bezár
 

gyerek

2011. 09. 01.
Már szeptember elejétől várják a legkisebb zenebarátokat a Művészetek Palotájába!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Művészetek Palotája az iskolaszezon kezdetétől ismét gondol a legkisebbekre is: a Ringató foglalkozások, a Zenebonák, a Babakoncertek, a Minimatinék és a Cifra Paloták változatos őszi programjai már hat hónapos kortól várják a leendő zenebarátokat és hozzátartozóikat. A kisiskolásoknak a Hang-szer-szám sorozat előadásait és a Matinékoncerteket ajánlják a szervezők.

prae.hu

Ringató
zenés foglalkozások kisgyermekeknek
2011. szeptember 07., szerda 09:00

Az otthon szerzett korai zenei élmények meghatározóak egész életünkre – nemcsak zenei tájékozódásunkra, hanem érzelmi, értelmi fejlődésünkre is hatással vannak. A szülőkkel való közös zenés játék, a bensőséges és önfeledt közös tevékenység különösen fontos a kicsik számára, de ez ma már csak kevés családban hagyományozódik. A népdalok, mondókák újrafelfedezésének, az együttes éneklés és játék megismerésének lehetőségét kínálja 0-3 éves korú kisgyermekek és szüleik számára az országosan ismert és méltán népszerű zenés foglalkozás, a Ringató. A program megalkotója, Dr. Gállné Gróh Ilona várja minden szerdán azokat a szülőket, akik szeretnek – szeretnének együtt énekelni, játszani, zenélni kisgyermekükkel.

A részvételhez a baba és kísérői számára egy darab családi jegy szükséges.

Helyszín: Kék terem
Jegyárak: 700 Ft


Zenebona
Ne csak hallgasd!
2011. szeptember 10., szombat 11:00


A 10-15 fős foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a „zenecsinálás” örömét, megismerhetik a hangszerek működését, sőt maguk is próbálkozhatnak hangszerkészítéssel.

Az 5-9 éves gyermekek számára kéthetente szombat délelőtt tartott foglalkozások témájáról a Müpa honlapja ad részletes tájékoztatást. Jelentkezni a zenebona@mupa.hu címen lehet, a jegyek – a kapott visszaigazolás birtokában – közvetlenül a foglalkozások előtt vásárolhatók meg a jegypénztárban.

További időpontok:
szept. 24., október 8., 22., november 5., 19., december 10.

Helyszín: Lépcsőterem
Jegyárak: 600 Ft


Babakoncert
Közreműködnek a Liszt Akadémia hallgatói
2011. szeptember 12., hétfő 10:15

Immár harmadik éve minden második hétfőn tipegő, totyogó vagy még járni sem tudó apróságok lepik el az Üvegterem szőnyegét, hogy szüleikkel, nagyszüleikkel együtt élőzenét hallgassanak. A koruknak és befogadó képességüknek megfelelően összeállított mini hangversenyeken különböző stílusú énekes és hangszeres kamarazene szólal meg rövid tételekben, összesen harminc perc terjedelemben, a Zeneakadémia fiatal művészeinek előadásában. Az aktuális műsorról a Müpa honlapján lehet tájékozódni.

További előadások:
szeptember 26., október 10., 24., november 7., 21., december 5., 19. (10.15 és 11.30 órai kezdettel)

Helyszín: Üvegterem
Jegyárak: 400 Ft


Hang-szer-szám
Magyar népi hangszerek
A népi hegedű és a kontra
2011. szeptember 17., szombat 11:00


A havonta egy alkalommal, szombat délelőtt jelentkező sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók (elsősorban a 6-12 éves korú gyermekek) autentikus élőzene által, kiváló muzsikusok segítségével.

Ebben a félévben ismét a magyar néphagyományból ismert hangszerek mutatkoznak be, a legavatottabb zenészek kezeiben, elsőként Pál István "Szalonna" és barátai megszólaltatásában a népi hegedű és a kontra.

Helyszín: Üvegterem
Jegyárak: 1000 Ft


Cifra Palota
2011. szeptember 18., vasárnap 10:00


A vasárnaponként megrendezett Cifra Palota, illetve ennek „különkiadása”, a havonta egyszer megtartott, magyarországi városokat és megyéket bemutató Hetedhét ország azokat a családokat várja, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni idejüket. A színpadon zajló gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak és az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a Müpa más művészeti előadásaihoz.

Az aktuális vasárnap témájáról, fellépőiről és részletes programjáról a Művészetek Palotája honlapja ad tájékoztatást. A 10 és 14 óra közötti eseményeken a részvétel díjtalan.

Helyszín: Üvegterem, Elõcsarnok


Minimatiné
Török gyerek megvágta
2011. szeptember 24., szombat 11:00

A 2-8 éves korú gyermekek számára összeállított zenés, mesés-verses sorozat első őszi darabja a következő kérdésekre is választ ad:
Hány hangszer is az a száz? Meleg-e a török KEMENCE? A török gyerek miért bántja a magyar gólya lábát?

A kérdések megválaszolásán túl a műsorban az Arasinda Török Zenekar az összes jellegzetes török hangszertípust bemutatja, pengetős, vonós, fúvós és ütős hangszereket egyaránt, miközben a török népzene egy-egy tájegységre jellemző dalai, daltípusai is elhangzanak.

További előadás: október 8., 11 óra.

Helyszín: Üvegterem
Jegyárak: 1000 Ft


Matinékoncertek
A gyermek és a varázslat
Ravel egyfelvonásos meseoperája
2011. október 02., vasárnap 11:00


A 8-14 éves korosztály számára ismét négy előadásos Matinékoncertek bérletet kínálnak, amelynek előadásai továbbra is mindig vasárnapokon, 11 ill. 15 órakor kezdődnek. A meseoperával nyitó bérlet ára 5100 Ft, az egyes előadásokra önállóan is válthatók jegyek.

A gyermek és a varázslat

A kisfiú nem akar leckét írni. Amikor édesanyja megszidja, szemtelenül válaszol, az ezzel kiérdemelt büntetés úgy felbőszíti, hogy a szobájában található élőlényeken és tárgyakon tölti ki haragját. A tárgyak azonban életre kelnek, és a szemére hányják mindazt a gonoszságot, amit mindaddig ellenük vétett. Egyre fenyegetőbben viselkednek, végül a kisfiú igazán megrémül. Hogy ki lesz az, aki szorult helyzetében a segítségére siet, kiderül Maurice Ravel különleges hangulatú meseoperájából, amelynek előadói a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar szólistái Antal Mátyás vezényletével.

Az előadás rendezője: Göttinger Pál

Helyszín: Fesztivál Színház
Jegyárak: 1500 Ft

www.mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés