bezár
 

gyerek

2011. 08. 27.
Magyar gyermekkönyv-illusztrátorok a pozsonyi biennálén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar gyermekkönyv-illusztrátorok is részt vesznek Pozsonyban az illusztrátorok biennáléján. A szerdán kezdődő, csaknem kéthónapos programsorozat kísérő rendezvényeként a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet 30 művész 30 új alkotását bemutató tárlatot rendez.

prae.hu

A 23. alkalommal megrendezett BIB (Biennale of Illustrations Bratislava) a gyermekkönyvekre, illetve a képeskönyvekre koncentrál és 11 magyar rajzoló vesz részt rajta, emellett hosszú évek óta ott vannak a versenyben a Magyar Illusztrátorok Társaságának művészei is - mondta el az MTI-nek Tóth Éva, a pozsonyi magyar intézet munkatársa.

Rényi Krisztina illusztrátor, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyar szekciójának elnöke hozzátette, hogy a biennálén résztvevő alkotók eredeti munkájukat mutatják be, nem nyomatot vagy a kész könyvet. Így tesznek a magyar résztvevők is, köztük Békés Rozi, Keresztes Dóra, Szántói Krisztián és két Kossuth-díjas művész, Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz.

A pozsonyi biennálén nemzetközi zsűri dönt arról, ki kapja meg szeptember 2-án a nagydíjat, de kiosztanak öt Aranyalmát és több oklevelet is - jegyezte meg Rényi Krisztina.

Az október 26-ig tartó rendezvénysorozathoz kiállítások is kapcsolódnak: a két tavalyi Andersen-díjas gyermekkönyv-illusztrátor, a német Jutta Bauer és a brit David Almond munkáiból, valamint hagyományosan egy fontos szlovák művész és illusztrátor, Karol Ondreicka alkotásaiból nyitnak tárlatot Pozsonyban.

A biennále szervezői a magyarokat is felkérték, hogy kísérő programként rendezzenek kiállítást a rendezvény ideje alatt - mondta Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a magyar intézet kedden nyíló és egy hónapon át látható kiállításán szereplő 30 művész fele gyermekkönyv-illusztrátor, mint például Rényi Krisztina, Rófusz Kinga és Szegedi Katalin, a másik fele pedig felnőtt könyvek rajzolója, mint Szurcsik József, Vásárhelyi Antal vagy az elnök maga is.


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés