bezár
 

irodalom

2012. 12. 05.
Buch Wien magyar szerzőkkel
2012. nov. 21–25.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bécsi könyvvásár európai társaihoz képest jóval rövidebb múltra tekinthet vissza, idén lett 5 éves. Viszont az elmúlt években figyelemre méltó fejlődést mutatott, és ma megérdemelten tartozik a régió komolyan vehető könyvvásárai közé, 2011-ben már 33 000 ezer látogatója volt, és idén ennél még többet vártak.
A Publishing Hungary program kiemelt törekvése, hogy a környező országok könyvvásárain lehetőség szerint minden évben jelen legyen, így a Buch Wien is kiemelt fontosságú helyszín volt a 2012-es év tervezése során. A bécsi Collegium Hungaricum kezdeményezésére – amely már harmadik éve vett részt a Buch Wien-en különböző formában – az idei vásár új színpaddal gyarapodott, mely a Donau Lounge elnevezést kapta, mivel céljául azt tűzte ki, hogy a Duna menti országok kultúráját és irodalmát mutassa be. A magyar iniciatívára indult programot a vásár szervezői nagy örömmel fogadták és megkülönböztetett figyelmet tanúsítottak iránta. Számos nagyság tüntette ki jelenlétével a Donau Lounge-ot: a Buch Wien hivatalos megnyitóját követően Heinz Fischer osztrák szövetségi elnököt és Claudia Schmied kulturális és oktatási miniszterasszonyt, két nappal később pedig Johannes Hahn regionális politikáért felelős EU biztost üdvözölhettük.

Bán Zsófia


A Donau Lounge színpadán csütörtöktől vasárnapig folyamatosan zajlottak a programok. Minden programot élénk érdeklődés kísért, melyeken 8 dunai ország 30 fellépője szerepelt. Az ORF nagyszínpadán érdekes kultúrpolitikai beszélgetést követhettünk a Duna Stratégiáról, melyen Márton László író képviselte hazánkat; a Duna-menti országok íróinak bemutatkozása és az ezt követő felolvasás/dedikálás is sok érdeklődőt vonzott: Bán Zsófia Esti iskola – Mesék felnőtteknek (Abendschule: Fibel für Erwachsene). Németh Gábor Zsidó vagy? (Bist Du Jude? – Das Wirbelbuch) Nagy Koppány Zsolt A nagyapám tudott repülni (Mein Großvater konnte fliegen) Farkas Péter Nyolc perc (Acht Minuten); ugyancsak itt került sor Gyukics Péter fotóalbumának bemutatójára, melyben az összes Duna-híd megtalálható a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Az irodalmi programok mellett volt magyar-bolgár közös főzőshow a vásár főzőszínpadán, ahol a résztvevők – a tévhiteket eloszlatandó –megismerhették az "igazi" gulyás receptjét és meg is kóstolhatták azt.

Németh Gábor


A Donau Lounge színpadtól csak pár lépésnyire állt a magyar stand (Bücher aus Ungarn), ahol a kiállított kb. 150-200 köteten túl érintőképernyős installációt is láthattak az érdeklődők a magyar irodalom nagyjairól - Szabó Magdától Karinthyig. A német nyelvű szépirodalmon kívül magyar nyelvű kortárs irodalom, ismeretterjesztő kötetek, turisztikai, természeti és művészeti albumok, szakácskönyvek, valamint gyerekkönyvek tették színessé a kínálatot. Ezenkívül ismertető katalógusok (a magyar irodalom kistükre, gyerekkönyves katalógus, kortárs ajánlókatalógus [New Windows on Hungarian Literature], a magyar nyelv leírása Nádasdy Ádám tollából) és a Duna Lounge programja is mindig megtalálható volt az információs pultnál.


Fotók: Kresmery Dániel (Balassi Intézet)

prae.hu


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés