bezár
 

film

2011. 05. 22.
Mentsük meg a közösségi moziélményt! - Teremtő nők és veszélyeztetett műfajok az idei Mediawave fesztiválon
2011. június 2-11. Szombathely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mentsük meg a közösségi moziélményt! - Teremtő nők és veszélyeztetett műfajok az idei Mediawave fesztiválon A MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál idén 21. alkalommal kerül megrendezésre június 2-11. között. A tavaly Győrből Szombathelyre költözött fesztiválnak idén is Szombathely ad otthont.

prae.hu

Az idei "TEREMTŐ NŐ", illetve "VESZÉLYEZTETETT (mű)FAJOK" tematikákájú fesztiválra 1276 filmnevezés érkezett 85 országból. Ebből az előzsűri 73 filmet válogatott a fesztivál rendkívül színes verseny-palettájába (9 játékfilm - 17 kisjátékfilm - 24 animációs film - 9 kísérleti film - 14 dokumentumfilm). A versenyprogram mellett nemzetközi panoráma programot is vetítenek, amely főként európai filmekből áll. Ezen belül Belső világok címmel olyan alkotások is bemutatásra kerülnek, amelyek hűen tükrözik főként a közel-keleti kultúrák, szubkultúrák mai hétköznapi életét.
    Napra
A filmvetítések mellett június 9. és 12. között második alkalommal rendezik meg a MEDIAWAVE Film Fórumot VESZÉLYEZTETT (mű)FAJOKA film, mint közösségi élmény megújulási lehetőségei a XXI. században címmel. A TEREMTŐ NŐ fesztiváltematikához kapcsolódóan, kerekasztal-beszélgetések formájában női alkotóművészek - rendezőnők, kritikusnők, fesztiválszervezők – szólalnak meg. A konferencia fő célja, hogy a magyar filmszakmának közvetlen kapcsolatteremtési alkalmat adjon a környező nemzetközi régió filmszakmai szereplőihez, ezzel segítse a koprodukciós, illetve egyéb együttműködési partnerség kialakulását a filmgyártásban.

A fesztivál zenei programja mind a választékot, mind a minőséget tekintve hű maradt az elmúlt évek hagyományaihoz, ugyanis tíz nap alatt harminc különleges koncertet hallhat a közönség. A zenei kínálat leginkább a hétvégékre fog koncentrálódni, az első hétvégén főként szabadtéren, a második hétvégén pedig a Weöres Sándor Színházban élvezheti a nagyérdemű a koncerteket.
    Andreya Triana
A fesztivál ebben az évben is előnyben részesíti azokat a produkciókat, amelyek kizárólag a Mediawave fesztivál idejére, kimondottan a fesztivál tiszteletére állnak össze. Ezek közé tartozik például az isztambuli, kultikus oriental dub formáció, a BaBa ZuLa, akik magyar zenészekkel kiegészülve az Egri csillagok filmváltozatára fognak egy nagyon különleges szabadtéri nagykoncertet adni.

A fesztivál ideje alatt ismert hazai, francia, német és amerikai zenészek részvételével egy különleges jazz formáció is alakul majd Szombathelyen. Az ötnapos zenei workshop eredményét a fesztivál zárónapján fogják bemutatni. Ferenczi György és Both Miklós szintén műhelymunkában fog fiatal zenészekel együtt alkotni, ők természetesen saját zenekaraikkal, a Rackajammel és a Naprával is színpadra állnak majd.
    Tudósok
Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján népzenészek és néptáncosok érkeznek a régióból, a Felvidékről és a Gyimesből, hogy zenéik és táncaik bemutatása mellett ételkóstolókkal, filmvetítésekkel valamint táncházzal szórakoztassák a közönséget.

A színvonalas és sokszínű zenei- és filmes program mellett számos kísérőprogram is tarkítja a fesztivál kínálatát. A nyitónapon debütál, a fesztivál speciális gasztronómiai találmánya, a Desca Hungarica. A fesztivál ideje alatt a Fő tér ad helyet a Bor és Pálinka fesztiválnak. A kulináris élvezetek mellett kultúrából sem lesz hiány, mert a Fő téren fölállított szabadtéri színpadon helyi fiatal zenészek fognak fellépni.
    DVA
A Mediawave fesztivál programjából idén sem maradhat ki a képzőművészet, a Képtárban Sinai Varga Gizella, Iránban élő magyar festőnő kiállítása lesz látható. A Weöres Sándor Színház különleges, alkalmi előadásokkal csatlakozik a fesztivál programjához. A színház Bartók Termének udvara ad majd otthont az első hétvége éjszakai programjainak.

Mentsük meg a közösségi moziélményt! Beszélgessünk a filmekről, találkozzunk a filmek rendezőivel, kóstoljunk bort a vetítések után, randevúzzunk a sötétben. Vagy egyszerűen nézzünk jó filmeket EGYÜTT!
    Ferenczy György
További információk és részletes program:
http://mediawavefestival.hu/?nyelv=hun

nyomtat

Szerzők

-- Hercsel Adél --


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés