bezár
 

gyerek

2011. 08. 26.
Szilvaszombat Kétbodonyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várhatóan 25-30 ezer gombócot főznek majd szombaton az idei szilvafesztiválon a Nógrád megyei Kétbodonyban, ahol hagyományosan megrendezik a gombócevő versenyt is.

prae.hu

Saligáné Kis Szilvia szervező elmondta az MTI-nek, hogy 20-30 csapat vesz részt a főzőversenyen, és az "alkotásokat" még ebédidő előtt elbírálják. Mint hozzátette, vannak, akik nudlit vagy derelyét készítenek, de nem ez a jellemző, és arra is lehetőség van, hogy lekvárjaikat zsűriztessék a résztvevők.

Szilva bőven termett idén Kétbodonyban, a gyümölcsöt egy helyi mezőgazdasági vállalkozó biztosítja a fesztiválhoz, méghozzá nem is kis mértékben, hiszen egy-egy Szilvaszombaton 15-20 mázsa szilva is elfogy.

Mivel a rendezvény a hagyományokra épül, az eredeti ízeket tekinti majd kiindulópontnak a zsűri: a hagyományos gombóc négybe vágott szilvát tartalmaz kevés cukorba mártva, és prézlibe, esetleg mákba forgatva.

A fesztiválon mindazonáltal évről évre megjelennek a gombóc újabb változatai, így például a töltelék már lehet rumos szilva, a tésztagolyót pedig dióba, fahéjba és kakaóba is forgatják.

A gombócevő versenyt a szabadtéri színpadon rendezik meg, az első tíz jelentkező indulhat. A vállalkozó kedvűek tízesével kapják a gombócot: aki megeszi az első tízet, továbbjut; a második kör hasonlóképpen zajlik, a harmadikban viszont már időre kell eltüntetni a gombócokat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés