bezár
 

irodalom

2013. 04. 19.
Zinka és Simafül varázslatos kalandjai – A Bookline Könyvek első mesekönyve a Könyvfesztiválon
2013. április 20. szombat 11h, XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris, a Bookline szabadtéri standja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Izgalmas és varázslatos mesekönyv sorozat született Hitka Viktória képzőművész és Gál László író meséiből. A 3-6 éves gyerekeknek és szüleiknek íródott mesék egy varázskabátos kislányról, Zinkáról, legjobb barátjáról, Simafülről, és közös kalandjaikról szólnak. A történetek egy hófehér asztalon keltek életre csupa színes festékből és mintákból, hogy megosszák egy kislány örömét, és játszani hívják kis és nagy olvasóikat. A Zinka és Simafül varázslatos kalandjai című mesekönyvet április 20-án, szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be a Millenárison, a Bookline szabadtéri standjánál.

prae.hu

Zinka és Simafül bemutatkozik

Zinka kissé szétszórt – és a kapucnija alatt rendszerint kócos is –, de a szíve aranyból van, és a barátai mindig számíthatnak rá. Magabiztos, jószívű kislány, aki nem fél semmitől, mert egy bűvös ruhadarab van a birtokában. Az anyukájától kapott varázskabátot mindig magán viseli, mert az mágikus erejével megvédi őt és a társait a bajban. Legjobb barátja Simafül, a rövidlábú, hurkatestű kutyakeverék, aki folyton éhes. A világ legsimább füle az övé, ráadásul nem mindennapi csodákra képes. Simafül csak Gumiborz társaságában tud elaludni, és többnyire kedvenc csemegéjéről, a rózsaképű galagonyáról álmodik. A két barát egy napon született, és azóta egy percre sem váltak el egymástól. Zinka és Simafül együtt fedezik fel a világot, mesés utazásaik során a képzelet és a valóság határán kalandoznak.

A mesekönyvről

A mesekönyvbe itt lehet belelapozni:
http://issuu.com/faludilaura/docs/zinka2

A mesekönyv oldala a kiadó honlapján itt található.

A mesekönyv Facebook oldala:
www.facebook.com/pages/Zinka-és-Simafül

Így készült a mese

A varázskabátos kislány és a kiskutya alakja körülbelül 3 éve született, amikor Viki elkezdett meséket rajzolni és mondani kislányának, Millának. Eleinte inkább csak rajzokat készített és közösen találták ki hozzájuk a történeteket, hamarosan el is készült az első házi képes mesekönyvük. A Bookline Könyvek felkérésére a képeskönyvből igazi mesekönyv formálódott, amelyhez Gál László szövegíró segítségét kérték.

A két főhőst felruházták különböző pozitív és negatív tulajdonságokkal, szerették volna, hogy valóságos, hús-vér alakok szülessenek, olyanok, akikkel akár az utcán is összetalálkozhatnánk. Kidolgozták kettejük kapcsolatát és a világot, amelyben élnek. Ezután állandó, visszatérő szereplőket álmodtak köréjük, mint például Terebély, a folyton álmos, szemüveges mackó, vagy Sálas Samu, a piperkőc róka. Ők is kaptak szeretetreméltó és kevésbé szimpatikus jellemvonásokat egyaránt. Ezek után témákat gyűjtöttek, ki-ki a maga otthonában, családjában, életében. Milyen gondolatok foglalkoztatnak egy 3-6 éves gyereket? Mennyi legyen a valóság, mennyi a varázslat a történetekben? Amikor mindezzel megvoltak, már csak mesés formába kellett önteni mindazt, ami összegyűlt. A rajzok szinte egy időben készültek a szöveggel, ahogy alakult a mese, úgy születtek meg a képek. Olyan volt ez a folyamat, mint egy barátságos pingpong mérkőzés, pattogott a labda író és illusztrátor között. Volt, hogy Viki javított a szövegen, volt, hogy Lacinak jutott eszébe valami, amitől az illusztráció lett jobb. Ez a nagyon szoros együttgondolkodás, amellett, hogy tágabb teret engedett a képzeletüknek, lehetőséget teremtett arra is, hogy mindketten otthon érezzék magukat Zinka és Simafül világában.

A szerzőkről

Hitka Viktória
Hitka Viktória képzőművész. Fest, rajzol, babaházakat, hógömböket és ékszereket készít. Kislánya születése óta a mese és a varázslat még inkább jelen van az életében. A mesekönyvvel olyan álma vált valóra, amiről nem is tudott, hogy létezik.

Gál László
Gál László 1976-ban született, Budapesten. Tanulmányai során angol, majd holland bölcsészdiplomát szerzett. 10 éven át angol nyelvet tanított óvodában és több általános iskolában. Miután fél évet Belgiumban töltött egy antwerpeni tolmácsfőiskolán, oklevelet szerzett a Gazdasági Főiskola Európai Unió szakán. Végül László egészen más irányba kanyarodott, a Rádió Cafénál kötött ki, ahol öt éven át dolgozott, mint kreatív igazgató, jelenleg pedig reklámszövegírásból él.

Részlet a kötet első meséjéből
Játékeső (részlet)

Miután elköszöntek a Bíbor-családtól, Zinka, Simafül és Piruett tovább folytatta útját.

Harsogó Sziklaszirt felé vették az irányt, hogy a környék legnagyobb kőtömbjének segítségét kérjék.

– Mit akartok itt? – förmedt rájuk morcosan a hatalmas kődarab, amikor megérkeztek a lábához.

– Azért jöttünk el hozzád, mert csak te tudsz rajtunk segíteni – válaszolta a kislány, majd beavatta Harsogó Sziklaszirtet is a titkos tervbe.

A szikla hümmögött egy darabig, végül bólintott, és talán egy picit még el is mosolyodott.

– Rendben. De fogjátok be a fületeket, nehogy megsüketüljetek!

És ekkor Harsogó Sziklaszirt dörgedelmes dalba kezdett, olyan hangosan énekelt, hogy a dal a föld másik féltekén is hallatszott.

Zinka kabátja újra kinyílt.

Az összes kincs egyszerre röppent ki, és mind fölfeküdt Harsogó Sziklaszirt énekének dallamára.

Piruett Simafül orrára szállt, onnan figyelte a varázslatot.

Színes játékfelhő kúszott az égre, hogy aztán egymástól elszakadva, egyenként szálljanak tova céljuk felé.



Bookline Könyvek

A könyvkereskedelemből az univerzális webes kiskereskedelem felé forduló Shopline webáruház 2012 őszétől a könyvkiadás terén is kipróbálja magát. A hazai internetes piac meghatározó szereplője "Bookline Könyvek" márkanév alatt jelentet meg több nemzetközi és hazai sikerkönyvet, minden kiadványa ekönyv formájában is elérhető. Ezekben a kötetekben a vásárlók és a felhasználók által már ismert Bookline eszmeiségét kívánja a társaság továbbvinni, a már évek óta megszokott frissességet, megbízható minőséget és sokszínűséget képviselve.


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés