bezár
 

irodalom

2011. 05. 29.
A Partvonal Kiadó újdonságai a 82. Ünnepi Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kiadó a 2011-es első félévben az ismeretterjesztést propagálja, annak korszerű formáit igyekszik bemutatni újabb kiadványaival. E kötetek vagy témájukban nagyon aktuálisak vagy az információátadás módjában mutatnak valami egészen mait. Az immár általánosan elfogadottá vált alternatív gyógymódok felülvizsgálata és kritikája vagy a Világörökségi Lista újabb kulturális és természeti tájaival kiegészített, látványos album az első, a 30 másodperc filozófia, valamint a 30 másodperc gazdaságtan című sorozatnyitó kötetek a második vonulatot erősítik.

Ahogy Kállai Tibor, fordító, filozófiatanár e kötetekről elmondta: ami ismeret bennük egyetlen oldalon össze van gyűjtve, azt a világhálóról összegyűjteni több nap munkája volna. A médiából ránk zúduló információk özönében reneszánsza van a rendszerező ismeretterjesztésnek.

prae.hu

 

A Könyvek Éjszakáján interaktív, játékos programokkal, a tavalyi nyomozójáték második felvonásával várnak mindenkit a Partvonal Kiadó standjánál.

Programok a Könyvek Éjszakáján:


18 – 20 h
: Szöszmösz kardigán és barátai – kézműves asztal és verseny gyerekeknek. Schubert András meseregényének 1-1 részlete alapján rajz, festékszórós kép vagy a ragasztó segítségével igazi kollázs készíthető. A versenyre beadott alkotásokra a Könyvhét végéig a helyszínen és a Partvonal Facebook-oldalán lehet szavazni. Fődíj: dedikált kötet és kedves órazseni figura.

19 – 20 h: 30 mp alatt – kvízjátékok felnőtteknek. Világos, mi az a fiskális, mi a monetáris? Megvan a híres barlang hasonlat? Na, és melyik országban található a Machu Pichu? A kiadó idén ismeretterjesztéssel készül a Könyvhétre és új, 30 másodperc könyveinek szellemében időre méri és díjazza a tudást. 

20 h: A krimit nemcsak olvasni és nézni, de játszani is lehet! Nyomozzunk újra a Könyvek Éjszakáján! Tavaly Agatha Christie, idén megtörtént bűnesetek a téma. A Mozdulj ki és nyomozz-eseménysorozat különkiadása a Partvonal Kiadó és a Krimiestek.hu szervezésében. Érdemes időben a standnál lenni, hogy a 12 helyszín közül az egyiket Te találd meg először!


20:30-tól
: Borkóstolás a Boráruda jóvoltából, kötetlen beszélgetés a könyvekről.


Folyamatos program:
Sudoku-rajongó? Most díjazzuk a teljesítményét! Aki az 5 nap alatt a standunknál elveszi, majd helyesen kitölti új, Nagy sudoku könyv c. kötetünk egyik feladványát, 50% kedvezménnyel vásárolhatja meg az egész évre elég játékot tartalmazó gyűjteményt.

 

Rose Shapiro:

 

Beveszed?

 

Mire jók és mire nem az alternatív gyógymódok

Vágó István ajánlásával:
„Magyarországon a rendszerváltás óta növekvő mértékben találkozunk a médiában bizonyíték nélküli gyógyító eljárásokkal. Az ezotéria vagy a különböző alternatív gyógymódok komoly műsoridőt kapnak a tévében, egész rovatokat a női magazinokban. Divat minden, ami ősi, természetes, spirituális vagy személyes.

Hiszem, hogy az alternatív gyógyászat hatástanulmány nélküli szereivel és módszereivel újra és újra foglalkozni kell, vitában kell tartani azokat. A tudományos újságírás nem aludhat, amikor növekvő tendencia a hagyományos orvosi beavatkozások halogatása, az otthoni öngyógyítás, melyeknek nem egy esetben súlyos következményei lettek hazai betegeknél, akár ismerőseink körében is. E kötet brit szerzője – a magyar Szkeptikus Társaság elveivel jórészt egyező módon, melynek magam is tagja vagyok – az alternatív módszerek általánossá váló és kritika nélküli elfogadottságát kifejezetten veszélyesnek tartja. Az egyik megoldás az lehet, ha a hazai orvostudomány komolyan veszi a betegek személyesség- és gondosságigényét. Addig is mi a logikus gondolkodás fegyverével vehetjük fel a harcot az áltudományosság ellen.”

Vágó István


Az alternatív gyógyászat itthon is népszerű fajtái, melyekről a könyvben szó esik: ájurvédikus gyógyítás, akupunktúra, kineziológia, aromaterápia, asztrológiai gyógyászat, autogén tréning, Bach-féle virágorvosságok, biorezonancia-terápia, fényterápia, gyógyfüvek, homeopátia, fülgyertyák, kombucha tea, kristálygyógyítás, mágnesterápia, reiki, színterápia, természetgyógyászat. Ismerjük meg e módszerek történeti gyökereit, a boltokban kapható szerek összetételét, és a tények ismeretében döntsünk az alkalmazásukról!

A szerző brit tudományos újságíró, aki cikkein kívül e könyv révén vált elismertté. Rose Shapiro rendszeresen publikál a legnagyobb folyóiratok, az Independent, az Observer, a Guardian és a Time Out hasábjain.

Fordította: Kocsor Ferenc
336 oldal, keménytáblás
ISBN: 978-963-9910-63-8
Ára: 2.990 Ft

 


 

Donald Marron:
30 másodperc gazdaságtan

Keynesiánus gazdaságpolitika, szabadpiaci kapitalizmus, monetarizmus, játékelmélet és láthatatlan kéz? Naná, hogy neked is ismerősen csengenek ezek a fogalmak. De vajon tudsz róluk eleget ahhoz, hogy beszállj egy izgalmas vitába, és a bárpultnál a közgazdaságtanról szóló ismereteiddel villogj?
 
A 30 másodperc gazdaságtan című könyvből kiderül, hogy a közgazdászok az elmúlt két évszázadban rengeteg elméletet dolgoztak ki annak magyarázatára, miképpen működnek vagy éppen omlanak össze a piacok, hogyan döntenek a vásárlók, munkások, cégek és politikusok, illetve az egyes gazdaságok miért növekednek, stagnálnak vagy hanyatlanak. Az elméleteknek azonban megvannak a maguk korlátai: az emberek viselkedése nem olyan kiszámítható, mint például az elektronoké vagy a bolygóké, s így néha minden értelmezési kísérletünk kudarcba fullad. Könyvünkben az 50 legfontosabb, legismertebb közgazdaságtani elméletet mutatjuk be, méghozzá röviden és lényegre törően, egyenként nem több mint 300 szó és pár színes kép segítségével.

Ízelítő a tartalomból: Klasszikus közgazdaságtan | Marxizmus | Keynesiánus közgazdaságtani elmélet | Neoklasszikus szintézis | Vásárlóerő-paritás | Játékelmélet | Közösségi döntés | Kínálati közgazdaságtan | Kiszorító hatás | A láthatatlan kéz

30 másodperc gazdaságtan ‒ A legfontosabb közgazdasági elméletek röviden 
Fordította: Kállai Péter
160 oldal, keménytáblás
ISBN: 978-963-9910-57-7
Ára: 3.490Ft

 

 

 

 


 

Barry Loewer:
30 másodperc filozófia

Gondolkodom, tehát vagyok, egzisztencializmus, paradoxon, szókratészi módszer, dekonstrukció… Naná, hogy neked is ismerősen csengenek ezek a kifejezések. De vajon tudsz róluk eleget ahhoz, hogy beszállj egy izgalmas vitába, és el tudd dönteni, ki az, aki valóban ért a filozófiához, és ki az, aki csak filozofálgat?

A 30 másodperc filozófia című könyv forradalmian új módszert választott a filozófiatörténet 50 legfontosabb iskolájának és irányzatának bemutatására. Megkértünk néhány népszerű filozófiaprofesszort, hogy egy kicsit hagyják abba a fejtörést a jelentés jelentésének mibenlétén, és magyarázzák el nekünk a sokszor bizony „elvarázsoltnak” tűnő filozófiai elméleteket röviden és lényegre törően, egyenként nem több mint 300 szó és pár színes kép segítségével. Könyvünkben sok olyan érdekes és meghökkentő, okos és felkavaró gondolattal lehet találkozni, amelyeken évezredek óta szórakoznak-marakodnak a tudósok, és persze a hétköznapi emberek milliói. Érdemes belelapozni, hogy miről is van szó.


Ízelítő a tartalomból: Arisztotelész szillogizmusa | Frege logicizmusa | Gödel teorémája |  Arisztotelész etikája | Kant kategorikus imperatívusza | Marx történelmi materializmusa | A nyelv Wittgenstein-féle képelmélete | Nietzsche Felsőbbrendű Embere | Derrida dekonstrukciója  Heidegger semmije | Sartre rosszhiszeműsége


30 másodperc filozófia – A legfontosabb filozófiai elméletek röviden
Fordította: Kállai Tibor
160 oldal, keménytáblás
ISBN: 978-963-9910-56-0
Ára: 3.490Ft

 

 


Világörökség
Az emberiség kulturális és természeti értékei
Második, bővített kiadás


+ 33 új világörökségi helyszín (2009-2010), + 24 oldalon

A UNESCO azt a nemes célt tűzte ki maga elé, hogy az emberi civilizáció kiemelkedő jelentőségű emlékeit védelme alá veszi. A védelem alá vett műemlékek száma évről-évre bővül, hogy a lehető legtöbb örökség maradjon fenn az elkövetkezendő generációknak.


A több mint 650 gyönyörű, színes fotóval illusztrált kiadványban az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő összes helyszín megtalálható, most kiegészülve a 2009-2010-es helyszínekkel is. Ez 911 helyszín bemutatását jelenti, helyszínenként csatolt térképpel, a legfontosabb adatokkal és kulturális csemegékkel kísérve.


Többek közt a gízai piramisok, a Taj Mahal, a perui Machu Pichu, vagy a magyar helyszínek közül a pannonhalmi bencés főapátság és a tokaji történelmi borvidék. Az utóbbiból az is kiderül: nem kell messzire menni, ha különleges látnivalóra vágyunk! Ezek Európában éppúgy megtalálhatók, mint az egzotikus keleten.

Jelenleg a Partvonal Kiadó albuma az egyetlen, amely 1978-tól kezdve napjainkig az összes világörökségi helyszínt tartalmazza. Nem válogatás tehát, hanem az UNESCO Világörökség teljes gyűjteménye.


Ízelítő az új helyszínekből:
Vutaj-helység (Kína), herkules tornya (Spanyolország), Dolomitik (Olaszország), Albi püspökvárosa (Franciaország), Amszterdam 17. századi csatornarendszere (Hollandia), Hahö és Jangdong középkori falvak (Koreai Köztársaság)

Fordította: Karáth Tamás, Kiss Péter, Krasznai Janka, Novák Petra, Réti András
856 oldal, puha fedelű
ISBN: 9789639910492 
Fogy.ára: 5 990 Ft      

 

 

Nagy sudoku könyv

 

Több száz rejtvény kezdő szinttől egészen a pokoli nehézig

Emberek ezrei kezdik vagy fejezik be napjukat azzal, hogy nekiveselkednek egy sudokunak, a megunhatatlan, szavak nélküli keresztrejtvénynek. A kötetben összegyűjtött 370 fejtörőt nehézség szerint csoportosítottuk: bemelegítésképpen a legkönnyebbekkel kezdjük, hogy végül eljussunk a már igazán izzasztó darabokhoz.

Ne feledjük, minden rejtvénynek csak egy megoldása van! Ha az nem egyezik a kötetben található megfejtéssel, elő a radírt, mert valahol tévedtünk. Aggodalomra azonban semmi ok, nem kell zseninek lenni, a megoldás csak logika kérdése.
A könyv több mint 1 évre elegendő sudokut tartalmaz – persze, csak ha ellent tudunk állni…


288 oldal
puhafedelű, kartonált

ISBN 978-963-9910-62-1
Ára: 1790 Ft

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés