bezár
 

gyerek

2012. 02. 16.
Fizetős lesz a nyilvános mesefelolvasás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fizetőssé teszik a nyilvánosság előtt tartott mese felolvasását: jogdíjmentesen ezután csak a népmeséket és azokat a történeteket lehet elmondani, amelyek szerzője már 70 éve halott.

prae.hu

A nyilvánosan felolvasott mesék után is kell már szerzői jogdíjat fizetni a könyvtárakban, könyvesboltokban, ha a szerző halála óta még nem telt el 70 év. Magyarországon egyre több intézmény elkötelezett abban, hogy a gyerekek élő mesén, és ne csak DVD-n nevelkedjenek.

Az Artisjus tájékoztatása szerint a magyar jogalkotó a nemzetközi és európai uniós szabályok adta keretek között a legszélesebb körben biztosít jogdíjfizetési mentességet az óvodai, iskolai célú előadásoknak, amíg ezek a nevelési programban, tantervben foglaltak szerint valósulnak meg. Mindegy tehát, hogy az előadás az óvodában, iskolában vagy azon kívül – például könyvtárban – történik. A nyilvános iskolás, óvodás előadások esetén a szerzőknek csak akkor kell jogdíjat fizetni, ha belépődíj van, illetve ha a külső előadónak fellépti díjat, gázsit fizetnek. A népmesék, népdalok, illetve a 70 évnél régebben elhunyt szerzők alkotásai bármilyen esetben, akár kereskedelmi céllal is jogdíjmentesen használhatók fel. A szerzői jogdíjat az Artisjus a résztvevők számától, a jegybevétel összegétől és a mesélő fellépti díjától teszi függővé: az induló összeg 2700 forint.

Forrás: konyves.blog.hu
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Könyvbemutató másképp

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés