bezár
 

irodalom

2011. 05. 30.
Az Európa Kiadó könyvheti ajánlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európa Kiadó a magyar és világirodalomból egyaránt új könyvekkel jelentkezik a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok alkalmával. Az alábbiakban a kínálatot és a programokat lehet megismerni.

82. ÜNNEPI KÖNYVHÉT ÉS 10. GYERMEKKÖNYVNAPOK

RENDEZVÉNYEINK AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉTEN

KÖNYVFESZTIVÁLI KATALÓGUSUNK LETÖLTHETÕ PDF-FORMÁTUMBAN 


AZ EURÓPA KÖNYVKIADÓ KÖNYVBEMUTATÓI

2011. június 1. (szerda) 16 óra
Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia
(MTA Félköríves terem, Bp. V., Roosevelt tér 9. III. emelet)
LATOR LÁSZLÓ
A megmaradt világ című könyvének bemutatója


2011. június 3. (péntek) 16 óra
Petőfi Irodalmi Múzeum Díszterme (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
SZÉCSI NOÉMI
Nyughatatlanok című könyvének bemutatója


DEDIKÁLÁSOK AZ EURÓPA KÖNYVKIADÓ STANDJÁN

2011. június 4. szombat

16.00--17.00
Konrád György dedikálja
Zsidókról című művét

17.00--18.00
Lator László dedikálja
A megmaradt világ című könyvét

18.00--19.00
Szécsi Noémi dedikálja
Nyughatatlanok című regényét


2011. június 5. vasárnap
16.00--17.00
Vámos Miklós dedikálja
Apák könyve című művét

17.00--18.00
Lator László dedikálja
A megmaradt világ című könyvét

18.00--19.00
Szécsi Noémi dedikálja
Nyughatatlanok című regényét


ÚJ KÖNYVEK
 
Lator László: A megmaradt világ. Emlékezések

Nem írtam naplót, nem volt hozzá se türelmem, se tehetségem.

És mert csak emlékezetemre hagyatkozhattam, ez a múltidéző könyv szeszélyes, hiányos.

Ki ne tudná: mindenfélével, jóval-rosszal zsúfolt elménk torzít, átrendez, ezt a részletet homályba meríti, amazt aránytalanul erős fénybe emeli. Nem írhattam hát hagyományos önéletrajzot, történetem nem az elején kezdődik, nem is szabályosan folytatódik, rendje önkényes, akár egy-egy mondatban is többféle idő csúszik össze, az elbeszélés a féltudat ismeretlen vonzástörvényei szerint alakul, ezért a hosszú, erre-arra indázó, túlterhelt mondatok, a tagolatlan szöveg. Úgy képzelem, írásom félig-meddig esszé, szándéktalan önelemzés, ki kellene derülnie belőle, mi, mikor, miért épült bele szellemi szervezetembe. És verseimbe, mert verseim természetéről is szerettem volna szót ejteni. Honnan vettem az anyagukat, képeiket, milyen szándékok, milyen véletlenek alakítják szerkezetüket, külső-belső világukat, hol van többnyire személytelen tárgyiasságunk hátterében a mégiscsak nélkülözhetetlen személyes, a csakis-az-enyém? Ha innen nézem ezt a műfajtalan munkát, töredékes műhelytanulmánynak is mondhatom.

prae.hu

Lator László


Oldal kb.: 240
Formátum: 142x197
Kötés: kötve, védővel
Bolti ár kb.: 2800 Ft


Szécsi Noémi: Nyughatatlanok

A Nyughatatlanok rendhagyó történelmi regény. A forradalom Európában szétszóródó emigránsai közé, 1853--54 Franciaországába és Belgiumába vezeti az olvasót. Hősei nyughatatlan lelkek: két gyermekkori jó barát, egy hajdani rendőrspicli, egy szebb napokat látott skót nevelőnő, egy asztaltáncoltató magyar bárónő és médiumi képességekkel rendelkező francia komornája, egy szabadságharcosokért rajongó angol lady, két hűséges bajtárs – és a szabadságharc kísértetei.


Oldal kb.: 436
Formátum: 142x197
Kötés: kötve, védővel
Bolti ár kb.: 3500 Ft


Szabó Magda: Liber Mortis. Naplók 1982. május 25.–1990. február 27.

Szabó Magda kézírásos hagyatékának talán legbecsesebb része a Liber Mortis (Halottaskönyv) címet viselő, 1982. május 25-étől 1990. február 27-éig vezetett napló.

1982. február 26-án halt meg Szobotka Tibor író, műfordító, irodalomtörténész, az imádott férj, Szabó Magda szemében a mellőzött és legalább posztumusz jóvátételt érdemlő zseni, s a napló – a magára maradt asszony és írótárs rögzített belső monológja – a gyászmunka megrendítő, intim, vallomásos dokumentuma, amely egy már-már mitológiai szerelemnek állít emléket. Szabó Magda hitt a halottak jelenlétében, az e világ és a túlvilág közötti átjárásban, és úgy beszél a naplóban Szobotkához, mintha ő hallaná, még ha nem válaszol is. Újra meg újra felidézi az együtt töltött harmincnégy év szépséges és fájdalmas eseményeit, felejthetetlen pillanatait; újra meg újra kinyilvánítja halálvágyát, létének értelmetlenségét, de ugyanakkor okot is talál a továbbélésre: feladatának tartja a holtában is jelenlévőnek érzett társ életművének gondozását, s ez ad neki erőt a folytatáshoz.
Oldal kb.: 644
Formátum: 124x183
Kötés: kötve, védővel
Bolti ár kb.: 3500 Ft



 

MÁJUS KÖZEPÉN MEGJELENT ÚJDONSÁGOK:

Self, Will: Dorian. Szövegmás

Londonban vagyunk, a szexuális forradalom utáni, de még az AIDS-járvány előtti lázas, féktelen világban, egy új homoszexuális szubkultúra születésének idején. Henry Wotton, a kábítószerfüggő arisztokrata és barátja, Baz Hallward konceptualista művész 1981-ben ismerkedik meg Dorian Grayjel, egy tökéletes testű, még romlatlan fiatalemberrel. És mindketten rögtön beleszeretnek. 
A Dorian pontosan követi Oscar Wilde klasszikus regényének cselekményét. De Self Dorianjének története mocskos, kegyetlen, visszataszító, vértől és egyéb nedvektől lucskos, rothadó testektől bűzlő… és mégis lenyűgözően vonzó és művészi.

 

 

Christie, Agatha: Mr. Quin

 

Mr. Harley Quin titokzatos ember. Csak akkor bukkan fel Mr. Satterthwaite mellett, ha valami felderítendő bűnügy indokolja. És a bűnügyek is sokfélék, egyetlen közös vonásuk van: a szerelem.

 

A kötet Agatha Christie mind a tizennégy Mr. Quin-novelláját tartalmazza, Magyarországon először.

 

 

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

 

A szakadatlan hajszoltságban élő Karinthy furcsa tüneteket észlel magán 1936 márciusában. Az orvosi vizsgálatok kiderítik, hogy agydaganata van, melyet sürgősen operálni kell. Barátai, ismerősei összefognak, és előteremtik a svédországi műtét költségeit. A lábadozó „Frici” már a kórházban elhatározza, hogy „erről az egészről” könyvet fog írni. Karinthy legismertebb regénye olyan sok szállal kötődik kora valóságához, hogy gyakran meg is feledkezünk regényszerűségéről. Kiadásunk a mű teljes, csonkítatlan szövegét közli.

 

 

Móricz Zsigmond: A galamb papné

 

 

A nagy regénykompozíciók mesterének számító Móricz „ezúttal” – több mint száz éve – leheletfinom lélektani regényt írt: a házastársi játszmák valóságos példatárát adva aprólékos részletességgel rajzolta meg friss házas hőseinek folyton ingadozó lelkiállapotát, az együttélés szabályainak kialakításán való mindennapos igyekezetüket. A galamb papné nemcsak ezért, de ezért is a maga nemében ugyanolyan remekmű, mint Móricz nagyregényei. 

Az Európa Móricz-sorozatának előző kötetei: Rokonok, Légy jó mindhalálig, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Úri muri, Kerek Ferkó, Pillangó, Sárarany, Az Isten háta mögött, Kivilágos kivirradtig, Pipacsok a tengeren. Rózsa Sándor a lovát ugratja.  Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét.

 

 

Lukacs, John:  A második világháború öröksége

 

A könyvben szereplő esszék a XX. század legjelentősebb történelmi eseményének máig is tisztázatlan kérdéseit fejtegetik. Lukacs újból elemzi Hitler titokzatos személyiségét, és keresi néhány döntésének rejtélyes mozgatórugóit. Miért késlekedett Dunkerque-nél? Miért támadta meg a Szovjetuniót s lépett hadba az Egyesült Államok ellen is? Miért folytatta a háborút a végsőkig, amikor bizonyíthatóan tisztában volt vele, hogy már nem nyerheti meg? 
A szerzőt ezúttal a háború „örökségének” kérdése is foglalkoztatja: elkerülhetetlen volt-e a hidegháború, s milyen félreértések vezettek mind Amerika, mind a sztálini Szovjetunió részéről ahhoz, hogy Európa több mint negyven évre tragikusan kettészakadt?

 

AZ UTÁNNYOMÁSOKAT OLVASÓIK KÉRÉSÉRE JELENTETIK MEG ISMÉT:

 

 

Christie, Agatha: A titokzatos stylesi eset

Hastings kapitány az első világháború alatt harctéri sebesüléséből lábadozva találkozik John Cavendish-sel, aki meghívja anyja stylesi kúriájába. Mrs. Cavendish, amióta Hastings nem találkozott vele, Mrs. Inglethorp lett, családja nagy bánatára. Szerintük Mr. Inglethorp egyszerű hozományvadász. És nemsokára Mrs. Inglethorpot megmérgezik. Természetesen gyanúsítottban nincs hiány. Ekkor lép színre először Hercule Poirot, a belga menekült, volt rendőr, akit Mrs. Inglethorp fogadott be hat honfitársával együtt... 
Agatha Christie első krimijét nyújtjuk át az olvasónak, és kívánunk jó szórakozást.

 

 

Szabó Magda: Katalin utca

 

Három család él egymás mellett a budai utcában. Gyermekeik nemcsak játszótársak, barátok – hanem bonyolult, szövevényes kapcsolatok is kialakulnak közöttük. A Katalin utca a gyermekkori nosztalgiák, a gyermekkorban alakult kapcsolatok továbbélésének és szétroncsolódásának regénye, amely írója számára elnyerte a legjobb európai regénynek járó díjat 2007-ben, Franciaországban.

 

 

Eco, Umberto: A rózsa neve

 

A rózsa neve  egy érdekes és igen izgalmas, rendkívül szórakoztató regény, amolyan "detektívregény". A helyszín és az idő: egy Észak-Itáliában lévő apátság a XIV. században. A rejtély: miért halnak sorra a kolostor lakói, a szerzetesek? Erre a kérdésre keresi a választ Melki Adso bencés novícius és mestere, Baskerville-i Vilmos ferences szerzetes. 

 

 

A rózsa neve  az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb világsikere, mely 1986-óta Sean Connery és Christian Slater főszereplésével a filmvásznon is hódít.

 

 

Schmidt, Helmut: Nyugállományban. Számvetés

 

Helmut Schmidt 1974 és 1982 között volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, sokak szerint talán a legkiválóbb e poszton. Politikai elemzőként máig tevékeny. Huszonöt évvel az után, hogy leköszönt hivataláról, mérleget von pályájáról – és a tőle megszokott világos stílusban fejtegeti korunk kulcskérdéseit, kontinensünk jövőbeni kilátásait. Gondolatokban, emlékekben, beható elemzésekben és finom anekdotákban bővelkedő, életteli könyvben nyújtja egy gazdag politikusi életmű összegzését.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés