bezár
 

gyerek

2011. 12. 23.
Elkezdődött a KönyvKaland!
2011. december 20. Műcsarnok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
150 gyermek épített fel több méteres KönyvKaland installációt a Műcsarnokban - december 20-án kezdetét vette a nagy KönyvKaland!

prae.hu

A KönyvKaland projekt egy nagyszabású nemzetközi kezdeményezés a „Passion to read” része, amely korábban már több európai országban sikert aratott. A néhány hónapos projekt célja, hogy a mesék világán keresztül a könyvek és az olvasás szeretetét népszerűsítse a 3-9 éves korú gyerekek körében. A projekt keretében 1OO OOO ingyenes, névre szóló könyv talál gazdára és a KönyvKaland programsorozathoz országos illusztrációs pályázat, valamint szépirodalmi verseny is kapcsolódik. A parnerintézmények segítségével számos izgalmas programon vehetnek részt a gyerekek, ahol kiváló szakemberek irányításával játszva kerülnek közelebb az olvasáshoz. A projekt ingyenes könyveire az iskolákban, az illusztrációs és szépirodalmi versenyekre pedig szintén az iskolákban valamint a KönyvKaland honlapján, a www.konyvkaland.hu oldalon lehet jövő év elejétől, januártól jelentkezni.

A KönyvKaland sikeréhez a projekt fontos intézményi partnere, a Műcsarnok is hozzájárul, ezért kreatív foglalkozást szervezett az általános iskolák alsó tagozatos osztályainak. A rendezvény a KönyvKaland projekt nyitóeseménye volt.

A 2011. december 20-án, délelőtt 10 órától kezdődő programot Sipos Laura, a Műcsarnok múzeumpedagógusa dolgozta ki. A rendezvényen másfél száz alsótagozatos kisdiák vett részt, tanáraik kíséretében.

Az egy héttel korábban meghirdetett rendezvényre olyan magas számú jelentkezés érkezett, hogy még a Műcsarnok három termének befogadóképességét is meghaladta, emiatt csak a leggyorsabban jelentkező iskolák százötven tanulója vehetett részt a különleges foglalkozáson.

Sipos Laura, a korábban a londoni Tate Modern Galery-ben dolgozó szakember és munkatársai az olvasás élményét középpontba állítva kapcsolták össze kreatív játékokon keresztül a verbalitást és a gyerekek manuális képességeit.

Az első teremben a gyerekek megismerkedtek Zolikával, a KönyvKaland szimbolikus figurájával, hogy segítsenek legyőzni olvasással kapcsolatos félelmeit, majd saját maguk által készített mesekönyvet vihettek haza az ünnepek előtt.

Egy másik teremben igazi cirkuszi mutatvánnyal lettek gazdagabbak az ifjú látogatók: megtanulták a betűszelídítés művészetét, majd újdonsült tudásukat vetélkedőn kamatoztathatták. Ugyanitt később Dávid Ádám, a KönyvKaland egyik szerzője olvasta fel a projekt számára írt meséjét.

A gyerekek a sok kaland után emlékművet emeltek az olvasásra serkentő projekt részére: 150 cm magas és több méter hosszú KönyvKaland installációt díszítettek fel a szakemberek irányításával.

A színes programokkal teli délelőtt - és az uzsonna elfogyasztása után – egy meglepetés sztárvendég felbukkanásával zárult. A televízióból is jól ismert, három gyermekes apuka, Sherer Péter tolmácsolásában hallgathatták meg a gyerekek a színész kedvenc meséjét.

A KönyvKaland program stábja azt tervezi, hogy a december 20-án felépült installációt Budapest több pontján fogja felállítani a projekt ideje alatt, március végéig.

www.konyvkaland.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés