasárnap

10.00Zenés színpadnyitás – kürtös herold: Bekker Péter kürtművész

Programok az Oroszlános kútnál
Szerkeszti: Kőrösi Zoltán író


Az Ünnepi Könyvhét – úgy hiszem – nem csupán a magyar könyv és a magyar nyelven írók, olvasók nagy ünnepe, de a sokféleségé is. A sokféleségé, ami a könyvek, olvasók, írók, ízlések együttélésében mutatja meg, holt tart kortárs könyvkiadásunk, s ezen keresztül szemlélve, holt tart közös gondolkodásunk. Milyen a világszemléletünk és milyen a közérzetünk.
Mindahány év alatt, amikor szerkesztőként volt szerencsém dolgozni, mindig is úgy véltem, a szerkesztőség olyan szolgálat, amiben akkor jár el helyesen és szakszerűen a szakember, ha a lehető legszélesebb kínálatot adja a remélt befogadóknak - a választás szabadságával.
A jelen napra általam és kollégáim által javasolt könyvek is, úgy hiszem, többek közt, erről beszélnek, Sajó László verseitől Vathy Zsuzsa kávérajzaiig.

10.00 - 11.00Marton Éva vendégei

Boldizsár Ildikó: Mesekalauz (Magvető), Fráter Zoltán: Egy városi gerilla (Karinthy) (Holnap Kiadó), Csiffáry Gabriella: Világhíres magyarok (Libri), Saly Noémi: Semmiből is finomat (Libri).

11.00 - 12.00Sándor Erzsi vendégei

Flóri Anna: Érkezési oldal (Magvető),
Pál Dániel Levente: Hogy éltünk nemhiába – versek (FISZ),
Eörsi László: " A színházzal csak baj van" (Napvilág).

12.00Hubert Géza Wells Az állatidomár is ember című memoárjáról a szerzővel Lipp Adrienn beszélget.

12.30Az Atheneum három új magyar krimije: Kovács Noémi Lélekölő, Pataki Éva - Vajda Anikó Hamlett halott, Sztanó László Sötét Hajnal – bemutató.
13.00 Csányi Vilmos A tökéletesség illata című regényéről Bán Magda beszélget a szerzővel.
13.30 Cigány költők megzenésített versei Kocsis Csaba énekmondó előadásában, két gitáros kíséretében.

14.00 - 15.00Kőrösi Zoltán vendégei
Beszélgetés Borbély Szilárd Nincstelenek – Már elment a Messiás című prózakötetéről Mészáros Sándorral, a kötet szerkesztőjével (Kalligram),
Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! (Kalligram) c. regényéről a szerzővel.

15.00 - 16.00 Tarján Tamás vendégei

Vathy Zsuzsa: Kávérajzok (Helikon),
Sárközi Mátyás: Tamperdü (Kortárs),
Ferdinandy György: Mélyebbre (Magyar Napló).

16.00 - 17.00Zelki János vendégei

Sajó László: Magyar versek (L’Harmattan),
Vörös István: Gagarin avagy jóslástan alapfokon (Jelenkor),
TéreyJános: Moll (Libri).

18.30 Irodalmi Újság (élő adás a Kossuth rádióban)
Szerkesztő: Vlasics Sarolta
Műsorvezető: Liptay Katalin

19.00 A Kaláka együttes koncertje

20.00 Rájátszás – költészet popritmusban
Résztvevők: Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Szálinger Balázs, Beck Zoltán (30Y), Kollár-Klemencz László (Kistehén Tánczenekar) és Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven).


A Vörösmarty szobor előtti színpadon

11.00 A Kisbihari együttes néptánc előadása

12.30 A Pozsonyi Pagony kiadó könyvbemutatója – Kortárs meseantológia.

14.30 A Szamárfül Kiadó képviseletében Nagy Bandó András a színpadon.

15.00 Égigérő slam vol 2. Változatok Janikovszky Éva szövegeire.
Résztvevő slammerek: Süvegh Márk (Saiid), Simon Márton, Németh Péter (Zeek). Moderátor: Mavrák Kata (Hugee).

16.00 Malter György – a Rosszcsont mesék szerzőjének új bábos, játékos könyvbemutatója (Gabó kiadó).

17.00 Gryllus Vilmos koncertje



Június 10., hétfő

Programok az Oroszlános kútnál


15.00 A Göncölszekér együttes koncertje

(A program még változhat.)


 


A 84. ÜNNEPI KÖNYVHÉT ÉS A 12. GYERMEKKÖNYVNAPOK
MÁS BUDAPESTI HELYSZÍNEI

 

A Magvető Kiadó budapesti programjai


Június 3., hétfő
18.00Állatkert Kolozsváron – György Péter új kötetének bemutatója a Nyitott Műhelyben (1123 Budapest, Ráth György u. 4.).
A szerzővel Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, irodalomkritikus és szerkesztő, valamint Szegő János, a kötet szerkesztője beszélget.

Június 5., szerda
18.00Akvárium – Tóth Krisztina új regényének bemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
A szerzővel Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész, esszéista beszélget.

Június 6., csütörtök
17.00Ezt is el – Erdős Virág kötetbemutatója a MARGÓ irodalmi Helyszín: Gödör Klub (1061 Budapest, Király u. 8-10.).
Közreműködnek: Beck Zoltán (30Y) és Kollár-Klemencz László (Kistehén Tánczenekar).

Június 7. péntek
19.00Akvárium. A Magvető Kiadó Ünnepi Könyvhétre megjelenő köteteinek premierje a Radnóti Színházban (Budapest VI. Nagymező u. 11.).
Fellépnek: Boldizsár Ildikó, Erdős Virág, Esterházy Péter, Flóri Anna, Jónás Tamás, Kiss Noémi, Potozky László, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina.
Közreműködik: Juhász Gábor gitárművész.
Az est házigazdája: Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója és Király Levente, a Magvető Kiadó szerkesztője.
Jegyek válthatók: Budapest VI. Nagymező u. 11., (06-1) 343-6792, 321-0600/112.

Június 9., vasárnap
18.00Egyszerű történet vessző száz oldal – Esterházy Péter új regényének bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban.

Könyvek éjszakája a Vörösmarty téren, a Magvető pavilonjánál

Június 8., szombat
19.00Borkóstolás Cserna-Szabó Andrással, Erdős Virággal, Grecsó Krisztiánnal, Maros Andrással és Závada Pállal.
Sándor Zsolt borász, egy elfeledett borvidék feltámasztója mutatja be borait a Magvető olvasóinak.
Támogató: Sándor Zsolt borász, Bükki borvidék.
 

Az Írók Boltjának könyvheti rendezvényei a Liszt Ferenc téren


Június 6., csütörtök
16.50Flashmob
Weöres Sándor (aki száz) és az úttörő kórus!

17.00MEGNYITÓ
Megnyitja: Barnás Ferenc író és
Simonffy Márta, Terézváros alpolgármestere

17.30 - 19.30Írók, nők a pult mögött
Rendhagyó író-olvasó találkozó
Vajon milyen könyvet ajánlana Önnek nyárra Karafiáth Orsolya?
Mit javasolna születésnapi ajándéknak Bán Zsófia?
Jöjjön el az Írók Boltjába és tudja meg!
Ezen a különleges estén nők ajánlanak könyveket a vásárlóknak.
Vendégünk lesz: Bán Zsófia, Karafiáth Orsolya, Ferber Katalin, Szilágyi Zsófia, Szvoren Edina
 

A Corvinus Egyetem programja


Június 6., csütörtök
18.00Székely Árpád: Retyezát – a Kárpátok metszete című könyvének vetítéssel egybekötött könyvbemutatója a Corvinus Egyetemen (Budapest IX. Közraktár u. 4-6.),

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés