bezár
 

gyerek

2012. 04. 10.
Bonbon Matiné a Puskin moziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Prokofjev Péter és a farkas című szimfonikus művét Lukácsházi Győző zenész ismerteti meg a gyerekekkel a Bonbon Matinén, április 14-én szombaton, a Puskin moziban.

prae.hu

Lukácsházi Győző zenész, az MTI-nek elmondta, hogy tizenöt éve szervezi és vezeti a gyermekeknek szóló ismeretterjesztő zenei előadásokat, célja pedig az, hogy megszerettesse a kicsikkel a klasszikus zenét. Prokofjev Péter és a farkas című művét az operaházi hangszeres művészekből álló Brassimum Fúvósegyüttes adja elő, Lukácsházi Győző pedig mesél.

Az együttes öt rézfúvósból, két fafúvósból, egy klarinétból, egy fagottból és ütőhangszerekből áll. Prokofjev szimfonikus zeneművét átírták nyolc hangszerre, ütemszámra és hosszúságra az eredetivel megegyezően - tette hozzá.

Az előadáson bemutatja, miként lehet megidézni az állatokat a trombita, a kürt, a harsona, a tuba, a klarinét, a fuvola valamint a különböző ütős hangszerek segítségével. A művész elárulta, hogy játszani is fognak és ha a gyerekek jó választ adnak az adott hangszerrel kapcsolatos kérdésre, jutalomcsokit kapnak, az esemény "bonbon" elnevezése is ezt takarja.

Koleszár Olga, a Puskin mozi programszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a matinét először rendezik meg a moziban. 2010-ben határozták el, hogy arculatot váltanak és egy család- és gyermekbarát mozit hoznak létre, akkor indították el a Legkisebbek Mozija nevű filmklubot is.

"A nézőtéren hagyunk egy kis fényt, az ajtó nyitva van, a gyermek bármikor kimehet, és egy játszósarkot is kialakítottunk. A 3-6 éves gyerekeknek olyan filmeket vetítünk, amelyek igazi élményt nyújtanak nekik, mint például a Kisvakond, a Mici Mackó vagy a Kockásfülű nyúl kalandjai. A Pixar- és a Disney-filmek az idősebb korosztálynak szólnak" - tette hozzá.

A Puskin moziban a Nefelejcs Bábszínház havonta két előadást tart, a Zakatoló Zenemozi mesekoncerten pedig havonta egyszer szöveg nélküli rajzfilm-összeállítást vetítenek. A némafilmekhez hasonló élő, improvizált dzsessz zenei aláfestést a Syntax Orchestra játssza.
A Bonbon Matinéra április 14-én, szombaton tíz órától és május 26-án, a gyereknap előtti szombaton várják a családokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés