bezár
 

irodalom

2011. 05. 24.
A Jelenkor Kiadó új könyvei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Andor Mihállyal, Markó Bélával, Márton Lászlóval, Miklya Annával, Nádas Péterrel, és Joachim Sartoriusszal jelentketik a Jelenkor Kiadó a 82. Ünnepi Könyvhétre.

Andor Mihály: Szegény Micsinay

Egy besúgó élete

 

ISBN: 978-963-676-503-3, 272 o., 2800 Ft.

 

„Tamás zsenialitását dicséri, hogy miután negyedszázadon keresztül fél Budapestről jelentett, egy-két emberen kívül még 1999-ben bekövetkezett halála után sem sejtette senki, hogy besúgó volt. Olyan emberek emlékeztek meg róla meleg hangon, mint Szepes Erika, Sárközy Erika vagy Tamás Gáspár Miklós. Mikes Tamás egyéni szerencséje, hogy informátori szerepe csak halála után derült ki, és sok ismerősének még akkor is az volt az első reakciója, hogy »az nem lehet«.”

A szerző a demokratikus ellenzék tevékenységéről jelentő egyik besúgó, Micsinay (Mikes) Tamás életét rekonstruálja, és lehetséges indítékait elemzi a rendelkezésre álló dokumentumok és a kortársak visszaemlékezései alapján.

prae.hu

 

 

Markó Béla: Visszabontás

versek

 

ISBN: 978-963-676-499-9, 120 o., 2600 Ft.


Markó Béla az erdélyi irodalom középnemzedékének egyik jelentős költője, a marosvásárhelyi Látó című irodalmi folyóirat főszerkesztője volt, amikor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökévé választották. Ez az egész embert követelő feladat hosszú időre megnehezítette költői pályája folytatását. A politikának mégsem nem sikerült elsorvasztania benne a lírikust. Az utóbbi néhány évben ismét megszólaltak a versek, erőteljesebben, érettebben, mint valaha.

Legújabb kötete 108 szonettet tartalmaz, amelyek pontos dátummal ellátva, időrendben követik egymást. A kis híján egy évet felölelő sorozat egyes darabjai finom visszafogottsággal szólnak szerelemről, meghitt családi eseményekről, a természet hétköznapi csodáiról, az örökké változó kertről, a nyaralás, a tenger vagy a művészet adta élményekről.

 

Márton László: Te egy állat vagy!

elbeszélések

 

ISBN: 978-963-676-501-9, 272 o., 3800 Ft.

 

A kötetben szereplő tíz elbeszélés mindegyikének címszereplője valamilyen állat, de maguk az elbeszélések mégis sokkal inkább az emberekről szólnak, mint a címadó állatokról. Nem az aesopusi értelemben, tehát nem úgy, hogy egy-egy állat valamilyen emberi tuladonságot, erényt vagy gyarlóságot testesít meg. Ezek az állatok állatok maradnak, s nem annyira szereplői, mint inkább kulcsai az egyes történeteknek.

 

Miklya Anna: A hivatásos

regény

 

ISBN: 978-963-676-502-6, 176 o., 2500 Ft.

 

Miklya Anna második regényének elbeszélője intelligens és szép lány, aki az egyetemisták gondtalan életét éli. Anyja halálával és kishúga születésével azonban mindez gyökeresen megváltozik: kiderül, hogy a családnak hatalmas adósságai vannak, és apja csekély fizetéséből képtelenek a továbbiakban megélni. Minden gond Erika nyakába szakad, mert apja gyakorlatilag tudomást sem vesz a problémákról, inkább naphosszat a szobájában gubbaszt, és imádott kőzeteit tanulmányozza. Azért, hogy családját eltartsa és kishúgát felnevelje, Erika prostituálttá válik. Évek múlva egyik ügyfele kapcsolatai révén egy budai egyházi gimnáziumban szerez magának állást tanárnőként…

 

 

Nádas Péter: Fantasztikus utazáson

esszék

 

ISBN: 978-963-676-500-2, 136 o., 2600 Ft.

 

Nádas Péter utóbbi években írott esszéiből ugyanaz az illúziótlan emberkép bontakozik ki, amelyet Párhuzamos történetek című nagyregényéből már ismerhetünk. Olyan sajátos írói antropológia ez, amely a regénynek mint világértelmezésnek köszönheti kibontatkozását. Bármit is írt Nádas Péter a Párhuzamos történetek óta, ott munkál benne a felismerés, hogy a magán- és közélet eseményei és viszonyai nem egyebek, mint az érdekek, hazugságok, ideológiák, ideálok, öncsalások, illúziók stb. áttételein keresztül érvényesülő szexuális és hatalmi ösztöntörekvések megnyilvánulásai.

A kötet két klasszikus politikai esszéje, A magyar államhatalom esztétikája és A dolgok állása című a magyar gazdaság, politika és társadalom állapotát vizsgálja a közelmúlt két fordulópont-szerű történelmi pillanatában.

A címadó írás formailag recenzió Richard Swartz
A közeli más című balkáni esszéantológiájáról, ám a harmincnyolc oldalnyi szöveg messze túlnő a műfaj szokásos keretein, és egy hetvenes évekbeli erdélyi utazásról szóló szatirikus beszámolóba ágyazva a kelet-európai diktatúrák természetét tárgyalja, furcsa együttélésüket a nyugati demokráciákkal, és a térség társadalmait máig súlyosan terhelő örökségüket.
A Kalandozás a bizalom forrásvidékein című írás a hitelválsághoz, majd a hitelválság antidemokratikus és újabb válságok lehetőségét rejtő „megoldásához” vezető világméretű gazdasági és politikai érdekeket-folyamatokat elemzi. Az Emlékmű a hitlerizmus zsidó áldozatainak emelt berlini emlékmű kapcsán tesz fel kínos kérdéseket az ilyesféle emlékműállítások őszinteségét és voltaképpeni jelentését illetően.

A Kifutó élet Ortutay Gyula naplója kapcsán a diktatórikus hatalom centrumában élő ember lelki alkatának rajzát adja. A Goldene Adele annak a botránynak az elemzéséből kiindulva, amit a monarchia hanyatló kultúrájában Gustav Klimt és Egon Schiele művészete jelentett, korunk botrányáig, a hitelválságig, és a mögötte rejlő politikai-gazdasági érdekek és hazugságok elemzéséig jut el.

 

 

Joachim Sartorius: Egykor voltak

Versek Nádas Péter fordításában

 

ISBN: 978-963-676-498-2, 120 o., 2800 Ft.

 

Nádas Pétert több mint tíz esztendeje foglalkoztatja Joachim Sartorius költészete, fordításainak egy része már olvasható volt az 1998-as Mondom kinek című kötetben. Az 1946-ban született német költő, műfordító, esztéta, irodalomszervező és kultúrdiplomata, aki iskoláit Tunéziában, Kongóban és Kamerunban végezte, majd Bordeaux-ban érettségizett és Németországban szerzett jogi doktorátust, rendkívüli erudícióról tanúskodó, minduntalan az elhallgatás határán egyensúlyozó verseivel méltó kihívás elé állította fordítóját. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés