irodalom
2012. 06. 05.
Barhesz - Rubin Eszter gasztroregényének bemutatója a Gozsdu Udvarban
2012. június 6. 18h, Gozsdu Udvar
Az Ulpius-háznál hagyományai vannak a gasztroregény műfajának. Joanne Harris és Peter Mayle nyomdokain most egy fiatal magyar írónő, Rubin Eszter Barhesz című könyve jelenik meg. Ebben a tipikusan mai és budapesti "gasztro-családregényben" az érzéki szerelem, a zsidó hagyomány és a konyhaművészet szálai úgy fonódnak össze a lélek, az istenkeresés és a szex örök titkaival, mint a barhesz fonatai. Könyvbemutató június 6-án 18 órakor a Gozsdu Udvarban.
„A bika csillagkép szarvai közt felragyogó legfényesebb csillag, a nap lemenő sugarainál láttuk meg egymást először. A zsidó negyed egyik romkocsmájának pingpongasztala mellett” – meséli Virág, az elbeszélő. Felnőtt fejjel, egy új szerelem miatt válik igazán fontossá számára a zsidóság, ekkor mélyed el a hagyományokban és a zsidó konyhaművészetben. A főszereplő építész, mint a dédapja, de leginkább vaníliaillatú kelttészta- és trüffelépítmények tervein dolgozik. A regény szövetébe természetesen illeszkedő receptek által megismerhetjük a ludaskása, a macaron és mindenekelőtt a barhesz készítésének titkát. Egyedi, szatirikus módon ábrázolja a gasztrománok világát, abszurdba hajló nézőpontból tekint a zsidó lélekre, istenkeresésre, szexre.
„Úgy hiányzott ez a könyv a mai palettáról, mint flódniból a mák. A Barheszben az egész Élet benne van, nevettem, sírtam, aztán főztem és ízleltem, miközben olvastam. Csodálatos írás, amely magába szippant és a finom falatok között elsöprő erővel hat." (Mautner Zsófia, Chili&Vanília)
„Van egy csodás héber szó: יצר - jácár. A szónak kettős jelentése van. A bibliai teremtéstörténetben: fizikai megformálás, talmudi értelemben: a lélek vágyakozása. E két értelem válik eggyé ebben a könyvben; ahogy olvassuk, egyre inkább biztosak vagyunk abban, az ember mindig formálja a lelkét, és a lélek az emberét. A Barheszből megtanulhatod, hogyan tápláld a téged körülvevő világot. Lelkileg és testileg. És megtanulhatod, hogy sohasem késő tovább formálni a teremtett életedet és az addig biztosnak gondolt lelki vágyaidat." (Radnóti Zoltán rabbi)
„Nem ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik nem akarnak éhgyomorra gránátalmás kuszkuszról, bazsalikomos fehércsokoládé-krémről, zsidótojásról, macaronról, birsalmasajtról és persze friss, illatos barheszról olvasni. Nem ajánlom azoknak sem, akiket nem érdekel, hogyan élhet egy a hagyományokat betartó fiatal zsidó nő mindenestül modern életet Budapesten. És nem ajánlom azoknak, akik ragaszkodnak a műfaji határokhoz, és nem kedvelik, ha egy regény hol zsidó életmód-tanácsadó, hol gasztrobiblia, hol szatíra, hol pedig elégia. Ők persze sosem fogják megtudni, hogy sabatkor micve a szex.” (Nyáry Krisztián)
Rubin Eszter az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott. Később cukrász képesítést is szerzett, talán ez is közrejátszott abban, hogy első regénye, a Barhesz olyan jóízűre sikerült.
<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/B3ZR_6tn8p8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
„Úgy hiányzott ez a könyv a mai palettáról, mint flódniból a mák. A Barheszben az egész Élet benne van, nevettem, sírtam, aztán főztem és ízleltem, miközben olvastam. Csodálatos írás, amely magába szippant és a finom falatok között elsöprő erővel hat." (Mautner Zsófia, Chili&Vanília)
„Van egy csodás héber szó: יצר - jácár. A szónak kettős jelentése van. A bibliai teremtéstörténetben: fizikai megformálás, talmudi értelemben: a lélek vágyakozása. E két értelem válik eggyé ebben a könyvben; ahogy olvassuk, egyre inkább biztosak vagyunk abban, az ember mindig formálja a lelkét, és a lélek az emberét. A Barheszből megtanulhatod, hogyan tápláld a téged körülvevő világot. Lelkileg és testileg. És megtanulhatod, hogy sohasem késő tovább formálni a teremtett életedet és az addig biztosnak gondolt lelki vágyaidat." (Radnóti Zoltán rabbi)
„Nem ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik nem akarnak éhgyomorra gránátalmás kuszkuszról, bazsalikomos fehércsokoládé-krémről, zsidótojásról, macaronról, birsalmasajtról és persze friss, illatos barheszról olvasni. Nem ajánlom azoknak sem, akiket nem érdekel, hogyan élhet egy a hagyományokat betartó fiatal zsidó nő mindenestül modern életet Budapesten. És nem ajánlom azoknak, akik ragaszkodnak a műfaji határokhoz, és nem kedvelik, ha egy regény hol zsidó életmód-tanácsadó, hol gasztrobiblia, hol szatíra, hol pedig elégia. Ők persze sosem fogják megtudni, hogy sabatkor micve a szex.” (Nyáry Krisztián)
Rubin Eszter az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott. Később cukrász képesítést is szerzett, talán ez is közrejátszott abban, hogy első regénye, a Barhesz olyan jóízűre sikerült.
<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/B3ZR_6tn8p8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
További írások a rovatból
Interjú Beck Tamással, a 33. Salvatore Quasimodo Költőverseny fődíjasával
Falcsik Mari My Rocks – 21 történet – 21 angolszász rockdal című kötetének bemutatójáról
A BÁZIS harmadik, "Hálózati organizmusok" című líraantológiájának bemutatója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Más művészeti ágakról
Oksana Karpovych: Lehallgatva című filmje a 21. Verzió Filmfesztiválon