bezár
 

irodalom

2012. 06. 06.
37 szerző kisprózája az 2012-es Körképben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A történetközpontú novellák túlsúlya jellemzi a 2012-es Körképet, amelybe 37 magyar író rövidprózáját válogatta össze Király Levente, a kötet szerkesztője a 83. Ünnepi Könyvhét alkalmából.

prae.hu

Az idei Körkép több mint 30 hazai és határon túli magyar folyóirat, irodalmi újság legjobb kisprózái közül szemlézett, a könyvbe végül az Élet és Irodalom, a marosvásárhelyi Látó, a Tiszatáj, a Jelenkor, a Liget, a 2000, a Műút, a Műhely, a Székelyföld, a Holmi, a Népszabadság, a Mozgó Világ és a Kortárs oldalairól kerültek be szövegek - ismertette a Magvető Kiadónál megjelent 384 oldalas kötet tartalmát Király Levente.

"Számomra a legfontosabb tanulság az volt, hogy rengeteg egyéni hang van a magyar rövidprózában, az elmúlt évben sok izgalmas szöveg született" - fogalmazott a szerkesztő.

Megjegyezte: a Körképben olvasható szövegekből egyértelműen kiderül, hogy Bodor Ádám író prózája a fiatalabb nemzedékekre ma is nagy hatással van. Király Levente szerint tovább folytatódott a szövegközpontú próza háttérbe szorulása, a legtöbb íróra a történetközpontúság jellemző.

Rendkívül erősnek találta a középgeneráció - például Bartis Attila, Cserna-Szabó András, Darvasi László - szövegeit, ugyanakkor megjegyezte, hogy az idei kötetből hiányzik a legidősebb nemzedék.

"Ennek egyszerű oka van: ezt a korosztályt az elmúlt időszakban elsősorban nem a klasszikus novella, hanem a regény, a tárca érdekelte" - tette hozzá.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés