gyerek
2011. 12. 03.
Advent a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban
A régi adventi időszak karácsonyi ünnepekre való készülődését idézik vissza december 5. és 9. között a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol a foglalkozásokra jelentkezők a valamikori recept szerint még a szaloncukrot is megfőzik a karácsonyfák díszítéséhez.
Páll István, az intézmény igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a skanzen fűthető, újlétai magtárába várják a látogatókat, akiknek Nagyné Bősze Katalin, a múzeumfalu művelődésmenedzsere segít elkészíteni a karácsonyfa díszeket - úgy, mint egykor, papír, szalma, kukoricacsuhé és dió lesz a díszkészítés alapanyaga, amelyet a régi idők fogásai szerint formálnak majd.
Természetesen készülnek asztali díszek is: az azokhoz szükséges falapok, amelyeket fenyőágakkal, makkokkal, gyertyákkal és szaloncukrokkal "öltöztetnek fel", már rendelkezésre állnak. A színes gyertyákat szintén maguk mártják az érdeklődők, miként a szaloncukrot is maguk főzik őseik, sokadik üknagymamáik receptjei alapján.
Nagyné Bősze Katalin a régmúlt legismertebb és legkedveltebb szabolcs-szatmár-beregi receptjét szedte elő az alkalomra, azt, amelyik egészen az 1950-es évek végéig divatban volt a falvak karácsonyra készülő konyháiban. Elmondása szerint egy adag falusi szaloncukorhoz fél kilogramm kristálycukrot helyeztek egy lábasba, hozzáadtak tíz evőkanál vizet, kakaóport vagy különböző, de főként málnaszörpöt annak megfelelően, hogy ki-ki milyen ízesítést akart. Volt, aki némi vajat is hozzáadott a kakaóporos cukorhoz, hogy még csokoládésabb legyen az íz. Aztán addig főzték az összekevert alapanyagokat, amíg az habossá nem vált. Ezt valamikor úgy ellenőrizték, hogy egy speciális, erre a célra fémből készített, hurokszerű kavarót belemártották a masszába, majd abból kivéve a hurkon átfújták a levegőt, és ha a hólyagszerű képződmény keletkezett az anyagból, kész volt a szaloncukor.
Persze ez az eszköz is az idők homályába veszett már, de a szaloncukorfőzéssel ma újra próbálkozók pótolhatják egy fakanállal. Ha belemártják a készülő masszába és arról szálasan-nyúlósan, karamellszerűen lóg le az anyag, kész a főzés.
Ezt követően egy hideg márványlapra kell helyezni a masszát, megfelelő vastagságúra nyújtani és kis téglalap alakú darabokra vágni. Végül színes sztaniolba kell csomagolni a keményre dermedt cukordarabokat, és az alufólia végeit kis rojtszerűen ollóval bevagdalni, és már mehet is a karácsonyfára.
A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu rendezvényére az érdeklődőktől előzetes bejelentkezés várnak a szervezők a 06/20/957-6800-as rádiótelefon-számon, hogy egyeztethessenek érkezésük időpontjáról a felkészülés érdekében.
Természetesen készülnek asztali díszek is: az azokhoz szükséges falapok, amelyeket fenyőágakkal, makkokkal, gyertyákkal és szaloncukrokkal "öltöztetnek fel", már rendelkezésre állnak. A színes gyertyákat szintén maguk mártják az érdeklődők, miként a szaloncukrot is maguk főzik őseik, sokadik üknagymamáik receptjei alapján.
Nagyné Bősze Katalin a régmúlt legismertebb és legkedveltebb szabolcs-szatmár-beregi receptjét szedte elő az alkalomra, azt, amelyik egészen az 1950-es évek végéig divatban volt a falvak karácsonyra készülő konyháiban. Elmondása szerint egy adag falusi szaloncukorhoz fél kilogramm kristálycukrot helyeztek egy lábasba, hozzáadtak tíz evőkanál vizet, kakaóport vagy különböző, de főként málnaszörpöt annak megfelelően, hogy ki-ki milyen ízesítést akart. Volt, aki némi vajat is hozzáadott a kakaóporos cukorhoz, hogy még csokoládésabb legyen az íz. Aztán addig főzték az összekevert alapanyagokat, amíg az habossá nem vált. Ezt valamikor úgy ellenőrizték, hogy egy speciális, erre a célra fémből készített, hurokszerű kavarót belemártották a masszába, majd abból kivéve a hurkon átfújták a levegőt, és ha a hólyagszerű képződmény keletkezett az anyagból, kész volt a szaloncukor.
Persze ez az eszköz is az idők homályába veszett már, de a szaloncukorfőzéssel ma újra próbálkozók pótolhatják egy fakanállal. Ha belemártják a készülő masszába és arról szálasan-nyúlósan, karamellszerűen lóg le az anyag, kész a főzés.
Ezt követően egy hideg márványlapra kell helyezni a masszát, megfelelő vastagságúra nyújtani és kis téglalap alakú darabokra vágni. Végül színes sztaniolba kell csomagolni a keményre dermedt cukordarabokat, és az alufólia végeit kis rojtszerűen ollóval bevagdalni, és már mehet is a karácsonyfára.
A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu rendezvényére az érdeklődőktől előzetes bejelentkezés várnak a szervezők a 06/20/957-6800-as rádiótelefon-számon, hogy egyeztethessenek érkezésük időpontjáról a felkészülés érdekében.
További írások a rovatból
A fák bűvös birodalma – Boszorkányos erdei küldetés a Vajdahunyadvárban
Más művészeti ágakról
Trafik címmel nyílt kiállítás Lobot Balázs műveiből a Printa edition galériában