bezár
 

irodalom

2011. 06. 03.
2010 legszebb magyar könyvei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szép Magyar Könyv 2010 és a minőségi magyar könyvesboltoknak járó Hermész-díj átadója zajlott 2011. június 2-án az Aranytíz Kultúrház Lovagteremben, a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok keretében.

Zentai Péter László köszönti a vendégeket, majd bemutatja a különdíjak adományozóinak képviseletében jelenlevőket: Hammerstein Juditot, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkárát; Kiss Norbertet, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjét; Szeneczei Balázst, Tarlós István kabinetfőnökét; Megyesy Jenőt, a miniszterelnök főtanácsadóját, Lendvainé Tamás Ágnest, aki a Tamás László-emlékdíjat adja át, valamint Balázs Istvánt, az MKKE elnökségi tagját.

Megemlíti, hogy a szép magyar könyvek versenye immár ötven éve kapcsolódik az Ünnepi Könyvhéthez, majd átadja a szót Juhász Annának.

 Juhász Anna


Balázs István beszéde következik; elsősorban a nyomtatott könyvek fennmaradási esélyeiről beszél az internet korában – véleménye szerint nem fognak eltűnni a piacról. Elmondja, hogy idén 63 kiadó több mint 120 könyve versengett, és az öt előzsűri munkáját követően 57 mű került a főzsűri, az MKKE elnökségi tagjai elé. Erősebb volt a gyerekkönyvek, illetve a szépirodalmi kiadványok versenye.

 Schmitt Pál köztársasági elnök különdíját Kiss Norbert adja át  


A díjátadót Juhász Anna vezeti le. Elsőként a különdíjasok következnek.

Schmitt Pál különdíját a Corvina Kiadó Magyar művészet című könyve kapja.

Orbán Viktor különdíját a Pharma Press Nyomda és Kiadó Örök Házsongárd című könyve kapja.

NEFMI alkotói különdíjban hárman részesülnek: Maczó Péter az Ön itt áll című kötetért (Scolar Kiadó); Juhász Balázs az Álmom India című kötet tervezéséért (Juhász Balázs kiadása) és Gyulai Líviusz a Pajzán mesék és csodák című könyv illusztrációiért (Te-Art-Rum Bt.). Hammerstein Judit gratulál Réthelyi Miklós nemzeti erőforrrás miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár nevében is.

Hammerstein Judit


Tarlós István különdíját Szeneczei Balázs adja át Környei Anikó tervezőnek Az Andrássy út körül (Osiris Kiadó) című könyvért.

Az Antall József Emlékdíjat Zentai Péter László adja át Juhász Balázsnak az Álmom India című kötet tervezéséért.

A Tamás László Emlékdíjat Maczó Péter kapja az Ön itt áll című kötet tervéért.

prae.hu


A közönségdíjat a XVIII. Budapesti Könyvfesztiválon összegyűjtött szavazatok alapján Kner Imre: Könyv a könyvről című kötete kapja (Gyomai Kner Nyomda-Kossuth Kiadó).

Az MKKE elnöksége a következő kiadványoknak ítélte a díjakat:
Gyerekkönyv kategóriában Varró Dániel: Akinek a lába hatos című kötetének illusztrátora és tervezője, Maros Krisztina veszi át a díjat.

Az ismeretterjesztő könyvek közül a Medicina Kiadó Dohányzás és leszokás című könyve bizonyult a legszebbnek – a díjat a tervező, Bede Tamásné veszi át. Ugyanebben a kategóriában díjat nyert még a Széchenyi István gróf élete és kora (Officina Kiadó).

Tudományos könyvek kategóriájában díjat kap Maczó Péter az Ön itt áll című kötetért. Déry Attila: Öt könyv a régi építészetről című kötete is díjazott, a díjat Major Lajos tervező veszi át.

Szépirodalmi, ifjúsági könyvek kategóriájában díjat kap megjelent Az ember tragédiája (Európa Könyvkiadó), a díjat Magyarósi Gizella szerkesztő veszi át.

Művészeti könyvek kategóriájában Juhász Balázs veszi át a díjat az Álmom India című kötet tervezéséért.

Oklevelet nyert gyerekkönyvek: Fehérlófia (Osiris Kiadó), az oklevelet Hajnal Gabriella illusztrátor veszi át.

A Manó Könyvek Kiadó Terka-sorozata is okleveles, Boris Juli tervező-illusztrátor veszi át.

Módra Ildikó Trapp című mesekönyve (NHK Naphegy Könyvkiadó) is kap oklevelet, melyet Szalma Edit illusztrátor-tervezőnek ad át Juhász Anna.

Oklevelet nyert tankönyv: Giro d’italiano (Nemzeti Tankönyvkiadó), tervező: Marczali Ágnes és a Szavakon innen, szavakon túl (Műszaki Könyvkiadó), tervezője Molnár Eszter, illusztrálta Bódi Kati.



Barna Imre és Zentai Péter László


Oklevelet nyert ismeretterjesztő kiadványok: Örök Házsongárd; A szepeshegyi Szent Márton székesegyház
(Méry Ratio Kiadó) – utóbbi oklevelét a szerző, Jankovics Marcell veszi át; A rendszerváltás krónikája (Kossuth Kiadó); 88 magyar találmány (Sanoma Budapest), az oklevelet Czeizel Balázs tervező veszi át; Számos villamos (Jószöveg Műhely), az oklevelet Harsányi Tamás veszi át; Az Andrássy út körül; Kortárs portugál építészet (Terc Szakkönyvkiadó), az oklevelet Szentirmai Tamás veszi át.

Szépirodalmi, ifjúsági könyvek kategóriában oklevelet osztanak ki Keresztes Dóra illusztrátornak Az elveszett követ című Kányádi Sándor-könyvért (Cartaphilus Kiadó); Érsek Nádornak, a Scolar Kiadó vezetőjének Sofi Oksanen Tisztogatás című könyvéért; Pintér József tervezőnek Krasznahorkai László Állatvanbent című könyvéért (Magvető Kiadó); Kuha Zulejka műszaki szerkesztőnek A Schopenhauer-terápia című kötetért (Park Könyvkiadó).

Művészeti könyvek és albumok kategóriájában oklevelet nyertek a Magyar művészet; a Fény és forma (Vince Kiadó), az oklevelet Márkus Laura tervező veszi át; Az idő fényképe (Méry Ratio Kiadó), az oklevelet Fekete Zsolt fotós-szerző veszi át.

A minőségi magyar könyvesboltoknak járó Hermész-díjat a Károly körúti Alexandra Könyvesbolt kapta.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés