bezár
 

film

2011. 06. 18.
A változatosság gyönyörködtet - KAFF Vol. 3.
A jubileumi KAFF margójára (2011. június 17. – 3. nap)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Anti Fitness Club klip, Tesco reklám, Az ember tragédiája. A KAFF harmadik napján mindegyikkel találkozhatott a néző, ugyanis mindhármat összeköti valami: az animáció.

A péntek reggel ugyanúgy kezdődött, mint a csütörtöké, vagyis a zsűri konzultációt tartott arról, hogyan értékeli az előző napi magyar versenyfilmeket. Az eszmecsere olyan jól sikerült, hogy a Kecskeméti Kulturális Központ 32-es terméből ki sem lehetett „robbantani” a bent ülőket, pedig az ajtó előtt már többen sorakoztak, hogy bebocsájtást nyerjenek a következő blokk vetítésére, vagyis az elmúlt tíz év legjobb cseh animációs filmjeinek a válogatására. Ekkor már érezhető volt, ez a nap rendkívüli lesz a fesztiválkínálatot tekintve, hiszen nyugati szláv barátaink olyan karácsonyi horrormesével is szolgáltak, melyhez Tim Burton is oly kevés, mint börtönben a vészkijárat. A Véresen boldog Karácsonyt anti-főhőse egy őrült sorozatgyilkos, aki Szenteste Karácsonyfának öltözve végez áldozataival. A morbid történet többi részét értelmetlen elmesélnem, mert sokat rontanék vele az élvezhetőségén, de ha valaki nyitott a nem szokványos történetekre, a YouTube-on két részletben itt és itt lehet megnézni a 12 perces filmet.
 

prae.hu


A véresen mesés Karácsonyt morbiditásban magasra tette a mércét!


A blokk végeztével egyik döbbenetből a másikba esett a látogató, a következő összeállításban az alkalmazott videoklipes animációk legjobbjai mérettettek meg. Nem szép dolog ugyan ilyet tenni, de a blokk előtt osztott közönségszavazó lapok leadásakor direkt a kijárat mellett álltam meg, ahol próbáltam figyelni, vajon milyen voksokat kapott például a már a leadben is említett Anti Fitness Club videoklipje, vagy az Univer, a Tesco illetve a Cool tv szpotjai. Választásom főleg azért esett ezekre, mert az 58 darabból összeállított válogatás szavazólapján ezek szerepeltek olyan helyen, hogy könnyű volt eredményeiket lopva egy pillantással csekkolni a kijáratnál, másrészt mert ezek kapták a legfurcsább nézői reakciókat a vetítés közben. Nem reprezentatív felmérésem persze csonka és kacska lábakon áll, hiszen nem tudom, hogy a hazai „rockélet feltörekvő cometdíjasai” valamint a hely, ahol a legkisebb is számít, hogyan szerepelnek majd a többi reklám és videoklip között, hiszen például a színvonalasabb animációk eredményeit, mint amilyen a The Coliné, vagy a Géniuszé, esetleg valamely fesztiválé volt, nem tudtam meglesni a bizonyos szavazólapokon. Mindenesetre szombat este ki kell hogy derüljön majd az eredmény...




Így készül egy Anti Fitness Club klip


Minthogy arra is, melyik film nyeri az Európai versenyprogram egészestés kategóriájának díját. Erre van előzetesen egy tippem. Fontos hozzá tudni, hogy miután visszaolvastam az előző napokban írt fesztiválnaplóimat, észre kellett vennem, hogy mindkétszer a „bájos” jelzővel illettem ezen blokk eddig levetített két alkotását, pedig ha ez valamire a leginkább igaz, az a szekció harmadik darabja, Jirí Barta cseh remeke, A padláson című. A kalandos mese tele van képzelőerővel, játékossággal és határtalan találékonysággal, váratlan fordulatokkal és okos gegekkel. A film főhőse egy maroknyi bátor játékfigura, akik egy titokzatos padláson egy öreg bőröndben laknak. Amikor a szépséges babalányukat elrabolják, veszélyes és kalandos útra kelnek, hogy megmentsék barátjukat. A film eredeti művészi koncepciója révén a gyerekek mellett a felnőtteket is képes rabul ejteni. 



A padláson című film igazán szerethető mese


Este felé a magyar versenysorozat TV sorozat kategóriája is tartogatott ígéretes darabokat, ezek közül felnőtt fejjel Jankovics Marcell Az ember Tragédéiájának egyik epizódját, valamint a csalódást ritkán (de inkább soha sem) keltő Magyar Népmesék két részét vártam, bár a nézőtéren ülő gyermekek inkább akkor kezdtek csivitelni, amikor meglátták, hogy Bogyó és Babóca egyik kalandját is megnézhetik. A blokk után sor került az Európai egészestés versenyprogram utolsó darabjának a, Chico és Ritának a levetítésére, de mivel ezen összeállítás egy darabját már méltattam ma, erről csak holnap írok. (Szombaton ugyanis ismétlik majd a filmet...)



Bogyó és Babóca a gyerekek kedvence volt az esti vetítésen


Felrúgva a kronológiát megemlíteném, milyen egyéb programok várták a látogatókat, csokorba szedve. A versenyen kívüli vetítések és panorámaválogatások között megtekinthető volt a magyar diákfilmek második blokkja, számos ígéretes kezdő művész filmjével; a Vissza a szülőföldre harmadik és negyedik válogatásának berkein belül pedig újabb Magyarországról külföldre szakadt, s ott karriert építő alkotó munkáját láthatta a nagyérdemű, de a 2009-es és 2010-es BUSHO fesztivál animációs filmjeinek legjobbjaival is találkozni lehetett. Képviseltették magukat a Londoni Animációs Fesztivál díjnyertes filmjei is, valamint az eddigi KAFF-ok és a tavalyi Anilogue is. Akadt szakmai fórum,  bemutatkozott a fiatal magyar feltaláló, Rátai Dániel és találmánya a 3d modellezésre alkalmas Leonardo, de pénteki retrospektív felhozatal sem maradhatott ki. Jankovics Marcell János Vitéze mellett Hay Ágnes 1972-től napjainkig terjedő életművéből kerültek elő darabok. A Londonban élő avantgárd animációs rendező Kecskeméten zajló workshopjából is megérkeztek az első képek, a furcsa és érdekes nevű, Részecske Kaszinó című, az animációt és az atomfizikát egyesítő műhelymunka keretében készülő filmet remélhetőleg még láthatja a KAFF közönsége.



Készül a workshop - installáció


Képeinket a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál hivatalos-, illetve Facebook oldaláról ollóztuk. A KAFF utolsóelőtti napjának programja itt található meg.


nyomtat

Szerzők

-- Muchichka László --


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés