bezár
 

gyerek

2012. 02. 01.
Városismertető könyvsorozat gyerekeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiéd a város című, gyerekeknek szóló városismertető sorozatának pécsi, sepsiszentgyörgyi és kudimkari köteteit mutatja be a kultúrAktív Egyesület pénteken a budapesti Két Egér könyvesboltban, ahol a könyvek illusztrációból kiállítás is nyílik.

prae.hu

Az épített környezeti nevelés magyarországi meghonosítását célul kitűző kultúrAktív 2010-ben jelentette meg a Tiéd a város-sorozat első kötetét Pécs gyerekeknek címmel, majd 2011 decemberében két, határon túli településsel folytatódott a projekt: Sepsiszentgyörgy mellett a permi-komi népcsoport fővárosa, Kudimkar ifjú lakói fedezhetik fel városukat a gazdagon illusztrált könyvek segítségével - mondta az egyesület vezetője, a kötetek egyik szerzője szerdán az MTI-nek.

Tóth Eszter kifejtette, hogy az eddig megjelent köteteket péntek este fél 7-kor mutatják be a Ráday utcai Két Egér könyvesboltban, ahol ismertetik és megvitatják a sorozat következő két részének terveit is.

Tavaszra várható az Eger gyerekeknek című könyv, majd a tervek szerint ősszel jelenik meg az első budapesti rész, amely Belső-Erzsébetvárossal, az úgynevezett Zsidónegyeddel foglalkozik.

A 8-12 éves korosztálynak szánt kötetek felépítése hasonló: helyi "kabalafigurák" - Sepsiszentgyörgy esetében például Szent György és a sárkány - vezetik körbe lakóhelyük nevezetességein az olvasókat, akik eközben számtalan játékos feladatot kapnak, amelyek megoldása során felfedezhetik saját városukat.

A kultúrAktív elnöke beszámolt arról, hogy a 80-100 oldalas köteteket több száz színes illusztráció, rajzos feladvány gazdagítja; Sirály Dóri, Orsós Erzsébet és Kozma Bernadett rajzaiból pénteken kiállítás is nyílik a Két Egér könyvesboltban. A könyvesház szombat délelőtt 11-kor modellépítő workshopnak ad otthont, ekkor a gyerekek a Kálvin teret és környezetét ismerhetik meg játékos formában.

A fiatal művészettörténész-pedagógus Tóth Eszter jelenleg Sebestyén Ágnessel együtt egy, az épített környezeti neveléssel foglalkozó módszertani szakkönyvön dolgozik, elképzelései szerint a Tiéd a város-sorozat is folytatódik további budapesti kerületeket és vidéki városokat feldolgozó kötetekkel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés