bezár
 

gyerek

2013. 01. 22.
NKA: a Csodaceruza kiadója nem számolt el korábbi támogatásával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem teljesítette elszámolási kötelezettségét a korábban a Csodaceruza támogatására pályázó cég, ezért utasította el a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a folyóirat 2013-2015. évi kiadására benyújtott pályázatot is - reagált az NKA Igazgatósága a korábban Csodaceruza szerkesztősége által közzétett nyílt levélre.

prae.hu

Sándor Csilla főszerkesztő a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége nevében írt nyílt levelében azt kifogásolta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Folyóirat-kiadási Kollégiumának döntése alapján idén egyetlen gyerekeknek szóló folyóirat sem kapott kiemelt támogatást. 
   
A levél szerint az NKA döntése miatt ellehetetlenül a szerkesztőség munkája. Sándor Csilla kifogásolta az NKA-hoz pályázókat terhelő magas nevezési díjakat, valamint hogy sikertelen pályázat esetén nincs fellebbezési lehetőség. "Tarthatatlan, hogy a gyermekirodalmi folyóiratok hátrányt szenvednek a felnőtteknek szóló kulturális folyóiratokkal szemben, évről évre szembetűnő ez a hátrányos megkülönböztetés" - áll a dokumentumban, amely felhívja a figyelmet a gyermekkönyv-illusztrátorok és a gyermekkönyvírók fórumainak csökkenésére és a díjazásuk elégtelenségére is. 
   
"A Csodaceruza című folyóirat 2013-2015. évi kiadására a Nemzeti Kulturális Alap Folyóirat-kiadás Kollégiumához a Sándor Csilla tulajdonában lévő, általa képviselt Magyar Gyermekirodalmi Intézet Kft. nyújtott be pályázatot, összesen 48 millió forintértékben. A Kollégium vezetőjét az NKA Igazgatósága azonban a döntés előtt arról tájékoztatta, hogy a Csodaceruza című folyóirat kiadását korábban végző, ugyancsak Sándor Csilla tulajdonában lévő és általa képviselt Csodaceruza Bt. a neki korábban megítélt 2.670.000 forint támogatással sem szakmailag, sem pénzügyileg nem számolt el, és az időközben ellene indult csődeljárás során sem teljesítette kötelezettségeit" - olvasható az NKA Igazgatóságának keddi közleményében, amely leszögezi: a szervezet fontosnak tartja, hogy a minőségi gyermekirodalom a lehető legtöbb csatornán keresztül jusson el azokhoz, akik a jövő olvasói, könyvvásárlói és irodalombarátai lehetnek. 
   
A dokumentum kitér arra is, hogy Csodaceruza Bt. által korábban pályázatban vállalt lapból hat helyett csak négy szám jelent meg, négy könyv kiadása pedig meghiúsult, miközben az ezekhez igényelt támogatást a cégnek átutalták, amit azonban Sándor Csilla cége az NKA-nak nem fizetett vissza.
   
A közlemény rámutat, hogy bár a mostani pályázat mögött álló cég megváltozott, de az új cég egyértelműen ahhoz a személyhez köthető, aki elszámolási kötelezettségét nem teljesítette, ezért az NKA Igazgatósága akkor sem köthet szerződést, ha a kollégium a pályázatot támogatandónak minősíti.
   
"Az NKA-val szemben jogos elvárás, hogy a rendelkezésre álló pénzt körültekintően, arra érdemeseknek, a törvényi előírásokat magukra nézve is kötelezőnek érző pályázóknak ítélje oda. Ez alól az sem mentesít, ha valaki a közvéleményhez fordulva azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a gyermekirodalom jövője forog kockán, miközben vállalásait nem teljesíti" - írta a szervezet igazgatósága.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés