bezár
 

irodalom

2013. 05. 01.
Tizenegy gól
Költészet napi 11-es, Szatyor Bár és Galéria, 2013. április 11., este 6.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Költészet napján mindig nagy zsongás észlelhető a tavasz első fényét magába fogadó fővárosban. Az utcák, kávéházak, omladozó háztömbök között szorongó kulturális helyek megtelnek költészettel, mert ezen a napon rendre minden a költészetről szól – kötelezően és szabadon. A Szatyor Bárban a Fiatal Írók Szövetsége és a Rukkola.hu szervezésében megtartott, Költészet napi 11-es című, hivatalosan hatkor kezdődő rendezvény a többi költői esthez hasonlóan a vers ünnepét szolgálta.

Természetesen, költői estről lévén szó, a műsor nem hatkor kezdődött. És látá Isten, hogy ez így is jó. A rendezvény már kint, a kávéház ajtaja előtt indult, Kabai Lóránt performansz-mutatványnak tűnő gesztusai vagy a gyülekező tömeg némileg ezt az érzést ültette el költészettől pirosló szívembe. Mihelyt beléptünk a Szatyorba – én életemben első alkalommal tettem ezt –, hirtelen nem tudtam, hol vagyok, a hely inkább egy sznob bár benyomását keltette, nem pedig egy olyan helyét, ahol a múzsa szívesen helyet foglal és szépen elidőz vele a líra, kortárs és klasszikus egyaránt. Annyi öröme volt azért az embernek, hogy az emelet szépen megtelt nézőkkel, és Csepregi János humoros és érdekes szervezkedése a színpadot szolgáló székek között lekötötte a figyelmet. A FISZ bemutatkozó szövegét idemásolom: "A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy jelentős szerepet vállaljon a magyar irodalmi közéletben, a fiatal magyar írók képviseletében. A határokon átívelő művészeti, szakmai szervezet mára reprezentatív irodalmi társulássá, minden tehetséges fiatal alkotó számára nyitott, progresszív alkotóközösséggé vált." Való igaz, mert amióta Kollár Árpád, Szőllőssy Balázs és Borbáth Péter a FISZ szervezésében, (átszervezésében), megújításában, könyvszerkesztésében részt vesz, azóta az egész szövetség megváltozott és kezd végre valahára méltó párja lenni minőségben és színvonalban a József Attila Körnek (is).



Régről rögzült, kitörölhetetlen pesszimista elképzelés, hogy az emberek nem olvasnak könyveket, hogy nem veszik a kortárs, ráadásul a fiatal költők versesköteteit a kezükbe. Ha ez a megállapítás nem teszik, egyrészt a könyvek drágasága vagy a szerző mögött nem létező marketing, avagy a hírterjesztés csődje miatt. A teremben körülnézve, a falnál is álldogáló és a lámpákon is lógó, az italok tetején úszkáló érdeklődő nézők nem ezt a sztereotípiát erősítették. Az esten felolvasó vendégek: Elekes Dóra, Izsó Zita, Szőllőssy Balázs, Csepregi János, Kabai Lóránt, Széll Zsófia, Turányi Tamás, Fenyvesi Orsolya, Tóth Kinga, Freund Éva, Bajtai András. A meghívottak a saját vers elmondása után egy József Attilától választott verset olvastak fel. Szőllőssy Balázs, a politikai helyzetre finoman utalva, a Levegőt! című remekművel készült egy első kiadású, a nagyszüleitől örökölt, szovjet katona szaggatta József Attila összes versei című könyvből. Széll Zsófia versét barátnője, Tóth Irén mondta el. Fenyvesi Orsolyát sajnos nem hallottam, pedig utána többen mondták: megérte volna! Csepregi János Hangya című versére egy pillanatig azt hittem, saját vers, műveletlenségemnek tudható be, hogy ezt a József Attila verset nem ismertem, tehát már ezért is érdemes volt eljönnöm a Szatyorba. Kabai Lóránt sajátot nem hozott, József Attilát annál inkább.



A felolvasások között Szeifert Bálint énekelt és gitározott, hol Lovasi Andrást, hol más remekbe szabott dalokat. A műsor odakint folytatódott a Szatyor előtt. Tolvaj Zoltán és Kabai Lóránt adta meg az első hangot. Egy mellém sodródó öregúr elmondta, hogy mennyire tetszettek neki a felolvasott versek és hogy szerinte milyen sok tehetséges fiatal művész él ma Magyarországon. Megnyugtatott, hogy idősebb emberek is érdeklődnek a fiatal, kortárs költészet iránt. Végül felavatásra került Freund Éva szobra, a nap méltó befejezéseképp.

Fotók: Szatyor FB

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Ayhan Gökhan --


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés