bezár
 

irodalom

2012. 11. 01.
Prózaírói metszőfogakról
Beszámoló a PIM Darvasi 50 című rendezvényéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 17-én ünnepelte 50. születésnapját Darvasi László, ebből az alkalomból köszöntötték a PIM dísztermében a barátok, kollégák és az olvasók. Akár egy Darvasi-regénybéli vásárban, egy légtérben sorakoztak fel zene, tréfa, kimutatott és visszafogott érzelmek, emelkedettség és gyarlóság, mindezek az ünnep kötelezően őszinte gesztusaiba bugyolálva gondosan, aprólékosan.
Akárcsak Nádas Péter 70. születésnapján, szerdán is megtelt a Petőfi Irodalmi Múzeum díszterme. A kerek évfordulók hetének másik ünnepeltje az október 17-én 50 éves Darvasi László az első sorból hallgatta, nézte végig a műsort. A hivatalos meghívó szerint Szilasi László laudációjával kezdődött volna, és e köré szerveződött volna az este. Végül Szilasi László nem elsőként, hanem utolsóként állt a színpadra, egy sokrétű, színes előadáskavalkád után. Ebben a kavalkádban, akár egy Darvasi-regénybéli vásárban, egy légtérben sorakoztak fel zene, tréfa, kimutatott és visszafogott érzelmek, emelkedettség és gyarlóság, mindezek az ünnep kötelezően őszinte gesztusaiba bugyolálva gondosan, aprólékosan.



Morcsányi Géza a Magvető kiadó igazgatója köszöntötte elsőként a kisalakú vászonkötéses sorozat ünnepi kiadású Darvasi kisregényével a Zord apával a szerzőt. Morcsányi ezt követően Ilia Mihály levelét olvasta fel a történet méltóságának visszaadásáról a magyar prózában, a tárca megújításáról, és arról, hogy nem az a vigasztaló, hogy a fiatalok is megöregednek, hanem hogy élnek, írnak és lekörözik az öregeket. Szegő János konferálásából megtudhattuk, mennyire igyekeznek az előbb említett fiatalok, Turi Timi például, aki a Darvasi tárcákból írja szakdolgozatát, valamint az utóbbi műveinek szerkesztője volt, és aki gyermekét is az író születésnapja előtti napon szülte meg.



Palkó Gábor a PIM nevében köszöntötte az ünnepeltet és egy Darvasi interjúból idézett hasonlattal élt, a Darvasi művek és a mozi hasonlóságáról beszélt. Ezt egy videóbejátszás követte, Fullajtár Andrea olvasta fel kedvenc részletét a Virágzabálókból. Őket Antal Balázs Darvasi Antal – Antal Darvasi története követte, Az Aggastyán és a szűz címmel.



Závada Pál egész termet betöltő jelenléte a helyszínen lehetséges összes technikát bevonta a köszöntésbe, a videobejátszásra előadott és elfütyült köszöntő rövid időn belül teremtett vidám, nosztalgikus hangulatot, miközben hallhattunk várossokkról, gólokról, Truffaut-ról, a Beatles-ről és felcsendültek a Csudapest című film dallamai is.

Keresztury Tibor "visszaszolgáltatott" egy történetet, majd László Attila gitárjátéka után a Szilasi-laudáció következett, ami felelevenített a közös emlékekből. Történetesen, mikor a Virág cukrászdában, világmegváltó hevülettel üldögélve alapozták a modern magyar irodalmat, és Szilasi azt mondta Darvasinak, hogy nem kéne annyit írni Laci vagy valami hasonlót, mire Darvasi csak annyit válaszolt, hogy ő rágcsáló, akinek muszáj koptatnia prózaírói metszőfogait. Azt, hogy Szilasi már ekkor is oroszlánnak látta, az a kedves anekdota támasztotta alá, mikor Darvasi a New York maratonra gyúrt. Az anekdoták után nem is tűnt annyira súlyosnak, mint amennyire valójában az, hogy Darvasi milyen könyörtelenül és kendőzetlenül ír a magyar valóságról. "Írjál még sokat Lacika!" - zárta le a születésnapi köszöntők hivatalos sorát Szilasi, átadva a szót az ünnepeltnek, aki hűen a róla elmondottakhoz történeteket mesélt, többek között a törökszentmiklósi zsákos emberről, akivel a gyerekeket riasztgatták. Ez a zsákos ember manapság is él és működik. Néha beleveszi az embert a zsákjába, és ide-oda viszi az embert a sörtétben, néha kiengedi, aztán megint visszaveszi. És állati jó kint lenni.

Eközben egy zsúrkocsin ötvengyertyás torta gurult a színpad elé, néhány gyertya le is égett a történetek alatt, és hát annyira nem is akaródzott elfújni a megmaradtakat. Végül azonban megtörtént, aminek meg kellett történnie, a gyertyák elfújódtak, a közönség tapsolt, a másik terem megnyílt, és lehetett koccintani, pogácsázni, körbeparolázni.

Fotó: Gál Csaba (PIM)

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Káldy-Kovács Sára --


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés