bezár
 

film

2011. 06. 27.
Elismerő oklevél a Madarak útjának Londonban
Teszler Vendel beszámolója a helyszínről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Londonban vasárnap véget ért 12. Nemzetközi Néprajzi Filmfesztiválon a zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta Trencsényi Klára és Vlad Naumescu Madarak útján című alkotását. A brit Királyi Antropológiai Intézet eseményére 72 országból érkezett több száz nevezés, ezekből a négy nap során, öt kategóriában 90 filmet mutattak be. (Kép: Madarak útján)
A két évvel ezelőtt készült Madarak útján a fesztivál filmes nagydíjának számító Basil Wright kategóriában vívta ki a zsűri elismerését (commendation). A magyar-román, filmes-antropológus házaspár a Duna-delta egy orosz óhitű faluközösségéről mesél filmjében. A helyi lipovánok papot keresnek maguknak, Periprava község történelme, jelene és lehetséges jövője a papkeresés történetén keresztül elevenedik meg. Miközben a film bemutatja a romániai folyótorkolat csodás természeti szépségét, egy ősi, eltűnőben lévő emberi világba kalauzolja nézőit. A filmvetítést követően Vlad Naumescu antropológus a helyszínen válaszolt a közönség érdeklődő kérdéseire, a filmkészítés folyamatába beavatva őket.
Madarak útjánMadarak útján (Ramona Sarbu)

A fesztivál migrációs filmnapján vetített amerikai-magyar About a Village (Egy faluról) című alkotást szintén kedvelték a nézők. John C. Swanson amerikai történész Fellner Ágnes társrendezővel és Kiss Sándor operatőrrel készített filmje a Baranya megyei Máriakéméndről, a II. világháború után kitelepített németajkúakról szól. A kitelepítettek németországi és magyarországi találkozóit, hazaszeretetét, több mint félévszázados emlékeit megörökítő film korábban ismeretlen témát nyújtott a közönségnek, így a vetítés után számos kérdést kaptak a filmkészítők.
About a VillageAbout a Village

Bogdán Árpád Boldog Új Élet című művét a romák életét bemutató filmek blokkjában vetítették. A University College London épületében rendezett fesztivál e külön programjának végén a jelenlévők a téma két nemzetközileg elismert brit antropológusa, Judith Okely és Michael Stewart vezetésével vitatták meg a cigányság reprezentációjának kérdéseit.
Boldog Új ÉletBoldog Új Élet (Budapest Film)

A fesztiválon moderátorként és előadóként volt jelen Tari János rendező, operatőr. A Néprajzi Múzeum filmstúdiójának és archívumának vezetője az intézmény digitális film-adatbázisát mutatta be a nyitónapon. A szakemberek körében jelentős érdeklődést keltett a múzeum 268 digitalizált filmet tartalmazó, praktikus, a nagyközönség, filmesek, tévések, kutatók számára könnyen elérhető rendszere. Míg más, vezető filmes országokban még csak most tervezik a néprajzi filmek digitalizálását, addig Budapesten már hosszú évek óta jól működik a rendszer, és a tervek szerint szeptembertől már az interneten is hozzáférhetőek lesznek a filmek a múzeum honlapján.

Teszler Vendel

Boldog Új ÉletBoldog Új Élet (Budapest Film)

A fesztivál díjai

A brit Királyi Antropológiai Intézet fődíja:
Other Europe (Rossella Schilacci – Olaszország)


Basil Wright kategória

Fődíj:

Manenberg (Karen Waltorp, Christian Vium – Dánia)

A zsűri elismerő oklevele (commendation):
Madarak útján – Birds’ Way (Trencsényi Klára, Vlad Naumescu – Románia)
www.drumulpasarilor.ro


Vizuális néprajz kategória

Fődíj:
Unity Through Culture (Christian Suhr, Ton Otto – Dánia)


Anyagi kultúra és archeológia kategória

Fődíj:

Sifinja – The Iron Bride (Valerie Hänsch, Kurt Beck – Németország)


Érintetlen kultúra kategória

Fődíj:

Unity Through Culture (Christian Suhr, Ton Otto – Dánia)


Wiley-Blackwell diákzsűri díj:
Juarke Boys Made Men in Mboum Society (Mohamadou Saliou – Norvégia)


Közönségdíj:
I Dream of Mummers (Adela Peeva, Iglika Miskova - Bulgária)

A fesztivál honlapja: 
http://raifilmfest.org.uk/film/festival/2011/home/

Teszler Vendel korábbi írása a fesztiválról a prae.hu-n itt olvasható.


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Dev Patel: A Majomember
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés