bezár
 

gyerek

2011. 08. 26.
Új szakmák, strukturális átalakítások a főváros oktatási intézményeiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fővárosi fenntartású oktatási intézmények nappali tagozatain több mint 56 ezer diák kezdi meg a tanévet - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-t. Iskolaösszevonás nem lesz az új tanévben, a tanulható szakmák száma pedig bővült.

prae.hu

A fővárosi önkormányzat az oktatási ágazat 127 intézményének felügyeletét látja el a jövő csütörtökön kezdődő tanévben. Ez eggyel kevesebb mint az előző évben, mert a Zugligeti Középiskolai Leánykollégium visszakerült a Szent Ferencről elnevezett Szegénygondozó Nővérek egyházhoz.

Az úgynevezett családjukból kiemelt gyermekek gondozását-nevelését 25 intézmény végzi, ugyanakkor a fogyatékkal élő gyermekeket ellátó intézmények közül további nyolcnak is van gyermekotthoni szakmai egysége.

Az új tanévet több mint 56 ezren kezdik nappali képzésben a főváros oktatási intézményeiben, ez 500-1000-rel kevesebb, mint az ezt megelőző évben. (Pontos adatok az intézményi adatszolgáltatás összesítése után lesznek). A nappali rendszerű képzésben a környező településekről érkező tanulók aránya az elmúlt évek során folyamatosan növekedett, a bejárók aránya átlagosan 35 százalék, a kollégistáké 4 százalék.

A fővárosi fenntartású gyermekotthonokban, augusztusi adatok szerint, mintegy kétezer gyermek és utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt él, rajtuk kívül ötszázan a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz tartozó nevelőszülői családokban nevelkednek, további háromszáz gyermeket civil nevelőszülői hálózatok nevelőszülői nevelnek.

A 2011/2012-es tanévben bővül az előrehozott szakiskolai képzésben az adott szakmát oktató szakiskolák száma, változatlan szakmakínálat mellett. A Városháza tájékoztatása szerint a legnépszerűbbek a kereskedelmi-marketing, az üzleti adminisztráció és a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportok szakmái, továbbá a hiányszakmák közül a burkoló, kőműves és villanyszerelő szakok.

A hagyományos szakiskolai és az érettségire épülő szakképzésben az előző években 21 szakmacsoportban indítottak osztályokat, a legtöbbet a közlekedés, informatika, egészségügy, kereskedelem-marketing és üzleti adminisztráció szakmacsoportokban. Az engedélyezett szakmák köre a most induló tanévre bővült, így például cipész, lakberendező, műemlékfenntartó technikus, és orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakon is lehet tanulni.

A főváros intézményt nem, de feladatot átvállalt kerülettől. A Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium gimnáziumi képzésében részt vevő tanulókat a főváros saját intézményhálózatában helyezték el, úgy, hogy a diákok folytathatják a már megkezdett képzésüket. Ez a 2011/2012-es tanévben egy-egy osztály elhelyezését jelentette a 10., 11., és 12. évfolyamon.

A kommunikációs igazgatóság közölte: két kerülettel folynak tárgyalások szakképzési feladatátadásról, amely előreláthatólag a 2012/2013-as tanévre valósul meg.

A fővárosi önkormányzat iskolái összesen 39 milliárd 475 millió forintból gazdálkodhatnak, ami csaknem 1,9 milliárd forinttal kevesebb az előző évi összegnél.

A most induló tanévben iskolaösszevonás nem lesz, és a főváros nem tervez változtatásokat a gyermekvédelmi intézmények esetében sem. Megjegyzik, hogy a következő időszakot nagyban befolyásolják a közoktatásra és szakképzésre vonatkozó új jogszabályok.

A főváros az iskolák működését azzal stabilizálná, hogy a több mint száz oktatási intézmény szeptember 1-jétől nem folytat önálló gazdálkodást, hanem a 15 újonnan létrehozott gazdasági szervezet látja el a feladatot. A változtatástól 2012-től éves szinten összesen 1 milliárd 55 millió forint megtakarítást várnak.

Új elemként jelennek meg a koordinációs irodák, amelyek a gazdasági szervezetek munkáját támogatják. Itt szabadidő szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, pszichológus és pályázatokat támogató koordinátor kezdi meg a munkáját szeptember 1-jével.

A fővárosi önkormányzat a szakképzési szerkezet felülvizsgálatával folytatja munkáját, indoklásuk szerint azért, hogy az új munkaerőpiaci kihívásoknak is meg tudjanak felelni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Renaud-Delage: Gru 4
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés