bezár
 

irodalom

2011. 05. 26.
A Bencés Kiadó újdonságai az Ünnepi Könyvhétre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bencés Kiadó gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt új könyveket adott ki a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok alkalmával.

Benoît Standaert

 

Jézus terében

A húsvéti hit és a vallások párbeszéde

(Napjaink Teológiája Sorozat 16, 2011, 408 oldal, ISBN 978-963-314-008-6)


Egy nem mindennapi Jézus-könyvet vehet kézbe az olvasó: a szerző – napjaink krisztológiájában szokatlan módon – úgy mutatja be Jézust, mint az Istennel és az emberekkel való érintkezés környezetét, eleven közegét, erőterét. Az ismert szentírástudós szerint az elemző olvasás, az elmélyült reflexió és az ima egységében valósul meg a keresztény antropológia és teológia közös tapasztalata: a végtelen nyitottság. Ez teszi lehetővé az ember találkozását önmaga rejtett valóságával éppúgy, mint másokkal, köztük a más vallásúakkal és a nem hívőkkel.


A könyv első része az Újszövetség Jézus-képét, a második a feltámadás húsvéti eseményét, a harmadik a kereszténység és a nagy világvallások (a judaizmus, az iszlám és a buddhizmus) párbeszédének néhány alapvető kérdését járja körül.

prae.hu

 

 

 

Paul Ricœur

 

Egészen a halálig

(2011, 128 oldal, ISBN 978-963-314-010-9, ára: 2300 Ft)


„A halál valóban az élet vége abban az időben, amely közös számomra, aki élek, és azok számára, akik majd túlélnek engem. A halálon túli élet a többiek. […]az élet iránti szeretet átvitele a másikra. Szeretni a másikat, aki engem túlél. […] A bizalom a kegyelemben. Semmi nem jár nekem. Semmit nem várok önmagam számára; semmit nem kérek; lemondtam – próbálok lemondani! – a követelésről, a követelőzésről. Azt mondom: Isten, azzá teszel, amivé akarsz. Talán semmivé. Elfogadom, hogy többé nem leszek. Akkor feltámad egy másik reménység, amely más, mint a továbblétezés iránti vágy.”

 

Paul Ricœur (1913–2005) rennes-i felsőfokú tanulmányai után vidéki középiskolákban, 1948 és 1957 között pedig a strasbourgi egyetemen tanított filozófiatörténetet, majd a Sorbonne oktatója volt. 1965-ben Nanterre-ben vállalt állást, ahol dékánnak is kinevezték, ám a diáklázongások következtében 1970-ben lemondott tisztségéről. A hetvenes évektől kezdve Nanterre és Louvain katolikus egyetemén kívül főleg a tengerentúlon tanított, például Chicagóban egészen 1992-ig. Nemzetközi hírű filozófusként életének utolsó éveiben is rendkívül aktív volt, s a világ legkülönbözőbb városaiba hívták előadásokat tartani. Kilencvenkét éves korában hunyt el Párizs környéki otthonában.

 

Varga Mátyás – Schmal Róza

Assisi Szent Ferenc

gyerekkönyv

(2011, 32 oldal, ISBN 978-963-314-011-6, ára: 790 Ft)

Kiadónk gyermekkönyv sorozatának új kötete lehetőséget ad mind a szülőknek, mind pedig a hitoktatóknak, hogy  – Szent Ferenc életén keresztül – a szegénység nehezen megfogható társadalmi problémájáról beszéljen a gyerekeknek.

 

 

 

Gyereknaptár 2012

A Bencés Kiadó nagy sikerű gyerekkönyvei és a Kikötő című gyermekimakönyv után a grafikus, Schmal Róza egy olyan naptárral örvendezteti meg a kicsiket és a nagyokat, amely egy esztendőn keresztül kísér bennünket, segít rácsodálkozni az évszakok, a keresztény ünnepek és a dolgos hétköznapok szépségére. 

 

John, Pierre-Yves és Luc testvér

 

Húsvét hangjai

Három taizéi füzet

(Bencés Lelkiségi Sorozat 50, 2011, 100 oldal, ISBN 978-963-314-012-3, ára: 1750 Ft)


A Roger Schutz által alapított taizéi közösség létrejötte a 20. századi kereszténység egyik legfontosabb spirituális eseménye.  A Bencés Lelkiségi Sorozat 50. köteteként megjelent könyvünk három taizéi testvér (John, Pierre-Yves és Lus testvér) írását tartalmazza. Mindhárman hitünk forrásaihoz térnek vissza,  hogy választ keressenek a mai ember -- és különösen a mai fiatalok -- húsvéttal kapcsolatos kérdéseire.

 

 

 


 

 

A Bencés Kiadó gyerekkönyveinek grafikusa, Schmal Róza

 

 

június 4-én szombaton 10 órakor dedikál a kiadó Vörösmarty téri standjánál. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés