bezár
 

irodalom

2011. 05. 30.
A TERC Kiadó könyvheti ajánlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A TERC Építészeti Szakkönyvkiadó a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok alkalmával jelenteti meg nagyszabású, reprezentatív kiadványát a magyarországi zsinagógákról.

prae.hu

Klein Rudolf: Zsinagógák Magyarországon 1782–1918 / Synagogue Hungary. Fejlődéstörténet, tipológia és építészeti jelentőség / Genealogy, Typology and Architectural Significance

Ez az első átfogó mű a történelmi Magyarország zsinagógaépítészetéről az 1782 és 1918 közötti időszakból. Franz Rosenzweig és Martin Buber dialogikus filozófiájára, több száz dokumentált, illetve még létező zsinagógára alapozva elveti a hagyományos stílustörténeti megközelítést. Egy nyolc kritériumot felölelő mátrix segítségével – alaprajz, szerkezet és építőanyagok, belső és külső díszítés, méret, tömegképzés, valamint a közvetlen környezettel illetve a városkép egészével folytatott építészeti dialógus – új alapokra helyezi a zsinagógák fejlődéstörténetét és tipológiáját. Az alapvetően építészeti könyv így meghaladja e diszciplínát: a zsinagógák elemzésével értékrendet, identitást, vágyakat fed fel, és a diaszpórai zsidó lét nehezen megragadható lényegére vet fényt. Ezen felül a zsinagógákat a településhez, nemzeti kultúrához való kötődés emlékműveiként is értelmezi, amelyekkel a neológ zsidó közösségek az örök vándorlást óhajtották feltartóztatni.

Beszélgetés
2011. május 5-én, vasárnap délután 15:45-től Árvai András, a prae.hu általános művészeti portál építészeti rovatvezetője beszélget a köny vheti műsor keretében a szerzővel a könyvheti színpadon.

Dedikálás
2011. május 5-én, vasárnap délután 16-18 között a szerző dedikálja a könyvet.


Méret: 240×305 mm
Keménytáblás védőborítóval
680 oldal
Illusztráció: kb. 2000 színes fotó
14 900 Ft
ISBN 978 963 9968 01 1
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés