bezár
 

irodalom

2013. 05. 30.
Jékely és Weöres-jubileum az Ünnepi Könyvhéten
Holnap Kiadó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013. május 29., Budapest – Jékely Zoltán és Weöres Sándor is idén ünnepelhetné születésének 100. évfordulóját. A Holnap Kiadó két új kötettel készül, hogy azok is felfedezhessék a gyönyörű alkotásokat, akiknek az elmúlt évszázad erre nem adott alkalmat. Az Ünnepi Könyvhéten az életmű földolgozásában közreműködő művészek (többek között Karafiáth Orsolya, Kovács András Ferenc, Szálinger Balázs, Térey János) szombat és vasárnap délután is dedikálják a versválogatásokat.

prae.hu

A centenáriumra egy különleges, tízfős csapat állított össze 10-10 verset a Jékely-életműből. A gyűjteményből is kitűnik, hogy édesapja, Áprily Lajos révén már fiatalkorában is olyan nagyságok társaságban gyűjthetett élettapasztalatot, mint Tamási Áron, Dsida Jenő, Kós Károly, vagy Reményik Sándor. Erdélyi kötődése és a protestáns közösség iránti elkötelezettsége egész életét meghatározta. Költészetében is érződik az emlékezetes pillanat, amint a bécsi döntések után valóban hazatérhetett, majd ahogy az orosz seregek érkezését követően ismét otthontalan maradt. Ezzel egyidőben kezdett egyre szűkebbé válni számára az erdélyi kulturális közeg, ami ismét Budapesthez közelítette.

Jékely borítóA fővárosban könyvtári munkája mellett kezdetben még publikált, majd elhallgattatták. A horgászkodás közben sem hagyott azonban föl az írással, bár reménye sem lehetett arra, hogy egyhamar közreadhatja az asztalfiókban őrzött műveit. Egy "eltitkolt évtizedet" követően, az 56-os forradalom után juthattak el gondolatai ismét olvasóihoz. Verseinek, regényeinek, elbeszéléseinek bemutatóival néhány évente ünnepi programot adott a kulturális életnek.

A kötet összeállításában a Holnap Kiadó felkérésére Borbély Szilárd, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kovács András Ferenc, Mesterházi Mónika, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Térey János és Tóth Krisztina vettek részt, akik a Jékely 100 c. kötetet június 8-án délután 15 órakor dedikálják az Ünnepi Könyvhéten.

Kutyafülű Aladár - borítóWeöres Sándor felnőtteknek szóló írásai ártatlan hangokkal játszva építenek hidat a legtávolabbi érzések, szándékok, emberek között. Ars poeticájában ironikusan veti föl, hogy "Az okosak ajánlják: legyen egyéniséged", majd kijózanítóan válaszol rá: "de ha többre vágyol, legyél egyén-fölötti". A Bóbita, az izzó galagonya és a csiribiri zabszalma magával ragadó ritmusain túl Weöres önmagában egyesítette a távol-keleti és a nyugati kulturális hagyományt. Alkotásain keresztül ezt az egységet osztja meg olvasóival.

Weöres-sorozat - borítóA Weöres-évforduló első állomásaként a Kiadó tavasszal mutatta be a Kutyafülű Aladár c. versválogatás duplakiadását. A gyermekhangú költő egyedi világát Domján-Udvardy Melinda és a szerb származású Igor Lazin rajzai láttatják az olvasóval – az alkotók június 9-én vasárnap 16 órakor dedikálják a könyveket. Az emlékév alkalmából készült ünnepi kötetet Steinert Ágota szerkesztette.

A Jékely- és Weöres-versválogatás 30%-os kedvezménnyel megvásárolható a Holnap Kiadó honlapján.

A könyvről és a további akciókról itt tájékozódhat.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés