bezár
 

irodalom

2012. 06. 09.
Könyvhét - Tomi Lapid izraeli politikusról mutattak be kötetet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tomi Lapidról, a nemrégiben elhunyt, ismert magyar származású izraeli politikusról szóló kötetet mutattak be a 83. Ünnepi Könyvhéten, az eseményen Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: az egykori politikus nagyon kötődött Közép-Európához.

prae.hu

A helyettes államtitkár Jáir Lapid, az egykori politikus fiának Síron túli emlékeim címmel írt könyvének bemutatóján azt mondta, Tomi Lapidot "prominens magyar zsidóként" tartották számon Izraelben, bizonyos tekintetben tipikus képviselője volt a magyar zsidóságnak, sok szempontból azonban nem.

Kitűnt ugyanis a bevándorló magyar zsidók közül abban, hogy míg ők Izraelben többnyire távol álltak a politikai élettől, Tomi Lapid a jobbközép-liberális mozgalom markáns személyisége volt - fogalmazott. Hangsúlyozta: élete ezért nem volt "jellegzetes magyar zsidó élet", de teljes mértékben bírta az izraeli zsidók támogatását.

Úgy vélte, ugyanakkor Tomi Lapid - akivel akkor került kapcsolatba, amikor nagykövet-helyettesként, majd nagykövetként Izraelben szolgált - tipikusan magyar izraeli volt azért, mert anyanyelve a magyar volt, és mert "szeretett magyar intellektuális közegben" lenni.

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet az eseményen kiemelte, Tomi Lapid 17 éves korában, túlélve a holokausztot úgy döntött, hogy Izraelbe megy. A budapesti gettóból indulva Izraelben miniszter lett - emlékeztetett, hozzáfűzve: ez is bizonyítja, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan Izrael is "a határtalan lehetőségek országa".

Úgy látja, a könyv egyúttal új szemszögből mutatja be Izraelt, az állam fejlődését, kulturális, politikai és gazdasági életét.

Jáir Lapid, a kötet szerzője újságíró, televíziós személyiség és politikus. Az Újvidékről származó édesapjáról szóló könyvet a Múlt és Jövő Kiadó jelentetett meg magyar nyelven.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés