bezár
 

irodalom

2011. 06. 01.
A Park Könyvkiadó könyvheti könyvei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három újdonsággal, köztük egy könyvheti könyvvel jelentkezik a Park Könyvkiadó az idei könyvhétre. Az Acélsodrony köteteket tavaly kezdték kiadni, a könyvhétre jelent meg a 60-as évek, majd ősszel a 70-es. Most a 80-as évek következnek. A két másik újdonság a Hétköznapi pszichológia sorozatunkban jelenik meg.

prae.hu

Acél Endre a kötet megjelenése alkalmából június 3-án, 16 órakor dedikál a Park Könyvkiadó (3.) standjánál.

A szerző így ír könyvéről a bevezetőben: "Trilógiám befejező kötetét tartja kezében a kedves olvasó. Jócskán különbözik ez az előző kettőtől. A mából visszatekintve a 60-as és a 70-es évek csalókán nyugalmasnak tűnnek, holott meglehet, egyáltalán nem voltak azok. A 80-asak azonban biztosan nem. Politikai értelemben az 1980-nal kezdődő és 1989-cel végződő évtized hangulata fűtött, olykor túlfűtött volt. Nem is annyira amiatt, ami a felszínen látszott, inkább azért, ami a hidegháború hamuja alatt parázslott. Az olvasó ebben a könyvben a Kádár-rendszer végnapjait (amelyek sokáig egyáltalán nem látszottak végnapoknak) követheti nyomon, egyszersmind az egész szocialista rendszer széthullását a Szolidaritás megszületésétől a berlini fal leomlásáig.

Ez a kötet abban is különbözik elődeitől, hogy közvetlenebbül érinti a fiatalabb, „negyvenes” nemzedéket. A 80-as évekhez értelemszerűen jóval több személyes élmény és érzelem tapad. Erős a gyanúm, hogy – noha szándéka szerint nem politikai, hanem ismeretterjesztő jellegű a könyv – bizonyos pontokon vitákat kavarhat majd. Ebben jó előre vállalom a magam felelősségét. Már írás közben éreztem, hogy az a hűvös, ironizáló távolságtartás, amire az előző két könyvben törekedtem, fogalmazzunk így, cserbenhagy. A 80-as évek második felében a TV Híradó főszerkesztőjeként annyira benne éltem a politikában, és olyan határozott vélemény fejlődött ki bennem az akkori történésekről, hogy önmagamnak és az olvasónak is hazudtam volna, ha a jó két évtizeddel később leírt szövegből egyszerűen „kivonom” akkori önmagam. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a könyv politikai fejezetei megfelelnek a tárgyilagosság követelményének.

Ami 1989 után történt, az már más mese, más környezetben, más szereplőkkel. Én eleve a Kádár-kort akartam megírni, tizenöt évig dolgoztam rajta. Sokak életében 1989-cel lezárult egy nagy-nagy fejezet. Nota bene: az enyémben is. A folytatást ezért másokra hagyom."



Sue Johnson: Ölelj át! Beszélgetések az életre szóló szerelem lehetőségeiről.

Sue Johnson pár- és családterapeuta, a forradalmian újszerű érzelemközpontú terápia megteremtője. Az ÉKT lényege az a felismerés, hogy a szerelem érzelmi kötelék, a szerelmes úgy szeretne kötődni partneréhez, mint gyermek az anyjához. A szeretetteljes felnőtt viszony kialakításának három feltétele van: az egymással szembeni nyitottság, az egymásra hangolódás és a kölcsönös válaszkészség.
A szerelem lényegének érzelmi megközelítésével érthetővé válik a másik kiszámíthatatlan viselkedése, enyhül a felek szorongása, rettegése; reményt kapnak az élethalálharcot vívó párok. Aki úgy érzi, veszélyben van az érzelmi kapcsolata azzal az emberrel, akit valaha mindenkinél jobban szeretett, és hisz abban, hogy a szerelem több, mint „muris öt perc”, sokat tanulhat ebből a könyvből.


Allen Carr: Leszokni a dohányzásról Így könnyű!

A dohányzás nem pusztán ártalmas társasági szokás, állítja Allen Carr. Több annál: a kábítószer egy formája, napjainkban az egyik vezető halálok. A szerző forradalmian új módszerével kínzó elvonási tünetek nélkül szokhatunk le a dohányzásról. Könyvében feltárja a nikotinfüggőség pszichológiai okait, eloszlatja a dohányzás stresszcsökkentő hatásáról táplált tévhitet, elemzi a társadalmi közeg „agymosásának” hatásait és számos jó tanáccsal segít abban, hogy leszokás végre sikeres és egy életre szóló legyen.

„Mire elolvassa, leszokik a dohányzásról.”

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés