bezár
 

irodalom

2011. 05. 31.
Irodalmi Peepshow az Ünnepi Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Írók Szövetségének olvasásnépszerűsítést célzó Irodalmi Peepshow programján az olvasóknak sajátos környezetben lesz alkalmuk találkozni számos kortárs magyar íróval. Egy a Deák Ferenc utcában felállításra kerülő, labirintusszerű objektum két fülkéjében június 4-én és 5-én (szombaton és vasárnap) előreláthatóan 12 és 19 óra között lehet meglesni a szerzőket.

Az írók körülbelül félóránként váltják egymást, bárki megtekintheti őket (cseppet sem) természetes környezetükben, amint írnak, esznek, isznak, olvasnak, ücsörögnek vagy éppen unottan bámulnak maguk elé, netán reagálnak az olvasók üzeneteire, tesznek valamit vagy semmit.

prae.hu


Amikor a leskelődő olvasó elhelyez egy jelképes fillért, üzenetet vagy dedikálásra szánt könyvet az író kartonbútorokkal berendezett fülkéjében, szétnyílik a függöny, és az olvasó áttételesen interakcióba léphet pár percre magával az íróval.

A leskelődés olyan gyönyör, amely minden bizonnyal az emberiség kezdete óta kísért bennünket, saját korunk pedig egyre kevésbé igyekszik ellenállni ennek a kísértésnek. A kihallgatott, meglesett pillanatok hitelesnek tűnnek, abba az illúzióba ringatnak, hogy amit látunk, mentes a manipulációtól, hogy torzítatlan, egyszóval, hogy maga a valóság.

A projekt az irodalom társadalmi vetületének kifordítását célozza meg. Az olvasó és az író kapcsolatának mitikus felfogása helyett új képet vázol fel, hiszen a művész kiszolgáltatódik az olvasói tekintetnek, önmaga is látványosságként jelenik meg, az esemény így ráirányítja a figyelmet az írók többszörösen kiszolgáltatott helyzetére. Ugyanakkor az olvasó sincs kizárólagos hatalmi helyzetben, nem tudja mit fog kapni, mi vár rá a kukkolda elzárt terében, a látványosság bármelyik pillanatban provokációvá változhat. 

Az olvasó és író kapcsolatának hagyományos felfogása egyszerre hordozza a kultikus bálványtisztelet és a voyeurizmus vonásait. A szerző az olvasói vágy tárgya, a szöveg mögötti személyiség mindig is a befogadói kíváncsiság titkos célpontja volt, nem beszélve az olvasónak az ihlet pillanatát célzó kíváncsiságáról. Mi történik, ha felfedjük a személyt? Mihez kezd az író az anonim kíváncsiságnak kiszolgáltatva? Mihez kezd az olvasó, ha tudja, hogy az író pár percre csak az övé lehet? 


Az olvasó számára a Könyvhét az irodalom ünnepe, hiszen testközelbe kerülhet kedvenceivel. A Peepshow ennek a lehetőségnek a radikalizálása, hiszen a befogadó úgy kerülhet karnyújtásnyira rajongása tárgyához, hogy az írónak le kell vetkőznie minden álcáját.


A rendezvény alapötlete Nemes Z. Márió költőtől származik, a kivitelezés Horváth Csaba Árpád public art művész munkája. A résztvevő írók listája folyamatosan bővül:

 

Aaron Blumm, Balázs Attila, Balla István, Bende Tamás, Csapody Kinga, Csepregi János, Cserna-Szabó András, Csobánka Zsuzsa, Debreceni Boglárka, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Garaczi László, Kele Fodor Ákos, Kiss László, Kollár Árpád, Mikó Csaba, Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió, Nagy Ildikó Noémi, Neszlár Sándor, Orcsik Roland, Pál Dániel Levente, Simon Márton, Sopotnik Zoltán, Szabó T. Anna, Szabó Tibor Benjamin, Szombathy Bálint, Szöllősi Mátyás, Tallér Edina, Tolvaj Zoltán, Türjei Zoltán, Vig Balázs, Zalán Tibor…

 

Támogatóink: MASZRE, TERBE KARTON DESIGN
 

Részletek, makettek, képek, időbeosztás: www.fiatalirok.blog.hu

Kapcsolat: fiatalirok@gmail.com

Fiatal Írók Szövetsége

Az eseményhez a Facebookon ide kattintva lehet csatlakkozni


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés