bezár
 

irodalom

2013. 04. 10.
A Libri, a Kolibri és a Helikon Kiadó a könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Libri, a Kolibri és a Helikon Kiadó a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

prae.hu

Libri Kiadó

Shani Boianjiu: Bátraké a mennyország

"Magabiztos, nyers, szórakoztató" – New York Times

A fiatal izraeli szerző világsikert aratott első regénye a kamaszkoruk kezdetén besorozott női katonák zárt, kegyetlen és ismeretlen világába enged bepillantást.

Barta András: Magyarország, anyád

Melyik az ország és melyik az anya? Barta András elmossa és átjárhatóvá teszi a káoszba hulló ország és a haldokló anya sorsának határait. Ami azt illeti, minden határt átjárhatóvá tesz. Új regénye egyszerre keserű és humoros, szemérmetlen és érzelmes, szürreális science fiction és politikai szatíra, ráadásul egy szülő-gyermek kapcsolat kamaradrámája. Kíméletlen és provokatív.

Tyson: Az utca hercege

Sajátos élet vár arra, aki az utcán nőtt fel. Másképp gondolkodik a világról. Más az értékrendje, mert errefelé más számít lényegesnek. Az utcalányok, stricik, orgazdák, korrupt rendőrök, tolvajok és börtönbe készülő vagy éppen szabaduló "ártatlanok" között elveszettnek érzi magát a hétköznapi ember. De ebből a fajtából kevés akad errefelé…

Michael Kumpfmüller: Az élet gyönyörűsége

"Tragikus szépségű szerelmes regény“ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Franz Kafka és Dora Diamant, az író utolsó szerelme, valamint fiatalkori barátja, a dombóvári magyar orvos, Klopstock Róbert különös hármasáról szól ez a finom szövésű és megrázó regény, mely végigköveti a XX. század egyik legfontosabb szerzőjének utolsó hónapjait.

Davide Enia: Úgy a földön is

Palermo egyik lerobbant negyedében egy kilencéves fiú életében először száll ringbe. Apja "Lovag" néven a környék leghíresebb bokszolója volt, de nem sokkal a fiú születése előtt meghalt. Nagybátyjára, a hatalmas Umbertinóra marad hát a feladat, hogy felkészítse a bunyós család legújabb reménységét: Davidúnak el kellene nyernie az országos bajnoki címet, amit korábban az apja és a nagybátyja is elbukott.

Siddharta Mukherjee: Betegségek betegsége

A Betegségek betegsége az emberi találékonyság, kitartás, állhatatosság, egyszersmind az önhittség, vakbuzgóság és a természetünkből fakadó hibák könyve. Hősei emberek és orvosok, akik hegyeket mozgattak meg betegeik gyógyulásáért és az emberi tudás határainak kiterjesztéséért. A gyakorló és kutatóorvos Siddhartha Mukherjee a sejtbiológus precizitásával, a történész tisztánlátásával és a szépíró szenvedélyével veszi górcső alá a betegséget.

A Betegségek betegsége elnyerte a Pulitzer-díjat, a Könyvek Egy Jobb Életért díjat, meglepetésként a Guardian első könyveseknek járó díját, amelyet irodalmi művek szerzőinek szoktak odaítélni, a Time Magazin pedig minden idők legjobb 100 non-fiction könyve közé választotta.

Helikon kiadó

Alexandro Baricco: Háromszor hajnalban

Három történet, három epizód egy szálloda halljában. Titkok és érzelmek, féltett gondolatok és sejtelmes vallomások Baricco legújabb könyvében. "A történet két emberről, egy férfiról és egy nőről szól, akik három alkalommal találkoznak, de találkozásuk mégis mindig egyetlen, az első és az utolsó is egyben" – tájékoztatja a gyanútlan olvasót a szerző.

Bánffy Miklós: Egy erdélyi gróf emlékiratai

Az Egy erdélyi gróf emlékirataiban Bánffy Miklós visszaemlékezései, az Emlékeimből és a Huszonöt év kaptak helyet. A két memoár páratlanul izgalmas kortörténeti dokumentum, egyben kivételes szépirodalmi mű, ami rávilágít a 20. századi magyar történelem viharvert időszakának hétköznapjaira, szereplőire, s mint ilyen, hiteles képet fest a széthulló Monarchiáról, a lángba borult Európáról és Trianonról. És arról, ami utána következett… Lebilincselő és izgalmas, hiteles és őszinte – ahogy azt megszoktuk Bánffynál.

Pion István: Atlasz bírja

Van benne slam poetry? Igen, van – és először szerepel a műfaj magyar verseskötetben, köszönhetően annak, hogy a nagyközönség Pion István nevét az első országos Slam Poetry Bajnokságon tanulta meg. A szerző bemutatkozó kötete ennél jóval több: tízévnyi felkészülés eredménye.

Makkai Sándor: Magyarok csillaga

A Magyarok csillaga az államalapítás forrongó időszakába enged bepillantást, s látnoki erővel jeleníti meg a sorsdöntő és sorsformáló korszakot, amikor hajszálon függött a magyarság léte és jövője. Géza fejedelem és fia, István elszántsága és a kereszténység melletti elkötelezettsége megrázó és megdöbbentő élethűséggel tárul fel az olvasó előtt.

Kolibri kiadó

Goda Krisztina: Berti, a rószaszín barika
Egyik birka olyan, mint a másik?

Egy napon a gyanútlanul legelésző családfő, Bégető Bernát családjába megérkezik a hetedik poronty, Berti. Ám a szülők örömét beárnyékolja a meghökkentő tény, hogy a legifjabb jövevény gyapja rózsaszín. Mit szólnak vajon a bölcsek? Megtűrik majd Bertit a nyájban?

Goda Kriszta (és Udvardi Jenő) képeskönyve egyszerre szól a másságról és a beilleszkedésről, a szülői elfogadásról és a szeretetről (ami képes összetartani a családot). Mert egyik birka sem olyan, mint a másik.

Jeney Zoltán: Rév Fülöp Fajszföldön
Várostrom, varázslat, lovagi torna.

Mindez Balatónia szomszédságában, a Fajszok földjén, ahol az udvaroccá cseperedett Rév Fülöp újra fontos szerepet kap, és azt is megtudja, mi a teendő, ha jönnek a siófok. De hova lehetett Fajszföld uralkodója, Hatodik (Torkos) Hollád király, aki szőrén-szálán eltűnt?

Vidra Gabriella: A barlang titka

Ki tudnál mosni a fagyos vízből fél uncia aranyat? Túlélnél egy igazi grizzlytámadást? Vállalnád egy titkos üzenet elvitelét az amerikai polgárháború közepén?

Krisztiánék Amerikában is nehéz feladatokkal találják szembe magukat. Beutazzák Kanadát, végigizgulják a híres springfieldi halálrohamot, végül Peruban, a Machu Picchu-nál kell helyt állniuk.

A negyedik kötetben végre fény derül a Tudás-könyveinek a titkára, és a meglepetéseket rejtő múltra.

Finy Petra: Szárnyak és paták

Pego, a pegaurfiú az átlagosnál kisebb szárnyakkal él a felhők fölötti Patagóniában, ám annál nagyobb elszántság és bátorság lakozik benne. Míg testvére, Gigi hatalmas lila szárnyakkal röpködhet, mint bármely patás-szárnyas pegaur, addig Pegónak meg kell vívnia a harcot, hogy apró zöld szárnyai végre a magasba emelhessék.

Lezuhanva a földre, megismerkedik Glendával, a kovács lányával és annak öccsével, Glúval. Glu, a feltaláló, noha cukorbeteg, mindig kész a kalandokra. Hogy miért segít Pegón, vagy hogyan szabadítják ki a ketrecbe zárt lényeket, megtudhatja mindenki ebből a varázslatos történetből.

"A könyv az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére jött létre. Szívvel és bátorsággal készítettük, és szeretettel ajánljuk mindenkinek."
Erős Antónia és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány csapata

"A mese a gyermekek kenyere, és ezt a kenyeret még a cukorbetegek is méricskélés nélkül fogyaszthatják. Öröm, hogy kapnak egy ilyen, igazán róluk és nekik szóló mesekönyvet!"
Prof. Dr. Madácsy László, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem, I. Gyermekklinika ny. egyetemi tanára, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja

"Akár van szárnyad, akár nincs, akár kell neked inzulin, akár nem - nem ez az, ami számít. Hanem mi? Hogy... Ha elolvasod ezt a könyvet, megtudod. De két szót azért mondhatok: barátság és bátorság. És: tudj nevetni!"
Vekerdy Tamás, pszichológus, író 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés