bezár
 

irodalom

2013. 04. 13.
A Scolar Kiadó programja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Scolar Kiadó újdonságai és programja a XXX. Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron.

prae.hu

Dedikáláson A Scolar Kiadó standján
(Millenáris Park, B épület 57-es stand)

Április 19. péntek

17.00-18.00
Gerlóczy Márton

Április 20. szombat

12.00-13.00
Stefano Benni
17.00-18.00 Szabó Tibor Benjamin

Április 21. vasárnap

12.00-13.00 Karafiáth Orsolya és Ungvári Tamás
16.00-17.00 David Grossman

A Scolar Kiadó rendezvényei a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
(Helyszín: Millenáris Park, Bp., II. Kis Rókus U. 16-20.)

Április 19. péntek

14.00-15.30 Olasz írók-magyar olvasók. Kerekasztal-beszélgetés a magyar fordításban is olvasható olasz szerzőkkel a Szabó Magda teremben

Résztvevők: Stefano Benni, Tullio Avoledo, Luca Cognolato és Giorgio Pressburger

Április 20. szombat

11.00-12.00 Stefano Benni Gyorslábú Achille című könyvének bemutatója a Lázár Ervin teremben

Résztvevők: Stefano Benni és Molnár Gabriella

17.30-19.00 Az írók szerepe a 21. századi modern társadalomban.
Izraeli írók kerekasztal-beszélgetése az Osztovits Levente teremben

Résztvevők: David Grossman, Amir Gutfreund, Shani Boianjiu

Április 21. vasárnap
11.00-12.00 Ungvári Tamás A tragikumról című könyvének bemutatója a Szabó Magda teremben.

Résztvevők: Ungvári Tamás és Karafiáth Orsolya

Scolar gyermekprogram

Április 20. szombat

17.00-17.45 Mindenki tud rajzolni! Kreatív foglalkozás gyerekeknek a Gyerek(b)irodalomban

Vezeti: Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa



A kiadó újdonságai

 
David Grossman

Az 1954-ben Jeruzsálemben született David Grossman napjaink egyik legismertebb izraeli írója. A Jeruzsálemi Egyetemen végzett, filozófiai és drámatanulmányai után az Izraeli Rádió szerkesztő-műsorvezetőjeként dolgozott. Számos novellát, esszét, regényt, gyerekkönyvet és színdarabot írt, s készített interjúkötetet is.

Amerikától Németországon át Nagy-Britanniáig megannyi irodalmi díjjal jutalmazták. Műveire jellemző a forrongó Közel-Kelet, a háború árnyékában élő emberek problémáinak erőteljes visszaadása. Legújabb regénye, A világ végére háttértörténete is az izraeli–palesztin konfliktusba van ágyazva. David Grossman maga is megtapasztalta a háború borzalmát: három gyermeke közül az egyik harcban vesztette életét.

Könyveit több mint 30 nyelvre fordították le.

Jelentősebb irodalmi elismerései:
Chevalier de l’Ordre des Artes et des Lettres (France)
Prix Eliette Von Karajan (Austria)
Buxtehuder Bulle (Germany) 2001
Sapir Prize (Israel) 2001
JQ Wingate Prize 2004, 2011
Premio per la Pace e l’Azione Umanitaria 2006 (City of Rome/Italy)
Onorificenza della Stella Solidarita Italiana 2007
Premio Ischia – International Award for Journalism 2007
EMET Award 2007 (Israel)
Geschwister Scholl Prize 2008 (Germany)
lbatros Prize
Gunter Grass Foundation Award
Peace Prize of the German Booksellers Association in Frankfurt 2010
France’s Prix Medicis for translated literature 2011

David Grossman
A világ végére

Fordította: Nemes Anna
Szerkesztette: Illés Andrea
Oldalszám: 624
Bolti ár: 3990 Ft

A neves izraeli író regénye lebilincselő meditáció a háborúról, a barátságról, a szerelemről és a családról. Ora asszony, épp amikor Ofer fia leszerelését ünnepelhetné, rádöbben, hogy élete összeomlott – Ofer ugyanis önként visszamegy a frontra, hogy részt vegyen egy nagyszabású katonai hadműveletben.

A nemrég elvált Ora képtelen otthon ülni és várni, mikor kopogtatnak be hozzá a tragikus hírrel, ezért elhatározza, hogy elrejtőzik a galileai hegyekben. Útitársnak rég elidegenedett barátját és volt szerelmét viszi magával, a remete Avramot, aki sohasem heverte ki a jom kippuri háborúban hadifogolyként elszenvedett brutalitásokat. Ora neki meséli el tönkrement házassága történetét és az anyaság nehézségeit.

Miközben és Avram a közös emlékek révén oda-vissza utazik az időben, gyötrelmesen kiviláglik, mi az ára a háborúnak, annak, ha valaki egy folytonosan hadban álló országban, örökösen acsarkodó emberek között él. (Grossman tulajdon fia is elesett a 2006-os izraeli–libanoni háborúban,)

Ez a regény Grossman írói tehetségének a végkifejlete, sőt méginkább zsenialitásának a kicsúcsosodása – művében olyan világot sikerül teremtenie és kifejeznie, amely egyszerre valóságos és a valóság visszhangja. A magánéletet átgondoltan, óvatosan és finoman szövi bele a történelem kárpitjába.

Az érzelmi erő lélegzetelállító panorámáját alkotja meg, történetszövése mesteri, karakterei élők, a részletek hitelesek. Bár a regényt elárasztja a színtiszta tragédia, olykor magával ragadóan megcsillan a vidámság, a játékosság; beleveszünk a családi élet lenyűgözően megfestett részleteibe, a formákba és az árnyékokba – melyek a szeretetet és az emlékezést körülölelik –, a veszteség és a félelem kétségbeesett éleibe. – Colm Tóibín, The New York Times Book Review

Igazi mestermű… azon néhány regény egyike, amelyik megváltoztathatja a világot. – The New York Times

Rendkívül erős személyesség hatja át e kivételes művet. Grossman hűen adja vissza a helyszín realitását, ahol az élet és a halál, úgy tűnik, szétválaszthatatlanul egymásba fonódik. – Vogue

Mély, megrendítő… Emlékeztet: mit képes Izrael – vagy bármely más ország – tenni a fiaival. – The Boston Globe

A világ végére - borító

Jonathan Herring: Érvelés – Hogyan győzzünk meg másokat az igazunkról?

Ár: 2950 Ft
Oldal: 248 oldal
Méret: 135x215 mm
Kötés: puhatáblás

A vitázásnak van jó oldala is! A higgadt, ésszerű és jó érvelés képességének nagy hasznát vesszük az élet bármely területén. A sorozat előző kötete: Asszertivitás.

Érvelés - borító

Esther Kinsky: Banatsko

Ár: 2950 Ft
Oldal: 232 oldal
Méret: 124x204 mm
Kötés: puhatáblás

A Battonyán letelepedett német írónő - ahogy előző kötetében, az Üdülőben is - a Bánát soknyelvű és kaotikus világát mutatja be, miközben végigjárja a környéket határon innen és túl.

Banatsko - borító

Richard Panek: 4% univerzum – Sötét anyag, sötét energia – versenyfutás a világegyetem felfedezéséért

Ár: 3750 Ft
Oldal: 368 oldal
Méret: 153x233 mm
Kötés: keménytáblás védőborítóval

A könyv olvasmányos beszámoló arról, hogyan döbbentek rá a tudósok, hogy az univerzum nagy részét még nem értjük, sőt még fel sem fedeztük. A világegyetemnek csupán 4%-át ismerjük, de mi teszi ki a fennmaradó 96%-ot?

4 százalék univerzum - borító

Ungvári Tamás: A tragikumról – Az ókoriaktól a modernekig

Ár: 3750 Ft
Oldal: 192+16 oldal képmelléklet
Méret: 150x220 mm
Kötés: keménytáblás védőborítóval

Az író a tragédia műfajának lényegét próbálja megfejteni, miközben a tőle megszokott virtuóz eszmefuttatások páratlan módon közvetítik a legérdekesebb irodalmi ismereteket. Szórakoztató irodalomtörténet nem csak íróknak!

A tragikumról - borító

Robert Walser: A mindenes 

Ár: 3450 Ft
Oldal: 288 oldal
Méret: 115x190 mm
Kötés: keménytáblás

A XX. század klasszikusának a Jakob Von Gunten és A Tanner testvérek után újabb könyve jelenik meg kiadónknál. A humortól és szarkazmustól csillogó regény a basáskodó főnöki önkény páratlan rajza, és az alázatos emberség emlékezetes dokumentuma.

A mindenes - borító

Andrea Erne: A tenger

Ár: 2450 Ft
Oldal: 16
Méret: 180x197 mm
Kötés: keménytáblás spirálozott

A Ravensburger-gyermekkönyvsorozat új kötetét lapozgatva az Északi-tenger világával ismerkedhetnek meg az apróságok. Megtudhatják, milyen élőlények élnek a vízben és a parton, mit lehet csinálni a strandon, és mi történik, ha kitör a vihar.

A tenger - borító

Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Megjelenik a Könyvfesztiválra
Fordította: Nádor Zsófia
Szerkesztette: Györe Bori
Oldalszám: 296
Bolti ár: 2 950 Ft


Stefano Benni 1947-ben született Bolognában. 1976-os debütálása óta több mint tíz regényt és ugyanennyi novelláskötetet, számos verseskötetet és forgatókönyvet írt. Dolgozott újságíróként (például a l’Espresso és a La Repubblica munkatársaként), valamint rendezett filmet (Musica per vecchi animali), és jó néhányban szerepelt.

Munkásságának egyik fő vonása a kortárs olasz és globális társadalom erőteljes kritikája, legfontosabb írói eszköze a fantasztikus, mágikus elemek használata és a szatirikus humor. Népszerűségére jellemző, hogy rajongói online enciklopédiát hoztak létre, mely kizárólag az ő írásaival foglalkozik (www.bennilogia.org).

A kortárs olasz irodalom egyik legnépszerűbb írója. Könyveit több, mint 30 nyelvre fordították már le.

Gyorslábú Archille

Gyorslábú Achille

Ulisse Isolani szerkesztőként dolgozik egy kiadónál, estéit kéziratok olvasgatásával tölti. Amellett, hogy munkája veszélyben forog kiadója rossz anyagi helyzete miatt, magánélete is zátonyra fut: megbénul, ha érzelmeit kell kifejeznie menyasszonyának, a szépséges Penelope Pilarnak, akit – bevándorló lévén – a kitoloncolás veszélye fenyeget.

Ulisse különös kórban, pékinszomniában szenved: éjjelente dolgozik, nem tud aludni, nappal viszont lépten-nyomon álomba zuhan. Élete így mulatságos, szürreális kalanddá válik álom és ébrenlét, irodalom és valóság határán, főleg azután, hogy egy nap felkeresi
a titokzatos Achille. Ulisse barátságot köt a világtól elzártan élő, testileg és lelkileg sérült, különös férfival, aki Ulisse-t megtanítja újra észrevenni a mindennapok örömeit és visszavezeti őt szerelméhez és önmagához. Achille viszont Ulisse életén keresztül éli meg a tőle elzárt külvilág történéseit.

Stefano Benni regénye napjaink szórakoztató Odüsszeusz-története. Egyrészt fordulatokban bővelkedő, izgalmas olvasmány egy fiatal férfi válságáról, másrészt irodalmi utalásokkal teli szöveglabirintus, melyben azonban nem vesznek el a nagyon is hús-vér főhős problémái.

A regény nemcsak a szereplők lelki történéseibe enged bepillantást, hanem társadalmi szatíra is, mely kíméletlen öniróniával mutat rá globalizált világunk visszásságaira: a politikai elit korrupciójára, a média hatalmára és a kétezres évek gazdasági válságára.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés