bezár
 

irodalom

2013. 05. 28.
Kortárs Kiadó könyvheti újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy könyvheti újdonságunkat ismerhetik meg olvasóink május 23-án, csütörtökön hat órától a Hadik Kávéházban.

prae.hu

Fábri Anna: Mi ez a valósághoz képest?
Kérdések és válaszok Jókai, Mikszáth és Krúdy olvasása közben

Mi ez a valósághoz képest? - borítóSorozat: Kortárs tanulmány
Megjelenés: 2013. Könyvhét
ISBN 978-963-9985-44-5
Terjedelem: 200 o..
Műszaki adatok: 117*200 mm
Ár: 2 500 Ft
Kedvezményes ár: 2 000 Ft

Három klasszikus életmű – három külön univerzum, hiszen ezek az írók szinte mindenről írnak: életről és halálról, családról és magányról, otthonosságról és idegenségről, politikáról és kertészkedésről, városról, vidékről és természetről, öltözékekről, fényképekről, beszélgetésekről, olvasmányokról … Mi ez a valósághoz képest? Kevesebb is, több is: válogatás, kiemelés – beláthatatlanul gazdag életismeret. Fábri Anna az életművek sok évtizedes, folyamatos újraolvasásának, vizsgálatának tapasztalataival ered e kérdés nyomába. 

Halász Margit: Vidróczki-kódex

Vidróczki-kódex - borítóSorozat: Kortárs próza
Megjelenés: 2013. Könyvhét
Formátum: 117*200 mm
ISBN 978-963-9985-45-2
Terjedelem: kb. 180 o.
Ár: 2 500 Ft
Kedvezményes ár: 2 000 Ft

A regény főhőse, mint archaikus népmesék hőse, egy mátrai szénégető három fia közül a legkisebb gyermek, Mátyás. Egy szélviharos napon meglehetősen regényes körülmények között rátalál a híres mátrai betyár, Vidróczki csodásan megmaradt "kódexére". Ez lesz iránymutatója, melynek segítségével felkerekedik, nekivág a nagyvilágnak: beutazik várost-országot-földrészt, Budapesttől Skócián át Finnországig. A "mátrai Ábel" kalandozásai közt természet közeli látásmódjával, vállalkozókedvével és kifogyhatatlan energiáival teljesíti be a "legkisebb fiú" metaforáját: csodás és kevésbé nemes napi munkákban, idegen tájakban és ismeretlen kalandokban, kapcsolatokban, rejtélyes-csodálatos szerelmekben lesz része. Mese és valóság, tér- és időjátékok váltakozásai, mítoszok és mindennapok ritmusa, pikareszk-mozgalmasság és frissesség teszik a könyvet meseszerűen olvasmányossá, letehetetlenné.

A szerzőről bővebben:
www.halaszmargit.hu
www.facebook.com/halaszmargit

Hász Róbert: A Vénusz vonulása

A Vénusz vonulása - borítóMegjelenés: 2013. Könyvhét
ISBN 978-963-9985-46-9
Terjedelem: 328 o.
Műszaki adatok: 130*200 mm, kartonált
Ár: 2 750 Ft
Kedvezményes ár: 2 200 Ft

A Nap és a Vénusz 1768-as együttállását világszerte tudósok serege kísérte feszült figyelemmel: Hász Róbert ötödik regényének főhőse, Sajnovics János fiatal jezsuita tudósként Hell Miksa udvari csillagásszal indult Bécsből Európa jelentős városain át a kontinens legészakibb lakott szigetére, a jeges-tengeri Vardö-re. Kettejük utazása során a 18. századi Európa szövevényes eszme-politikai, szellemi-művelődési viszonyrendszere is kirajzolódik, felmutatva azokat a törésvonalakat, melyek mentén egy új korszak készül megszületni. Az út mozgalmassága, élményegyüttese tükre és mozgatója lesz János belső útkeresési kísérleteinek, találkozásainak, melyek – az égi pályáktól eltérően – esetlegesek, meglepetésszerűek és kiszámíthatatlanok. Megragadásukhoz Hász a lélektani, a művelődésregény nemes hagyományaihoz nyúlt vissza.

Sárközi Mátyás: Tamperdü
Az elvesztett Zugliget nyomában

Tamperdü - borítóSorozat: Kortárs próza
Megjelenés: 2013. Könyvhét
ISBN 978-963-9985-47-6
Terjedelem: 192 o.
Műszaki adatok: 162*230 mm, kartonált
Ár: 2 500 Ft
Kedvezményes ár: 2 000 Ft

E művet a szerző népszerű levelezés-memoárja, a Levelek Zugligetből újraolvasása hívta életre. Ez a történet is a legendás édesanya, Sárközi Márta Budáról küldött levelei köré szerveződik – mozgalmas családtörténetet, szenvedélyes kor- és mentalitástörténetet nyújtva, szellemesen előadott, intimitásokkal is szolgáló szituációk, csattanós anekdoták és portrék sorával.

Az ’56-os menekültnemzedék angliai beilleszkedése, pályakezdése és a londoni művésznövendékek zajos mindennapjai mellett az emlékező szól az "öregek", vagyis a már régebb óta emigrációba kényszerült családtagok (a Vészi, Molnár és Biró család emblematikus figurái) és ismerősök sorsáról, valamint saját gyermekkoráról, az üldöztetésről. Különös fontossággal elevenednek meg a forradalom után itthon maradtak: Sárközi Mártának és "menedékháza" vendégeinek, barátainak, íróknak, művészeknek, értelmiségieknek megpróbáltatásai.

A sokféle színtéren (Budapest, London, München, olykor Amerika) a többféle eltűnt időben (a századelőtől a forradalom előtti és utáni időkig) zajló, hatalmas szereplőgárdát felvonultató történetet a múlt felidézésnek folyama egységesíti, az iróniát sem nélkülöző, mégis megértő, szeretetteljes emlékezésé.

Meghívott szerzőink: Fábri Anna, Halász Margit és Hász Róbert.

A művekből Szabó András olvas fel a Könyvhét hagyományos központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren.

Keresse fel a Kortárs Kiadó pavilonját a Vörösmarty téren (57. sz.)!

Újdonságaink és dedikálások:

Fábri Anna: Mi ez a valósághoz képest? – Kérdések és válaszok Jókai, Mikszáth és Krúdy olvasása közben - Dedikálás: szombaton 17 órától.

Halász Margit: Vidróczki-kódex (regény) - Dedikálás: szombaton 16 órától, vasárnap 15 órától.

Hász Róbert: A Vénusz vonulása és A künde (regények) - Dedikálás: szombaton 16 órától.

Sárközi Mátyás: Tamperdü – Az elvesztett Zugliget nyomában - Dedikálás: pénteken 16 órától, szombaton 17 órától, vasárnap 16 órától.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés