bezár
 

irodalom

2011. 06. 07.
A Szent Johanna gimi akadályversenye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Izgalmas programot hirdetett olvasói számára a Ciceró Kiadó a Könyvhétre. Az elsősorban fiatal lányok közt hihetetlen népszerűségnek örvendő Szent Johanna gimi könyvsorozat rajongóit nem csupán az ilyenkor szokásos dedikálással várták, hanem szombat estére egy kis tombolával összekötött akadályversenyt is szerveztek számukra.

A rajongók elsősorban az egyik internetes közösségi portál oldaláról szerezhettek tudomást az eseményről, ahol valóban szép számmal vissza is jelezték részvételi szándékukat. Este hét órakor mintegy negyven lelkes fiatal lány gyűlt össze a kiadó standja előtt. Mivel a sorozat szerzője, Leiner Laura is jelen volt, néhány délutánról elmaradt dedikálás pótlása után a program szervezője, Till Zsuzsanna megkérte a versenyzőket, hogy alkossanak csapatokat.

prae.hu

 

Az öt csoportnak öt feladatot kellett teljesítenie. Az egyes állomások a Könyvhét területének különböző pontjára voltak kihelyezve, így a résztvevők menet közben óhatatlanul is feltérképezték azt. A feladatok egy része úgy volt összeállítva, hogy a lányoknak muszáj volt végigböngészniük több kiadó kínálatát is. Ilyen volt például, mikor negyedóra alatt minél több olyan könyvcímet kellett összegyűjteniük, melyeket a sorozat főszereplője – a valódi könyvmoly Reni – olvasott, vagy amikor az egyes standokon olyan írók nevét kellett megtalálniuk, kiknek keresztneve megegyezik a sorozatban szereplőkével. Ezek mellett természetesen voltak még kérdések a Szent Johanna gimi eseményeivel  kapcsolatosan, illetve egy idézetekből összeállított lista, melyről a versenyzőknek meg kellett határozniuk, mely karakterek párbeszédéből származnak. A kreativitásuk megmozgatására pedig egy könyvajánló megírása adott lehetőséget.

 

A kiadó szándéka szerint a verseny nem nyereményekért zajlott, csupán a játék öröméért s ez szemlátomást meg is valósult. A lelkesen csivitelő lánycsapatok hihetetlen szövegismeretről tanúságot téve oldották meg sorra a rejtvényeket, a helyes megfejtésekért járó szavakból pedig izgatottan rakosgatták ki a megadott idézetet. Ám, hogy ne menjenek haza üres kézzel a próbák kiállása után a standnál tombolahúzás várta őket. Míg várakoztunk, hogy minden csapat visszaérjen, a rajongóknak volt alkalmuk a szerzővel szóba elegyedniük. Roppant jó érzés volt látni, ahogy a 14 év körüli tinédzserek egymás szavába vágva tettek fel kérdéseket a következő részekkel kapcsolatban, ahogy megnevezték kedvenc szereplőiket, felidézték az általuk fontosnak ítélt jeleneteket. Látszott, hogy vérbeli rajongókkal van dolgunk, figyelmük, érdeklődésük minden apró részletre kiterjedt. Itt érdemes azt is megjegyeznünk, hogy az egyes állomásokon a játékokat levezető - egyébként nagyon ügyes - gimnazista-egyetemista lányok a kiadó egy másik szerzőhöz kapcsolódó rajongói klubjából lettek kiválasztva, ami jól mutatja, hogy a Ciceró nagy gondot fordít az olvasókkal való folyamatos kapcsolattartásra.

 

Ma, amikor oly sokat beszélünk arról, hogy ebből a korosztályból milyen kevesen forgatják a könyveket, és ma, amikor az olvasóvá nevelés az egyik legégetőbb problémává nőtte ki magát, némiképp megnyugtató azzal szembesülni, hogy léteznek még olyan kiadványok, melyeknek egyre bővülő rajongótáborát látva reményt érezhetünk a felnövekvő generáció olvasási szokásaival kapcsolatban.

nyomtat

Szerzők

-- Pásztor Csörgei Andrea --


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés