bezár
 

gyerek

2012. 09. 07.
Kolibri Évadnyitó Fesztivál szombaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egész napos ingyenes fesztivállal indítja az évadot a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a társulat szombaton a Jókai térre várja a közönséget, ahol Kemény Henrik alakját és művészetét idézik fel és a színház homlokzatán emléktáblát helyeznek el a tavaly elhunyt Kossuth-díjas bábszínész tiszteletére.

prae.hu

Az ország különböző részeiből a Jókai térre érkező társulatok fél 10-től 19 óráig szórakoztatják az arra járókat, miközben a színház épületében az olaszországi La Baracca társulat két nemzetközi hírű csecsemőszínházi előadása látható - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Mint írták, a fesztiválon fellép a Kaláka együttes, a Ziránó Színház, a BábSzínTér, a MárkusZínház, a Hepp Trupp, Méhes Csaba és a Brass in Five, valamint a Keleti István Művészeti Szakközépiskola és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Dajka Margit stúdiójának növendékei.

    A Kolibri-villamosban az érdeklődők megismerkedhetnek a Kolibri Színház repertoárjával és információkat szerezhetnek az új évad készülő előadásairól. Szeptember 30-án például Thomas Mann Mario és a varázsló című művének színpadi változatát mutatja be a színház, novemberben pedig Ljudmila Ulickaja meséjének premierjére várják a nézőket.

    Ahogy minden évben, a fesztivál legjobb fellépőjét az idén is Michel Indali-díjjal jutalmazzák. Az egész napos rendezvényt a hagyományokhoz híven a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara nyitja és szakmai beszélgetés zárja, az előadások között pedig a Kolibri Harsona Quartet játszik.

    A fesztiválon megismerheti a közönség a Kemény Henrik életútját bemutató, személyes visszaemlékezéseit tartalmazó Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig című kötetet is.

    "Tavaly vesztettük el a magyar kulturális örökség, a magyar vásári bábjátékos hagyomány világhírű képviselőjét, alapító tagunkat, a Kossuth-díjas bábszínészt, kiváló művészt, Kemény Henriket. Családi örökségét, az általa megformált Vitéz Lászlót a legkisebb falvaktól a kőszínházakig számos generáció megcsodálta. A legkisebb nézők színházi anyanyelvet tanulhattak előadásain" - idézte a közlemény Novák János, a Kolibri igazgatója szavait.

    Kemény Henrik a színház megalakulásától fogva kötődött a Kolibrihoz, itt játszotta először teljes repertoárját kőszínházban, és tavaly, amikor már nem tudott a paraván mögött állni, asztalhoz ülve tartotta utolsó fellépését a gyerekek előtt a Jókai téri fesztiválon. "Húszéves fennállásunk alatt folyamatosan segítette művészeinket szakmai tapasztalatával" - hangsúlyozta Novák János.

    Az igazgató felidézte, hogy a Kolibri fesztivált is Kemény Henrik személye köré szervezték, és azóta is minden fesztiválon velük volt, újra és újra elvarázsolva közönségüket.

    Az életének 87. évében tavaly novemberben elhunyt bábművész emlékét szeretnék megőrizni egy domborművön, amint éppen híres hősével, a palacsintasütős Vitéz Lászlóval együtt szerepel. A tábla méltó helyre kerülhet, hiszen a Kolibri színházba látogató nézők és az arra járók is találkozni fognak vele.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés