bezár
 

irodalom

2012. 04. 19.
Lírára hangolódva
A X. Debreceni Költészeti Fesztiválról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egy napra eső Költészet Napja és Város Napja apropóján művészeti rendezvénysorozaton vehettek részt az érdeklődők április 11. és 13. között Debrecenben. Az irodalmi programokban egész évben bővelkedő városban tizedik alkalommal rendezték meg a Debreceni Költészeti Fesztivált. A jubileumi programsorozat helyszínéül javarészt a Kölcsey Központ szolgált.

A fesztivál első szakasza Kiss Tamás alakja köré szerveződött. A nem debreceni születésű, de életét debreceniként leélő költő verseiből szavalóversenyen bizonyíthattak az általános és középiskolások szerdán. Másnap emléktáblát avattak Kiss Tamás tiszteletére, amely a Kölcsey Központ földszinti körfolyosóján tekinthető meg, köszöntőt dr. Bakó Endre újságíró és művészettörténész mondott. Ezután egy irodalmi est keretén belül megismerkedhettünk a költő életével és munkásságával, szellemi hagyatékával.
 

prae.hu

A csütörtöki nap egy multi-art programmal zárult, a széles spektrumú művészetfelfogással bíró KULTer.hu portál szerkesztőinek beszélgetését muzikális keretek közé helyezték. A zenei alapozást Szőr Zoltán Forgotten Dreams elnevezésű kevert stílusú elektronikus zenei projektje szolgáltatta. Ezután a beszélgetés íve a lírából kiindulva a vizualitás irányába mozdult el képversektől képregényekig, majd videoklipeken és dalszövegeken át visszatért a líra fogalmához. Mindeközben a portál keletkezését és rovatstruktúráját is megismerhettük. Zárszó helyett ismét zenét hallhattunk a Fjord in the Orange Juice Sky formációnak köszönhetően, egy audiovizuális performansszal egybekötve.

1.

2.

3.

4.


Áfra János képei

A fesztivál harmadik napján, amely a Rajzás nevet kapta, egész délutánt és estét felölelő programsorozatot lehetett látogatni. Elsőként egyetemi irodalmi körök mutatkoztak be, a DEIK (Debreceni Egyetem Irodalmi Kör) és LÉK (Lehetek Én is Költő?). A két csoportból három-három fiatallal beszélgetett Farkas Gábor, a LÉK egyik alapító tagja. Az ifjú szerzők irodalmi élményein, eddigi eredményein kívül műveikből is kaphattunk ízelítőt.
 

Az egyetemi irodalmi körök bemutatkozása után egy újabb irodalmi közösség képviselőjét ismerhettük meg, Kollár Árpádot, a FISZ (Fiatal Írók Szövetsége) elnökét. Korpa Tamás, a Szkholion szerkesztője a vajdasági származású költővel leginkább a Nem Szarajevóban címet viselő, már megjelenésében is impozáns új kötetéről beszélgetett.

A már említett Szkholion művészeti- és szakfolyóirat lapszámbemutatója következett, ahol a szerkesztők a lap történetéről, látványvilágának és rovatstruktúrájának alakulásáról beszélgettek. A szerkesztők bevallása szerint a folyóirat az általános bölcsész-ízlést igyekszik megcélozni, valamint publikációs lehetőséget szeretne biztosítani a debreceni egyetemistáknak. Meghívott vendégeik a legújabb Szkholion számban megjelentetett Nemes Z. Márió és Kele Fodor Ákos voltak, akik beszéltek általános művészetfelfogásukról, verseik felolvasásával illusztrálva azt.

A fesztivál utolsó programpontja, az Old-Star Est keretén belül két igazi "old star" vendég volt jelen, Borbély Szilárd és Térey János költők, akikkel kollégájuk, Lapis József beszélgetett. Fiatal költőéveik, élményeik után legújabb műveikről is diskuráltak, valamint ennek kapcsán társadalmi vonatkozású kérdések is szóba kerültek.

nyomtat

Szerzők

-- Tóth Laura --


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés