bezár
 

gyerek

2013. 04. 19.
Apró-cseprő dolgok a norvég gyerekirodalomról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A norvég gyerekirodalomról, valamint Linn T. Sunne és Arne Svingen magyar fordításban megjelent köteteiről is hallhattak az érdeklődők a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott beszélgetésen pénteken.

prae.hu

Az írók és a kiadók képviselőinek részvételével zajlott, Apró-cseprő fontos dolgok a norvég gyerekirodalomról című találkozón Linn T. Sunne norvég író elmondta, hogy a Tolvaj a hegyen című, síelésről szóló könyve a 8-10 éveseket célozza meg. A kötet a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg Kovács katáng Ferenc fordításában.
   
A Tolvaj a hegyen című könyv szereplői, Oskar, a papája és az ikrek a hegyekbe készülnek síelni a húsvéti szünetre, de ekkor valami váratlan történik. A történet számtalan komoly meglepetést tartogat az olvasóknak.
"Különböző érdekes és izgalmas történeteket írok gyerekeknek és fiatal felnőtteknek könnyű és érthető nyelven"- mondta az írónő, hozzátéve: könyveiben a halál, a betegség és egyéb rossz dolgok is megjelennek, emiatt időnként kritikák is érik. Véleménye szerint a gyerekeknek is mindenről lehet írni, az a lényeg, hogy a szerző vegye komolyan a közönségét.
   
Linn T. Sunne az írás mellett tanít és egy mozgókönyvtárban is dolgozik, hogy kollégáival az iskolákba elvigyék a kortárs irodalmat és pozitív képet alakítsanak ki az olvasásról.
   
Linn T. Sunne első ifjúsági regénye 2000 ben jelent meg, 2007-ben és 2012-ben is elnyerte a rangos Brage-díjat gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában. 
   
Arne Svingen 8-10 éves fiúknak szóló könyve Hubert kalandjai címmel a Pont Kiadó gondozásában jelent meg, szintén Kovács katáng Ferenc fordításában. 
   
A norvég író könyvsorozatának 9. részében a kis Huberttel ismét érdekes és izgalmas dolgok történnek: néhány egérrel majdnem felfordítja az iskolát, a másik történetben pedig még a nadrág is leszakad róla és alsóban menekül az épület tetején.
   
Arne Svingen véleménye szerint a fiúk csak a fiúkról szóló történeteket olvassák, míg a lányok inkább a cselekmények alapján választanak olvasmányt. A mostani gyerekeket, fiatal felnőtteket elijesztik a vaskos, hosszú könyvek és sokkal inkább az izgalmas, érdekes, szórakoztató történeteket kedvelik. Mint mondta, az ő célja megszerettetni a fiúkkal is az olvasást, éppen ezért néha félelmetes, sőt, rémisztő könyveket ír, feszegeti a határokat. Úgy tűnik, a gyerekek ezeket a történeteket kedvelik a legjobban - tette hozzá.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Renaud-Delage: Gru 4
Szinvai Dániel: Párhuzam

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés