bezár
 

irodalom

2012. 04. 04.
A Móra Könyvkiadó könyvfesztiváli újdonságai, programjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Móra Könyvkiadó programjai és újdonságai a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

prae.hu

A Móra Könyvkiadó részletes programja a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az alábbi linken elérhető és böngészhető:
http://www.mora.hu/KONYVFESZTIVAL2012


A Móra Könyvkiadó Zrt. fesztiváli újdonságaiból 2012



Fazekas Anna
Öreg néne őzikéje
Megjelenik újra a Móránál


7 + korosztály

                               

Erdős Virág
Pimpáré és Vakvarjúcska
104 oldal, ill. Filó Vera


Ez egy mese.
Ő a hősöm.
Királylány.
Az ismerősöm.

Hogyha van egy
lazább
hetünk,
elég gyakran
beszélgetünk...

Én kérdem,
ő válaszol:
ez a mese
róla szól.


Pimpáré királykisasszonyt királyi szülei férjhez akarják adni, jönnek a kérők, akik mind pályáznak Pimpáré kezére, de ő elutasítja őket, hiszen nem szülői önkény hatására, hanem szerelemből akar férjhez menni. A királykisasszonyt azért akarják a szülők férjhez adni, mert kiürült a kincstár, és a királyi udvar csődben van, s gazdag kérőben reménykednek.

Ám abban a pillanatban, amikor Pimpáré kikosarazza az utolsó kérőt, hatalmas porfelleg és szélvihar támad, sötét lesz, és a királykisasszonyt elrabolja a Varjúkirály és a fia…

Vakvarjúcska hites feleségének tekinti az "ölébe pottyant" királylányt, aki persze vonakodik. Ám Vakvarjúcska három próbát is kiáll, amelyben megvédelmezi Pimpárét, előbb a szarkák, majd a vadkutyák, végül az utcakölykök támadását veri vissza. A próbatételek közben megsérül és meg is vakul, s most Pimpárén a sor, hogy védelmezze és bizonyítson. Elhatározza, hogy hazamegy királyi szüleihez, akiknek már bizonyára hiányzik egyetlen leányuk. Közben fény derül arra is, hogy Vakvarjúcska valójában elvarázsolt királyfi, apjának palotáját valaha haramiák gyújtották fel és égették porig, csak ő és felséges apja menekült meg, és a tűzben koromfekete varjúvá változott. Ám ha megtalálja mellette tűzön-vízen át kitartó párját, talán ismét visszaváltozhat.

A történetből bábjáték készült, amelynek ősbemutatójára 2012. január 29-án került sor a veszprémi Kabóca Bábszínházban.

A szerzőről:

Erdős Virág sokszínű tehetség, aki szerencsére régóta jelen van a kortárs irodalom számos terepén. Elsősorban költő, ezt még prózáiban sem igen tudja megtagadni.

Akármilyen műfajhoz nyúl, mesterien dolgozza ki, nincs ez másképp a gyerekek vagy felnőttek számára írott verssel, prózaverssel, mesével, sőt akár drámával, hangjátékkal sem.

Sajátos hangja és titka azonban nemcsak a mesteri és egyedi kidolgozásban rejlik, hanem abban a stílusbravúrban, amely a költészetébe vont tárgyakat, témákat ironikusan láttatja, esetenként parodizálja. Nem kivétel ez alól saját maga, a költő sem, aki minden sorban, bár rejtőzködve, de jelen van, esetenként híres pályatársai tükrében.


Regények

7-9 éveseknek



Balázs Ágnes
Rakoncátlan Rozi
(Már tudok olvasni)
ill. Gyöngyösi Adrienn


Rakoncátlan Rozi reggeltől estig csak rosszalkodik. Lecsúzlizza a madarakat, konzervdobozt köt a macska farkára, és nem tud úgy megenni egy tányér főzeléket, hogy szét ne köpködje. A kócos, maszatos kislány egy nap Ramazuriországba csöppen, ahol éppen ő lesz a csínytevések céltáblája. Szerencsére talál egy barátot, Gézengúzt, aki kimenti őt a szurtos képű gyerekcsapat karmaiból. Vajon együtt elbírnak a szökőkutat őrző óriással is?

A sorozatban megjelent:

Pálfy Julianna: Egy kölyökkutya naplója
Balázs Ágnes: Torkos Turpi és a felhőgyár
Szepes Mária: Fityfirity
Békés Pál: Viola violával
Zelk Zoltán: Egy kutya emlékei
Pozsár Edit: Pepi kalóz és az elrabolt királylány


8-11 éveseknek



Erich Kästner
Emil és a három iker
184 oldal
ford. Borbás Mária
Walter Trier rajzaival


Emil és a detektívek két évvel a berlini kaland után újra nyomozásba fognak. A helyszín ezúttal a Keleti-tenger partvidéke, ahol a Professzor egy ódon villát örökölt, és a nyári szünetben vendégül látja Emilt, Ponyt avagy Kalapocskát, a dudás Gusztávot és kis Keddet. Váratlanul felbukkan Hans, a pikolófiú, és az akrobata Byron-ikerpár is, Emilék pedig ismét szövevényes ügybe keverednek. Előkerül-e a három hajótörött? Mi lesz a magára hagyott ikerrel? És el tudja-e fogadni Emil az új édesapját?

Erich Kästner Emil és a detektívek című regényének nagy sikerű folytatása először jelenik meg Magyarországon Walter Trier eredeti rajzaival.



Gianni Rodari
Beleestem a tévébe
ford. Karsai Lucia
ill. Békés Rozi

Egy milánói kisfiú délután 18 óra 39 perckor ismeretlen erő vonzásába került, átrepült a szobán, és fejest ugrott a televízióba. Ettől kezdve a világ legkülönbözőbb pontjain tűnik fel, mindig valamilyen televízió képernyőjén. Vajon, hogyan szabadul ki onnan? Gianni Rodari életműsorozatának második darabja szatirikus és fantáziadús mese a technika bűvöletéről.

A sorozatban megjelent:
Jácint úrfi a füllentők birodalmában



Erich Kästner
Till Eulenspiegel
ford. Rónaszegi Éva

"…Hatszáz évvel ezelőtt, még a középkorban élt egy cirkuszi bohóc, aki keresztül-kasul vándorolt Németországon, és ahová csak betette a lábát, ott addig halmozta a csínyeit, míg köd nem borult honfitársai agyára. Volt pék, cipész és szabó, toronyőr, jövendőmondó és orvos, kovács, szakács és lelkész, asztalos, hentes, fűtő és egyetemi professzor. Alig volt foglalkozás, amibe bele ne kapott volna, ám érteni egyikhez sem értett. Ezt a bohócot Till Eulenspiegelnek hívták. Nem cirkuszban lépett föl, hanem az élet porondján. Mindig ő nevetett utoljára. Se szeri, se száma a történeteknek amelyeket róla meséltek és a régi könyvekben feljegyeztek. Tizenkettőt szeretnék elmesélni különös kalandjaiból…"



Nógrádi Gábor
Marci öröksége
240 oldal
ill. Szántói Krisztián


Bedzsavi Marcira halálos veszély leselkedik, ugyanis felbérelték ellene a világ egyik legjobb bérgyilkosát. Ötvenmillió dollár a tét: ennyit örökölt Marci és az édesapja, és ezt a pénzt arab terroristák akarják megszerezni. A fiú élete egyik pillanatról a másikra olyan lesz, mint egy akciófilm. Mi történik? Vajon a csinos bérgyilkos meg akarja ölni, vagy meg akarja védeni? Hol van valójában az édesapja? Miért viselkedik olyan furcsán a szerelme, Tünde? Ki az a vörösesszőke nő, aki férfi? És honnan csöppent Marci életébe egy halhatatlan kutya? A könyv végére minden kiderül. Marci kalandjai azonban nem érnek véget. Már megjelent a folytatás is, a hasonlóan izgalmas és fordulatos Marci visszavág!


9-12 éveseknek



Siri Kolu
Mi, Banditáék
208 oldal
ill.: Makhult Gabriella
ford.: Szakonyi Csilla


A finn írónő díjnyertes regénye abszurd humorral fűszerezett road movie, amely a skandináv gyerekirodalom klasszikus hagyományaira épít. Főhőse, a tíz év körüli Vilja egy országúti rablócsaládba csöppen. Megismeri, milyen forró serpenyőből a tóparton reggelizni, megtanulja, hogyan kell rabló módra fütyülni és belevalóan viselkedni.

Vilját elrabolják. Vakmerő Károly, a Bandita család feje így akar barátot szerezni unatkozó gyerekeinek. Hamarosan Vilja is megszereti az országúti rablóéletet, ám a gondtalan hónapoknak hirtelen vet véget a rablók nyári fesztiválja, ahol a híres rablóklánok mindannyian Vakmerő Károlyra támadnak. Banditáéknak menekülniük kell, Vilja apja és a rendőrség is a nyomukba szegődik. Egyetlen lehetőségük marad: abba kell hagyniuk a rablást. De képes-e hétköznapi életet élni a Bandita család?


10-12 éveseknek



Terry Deary
A tűz és a könnyek asszonya
(A Tudor-ház krónikája)
224 oldal
fordította: Kada Júlia


Eltűnik egy kincset érő ezüstkupa a Marsden-házból. A ház ura a szolgálólányt, Meg Lumley-t vádolja a lopással, és akasztófával fenyegeti. Meg csakis úgy tisztázhatja magát a vád alól, ha kémkedik állítólagos cinkosai után a rosszhírű Fekete Bika kocsmában. Nincs más választása, felszolgálás közben figyel és fülel. A korántsem feddhetetlen hírű vendégek között hamarosan furcsa alakok tűnnek fel, például a Londonból érkezett Moll Frith, aki otthonosan mozog előkelő házakban, énekel és táncol, sőt állítólag ért a jövendőmondáshoz is. Vajon milyen kapcsolatban áll Moll az orgazda hírében álló kocsmárossal? A lopások és betörések kinyomozásában természetesen az ifjú Will Marsden siet Meg segítségére, hiszen régi barátok, már sok kalandban volt részük együtt. Meg pártját fogja Lady Marsden is, aki hisz a lány ártatlanságában. Saját, elfeledettnek hitt történetét eleveníti fel bátorításul, amikor ifjú udvarhölgy korában arra kényszerült, hogy kémkedjen a protestáns Erzsébet várbörtönében raboskodó katolikus Stuart Mária után.

A sorozatról:
A Tudor-ház krónikája történelmi kalandregény sorozat

A Tudor-ház történelme nem volt híján erőszaknak, borzalmas gyilkosságoknak, vérfagyasztó gaztetteknek. Az uralkodócsalád tagjairól szóló krónika Anglia történelmének egyik legkegyetlenebb korszakába kalauzolja el az olvasót, amely nem kevésbé volt izgalmas, mint egy fordulatos krimi, és nem kevésbé volt horrorisztikus, mint egy mai thriller. A történelmi tájékozódásban a kötetek időrendi táblázata és névmagyarázatai nyújtanak segítséget.

A sorozatban megjelent:

Terry Deary: A királynő hírnöke
Terry Deary: Vérvörös és színarany


10-14 éveseknek



Tamási Áron
Szívbéli barátok
128 oldal
Pekári István festőművész illusztrációival

Tamási Áron regényének hőse mintha régi ismerősünk lenne. Csorja Boldizsár mindössze tizenkét éves, amikor szülei falujukból Udvarhelyre viszik, hogy a katolikus gimnáziumba irassák. A megszeppent, magára maradt, mégis büszke gyerek már másnap összeakaszkodik diáktársaival, és megszökik. Ekkor akad rá a vele egykorú Ferkére, aki mestere elől bujdosott el. A két sorstárs örök barátságot fogad.
Tamási Áron hőse mintha régi ismerősünk lenne. Pedig Ábelnek, a híres regényalaknak csak távoli rokona ő, Nemecsekhez, Nyilas Misihez, a Kincskereső Gergőjéhez még kevesebb köti. Talán az a közös bennük, hogy mindannyian első önálló lépéseiket teszik egy ellenséges felnőtt világban, szülők, felnőttek védelme nélkül.
A Szívbéli barátok igazi különlegesség, amelyben Tamási első regényét, a Szűzmáriás királyfit dolgozta át ifjúsági regénnyé. 1946-os első kiadása óta most mindössze másodszorra lát napvilágot Pekáry István grafikáival.

Ez a kiadás a Révai Irodalmi Intézet 1946-os kiadása alapján készült.



Timothée de Fombelle
Vango 2. – A hazátlan herceg
ford.: Pacskovszky Zsolt
borító: Papp Beatrix


1936, New York. Egy épülő manhattani felhőkarcoló állványzatán függeszkedik Vango. Hét év telt el azóta, hogy a Graf Zeppelin léghajó világkörüli útján először találkozott a szép Ethellel, hét éve menekül szüntelen égen-földön ismeretlen üldözői elől. Hét év hajsza a párizsi háztetőkön, a szicíliai szigeteken és a skót felföldön át, és most, New York utcarengetegeiben talán végre fény derül a származását övező titokra. Az évek múlnak, és közben Európa térképe átrendeződik, a szereplők sorsa tragikus fordulatot vesz, megrendítően szomorú és felemelő szépségű pillanatok váltják egymást, míg a történet a madárfiókáktól hangos, festői Lipari-szigetek fehér kőházai közt ér véget.

Előzmény:

Vango – Ég és Föld között

1934, Párizs. A Notre-Dame katedrálisa előtti téren negyven fehér ruhás férfi fekszik a kövezeten. A szemerkélő esőben arra várnak, hogy pappá szenteljék őket. Köztük van Vango, a titokzatos fiú, aki éjszaka a párizsi háztetőket járja. Három perc, és a sorsa megváltozik. Három perc, és kezdetét veszi a véget nem érő hajsza: szökés a katedrális harangtornyából, utazás a Graf Zeppelin léghajón, bujkálás szicíliai szigeteken és a skót felföldön. Vango azt reméli, hogy az örökös menekülés végén megismerheti családja múltját, viszontláthatja a zöld szemű Ethelt, és végre otthonra lelhet.

A szerző további könyvei:
Ágrólszakadt Tóbiás – I. A számkivetett
Ágrólszakadt Tóbiás – II. Lilia szeme



14+ korosztálynak



Sohonyai Edit
Kockacukor

Kockacukor 17 éves kora ellenére több mint 90 kiló, és ez nem mellékes körülmény, ha az ember lánya éppen szerelmes, ráadásul egy olyan fiúba, aki egyszerűen tökéletes.

 "Max kell nekem!" – határozta el magát Kockacukor, nyomatékkal. És arra alapozta a döntését, hogy múlt héten beütötte az interneten a keresőbe:
"Beleszerethet-e duci lányba fiú?"

És végigolvasott minden ebben a tárgyban kidobódó variációt. És ezek alapján azt szűrte le: igen, beleszerethet, ha a duci lány sugározza magából az önbizalmat, és azt, hogy jól érzi magát a bőrében. És különben is, a duci lányok  vidámak, nevetősek, és süt belőlük az életöröm. Mert esznek bátran, szorongás nélkül, nem úgy, mint azok a kis deszka nőcikék, akiket leköt a kalóriaszámlálás. Na jó, de hogyan lesz sugárzóvá az illető duci hölgy? Hogyan kell önbizalmat sugározni? Mitől lesz önbizalma?

A regény mai kamaszokról szól, az őket érintő/foglalkoztató problémákról, megoldásra váró élethelyzeteikről: szerelem és barátság, táplálkozási zavarok, elvált szülők, nevelőapa és mostohatestvér, önzés és önzetlenség, parti drog és pedofília … Igazi "sohonyais" ifjúsági regény.

Sohonyai Edit regényei:

Macskaköröm
Le a csajokkal! avagy kinek kell a szerelem
Jasmine, avagy mégis kell a szerelem
Le a pasikkal! avagy velem nem stimmel valami
Engem szeress
Mocsok Csillag




Charles Benoit
TE …voltál
(Tabu könyvek)


Kyle Chase átlagos amerikai középiskolás egy átlagos amerikai kisvárosban. Értelmetlennek érzi a tanulást, üresnek a családjával folytatott panelpárbeszédeket, céltalannak még a haverjaival való lötyögést. Mert a haverokhoz is csak jobb híján csapódik. Tartalmatlan az iskolában töltött idő, de ugyanolyan tartalmatlan és üres volt a nyári szünet is. Csak két ember érdekli a világon, az egyik a kishúga, a másik Ashley, akibe – talán – szerelmes, de nem mer úgy közeledni hozzá. A céltalan üresség lassan az erőszak közelébe sodorja: kisebb-nagyobb csínyek, betörés, így legalább éri valamilyen inger. Ekkor jelenik meg az iskolában a furcsa Zack. Egyszerre vonzó és taszító egyéniség, mindenkivel jóban van, és mindenkit kiismer. Kiderül, annak is vannak gyenge pontjai, aki azt hiszi magáról, rajta nincs mit kiismerni. Kyle céltalan mindennapjai hirtelen különös irányt vesznek.

Charles Benoit:

Középiskolai tanári munkáját cserélte a sokkal rögösebb írói pályára, állítólag fogadásból, amelyet szintén középiskolai tanár feleségével kötött. A fogadáson az olvasók egészen biztosan nyertek, mert Benoit három, felnőtteknek írott sikeres krimi után a tizenéves közönséghez is utat talált Te… voltál című regényével, amely a középiskolai erőszakról szól.

Charles Benoit a New York állambeli Rochesterben él, egy reklámügynökség szövegírójaként dolgozik, szabadidejében pedig búvárkodik és szaxofonozik.

A sorozatban megjelent:

B. T. Hanika: Soha senkinek
S. Servant:Tűzkeresztség
P. Zannone: Célvonal


Kertész Erzsébet
Az első Gertrúdis

Kertész Erzsébet művei sorozat

A Bánk bán 1833. febr. 25-én tartott kassai ősbemutatójának főbb szereplői valamennyien tagjai lettek a Pesti Magyar Színháznak, a későbbi Nemzeti Színháznak. Egyedül a Gertrudist alakító Kántorné Engelhardt Anna nem. Pedig ő volt a korábbi évtizedek legnagyobb tehetségű drámai színésznője, a vándorszínészet hőskorának csillaga.
A méltatlan mellőzés soha nem gyógyuló sebet ütött a keménytermészetű, büszke színésznő lelkén: hiába hívták vissza később, ő "nem akart hold lenni ott, ahol egykor nap volt." Kertész Erzsébet regénye nemcsak hősnőjének megrendítő, titkokkal terhes sorsát kíséri végig, hanem részletes, eleven tablót fest a reformkori színészvilágról is.

Újdonságok a kiadó honlapján

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés