bezár
 

gyerek

2011. 05. 11.
Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyermekkönyv-illusztrációs kiállítás, irodalmi és zenés programok, dedikálások és régi könyvek vására is várja a kisebbeket és nagyobbakat a VII. Gyermekirodalmi Fesztiválon és Vásáron, amelynek idén a Millenáris ad helyet. Bár a fesztivál csütörtökön indul, a nagyközönséget elsősorban a szombati egésznapos programokra várják.

prae.hu

Az idei fesztivál csütörtökön délután az Illusztrált mesekönyvek 2010 című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét. Mint azt Sándor Csilla, a fesztivált szervező Csodaceruza főszerkesztője szerdán az MTI-nek elmondta, a május 22-ig látható tárlatra a folyóirat által összeállított, 2010 legjobb száz mesekönyvét tartalmazó listáról válogattak.

A szervező érdekességként említette, hogy az illusztrátorok eredeti alkotásai mellett maguk a könyvek is kézbe vehetők a kiállításon, így jól látható, hogy a nyomdatechnika miatt néha mennyire különböznek az eredeti munkáktól a nyomdából kikerülő képek.

A Csodaceruza százas listáján szereplő könyveknek egy külön sarkot is szentel a fesztivál: itt bárki megnézheti a köteteket, de szavazhat is kedvencére. A voksokat azonban nemcsak a helyszínen, hanem a folyóirat Facebook-oldalán is várják egészen a fesztivál utolsó órájáig. Sándor Csilla elárulta, hogy a verseny jelenleg elég szoros, az első két helyen lévő kötetet csupán néhány szavazat választja el egymástól. Eredményt szombaton délután hirdetnek.

A tavalyi "fesztiváltündér" után idén védnöke van rendezvénynek Richly Zsolt grafikusművész, animációsfilm-rendező személyében, akinek a nevéhez olyan sorozatok fűződnek, mint A kockásfülű nyúl vagy a Kíváncsi Fáncsi kalandjai, de nemrégiben új könyve is megjelent A kékpöttyös elefánt címmel. Richly Zsolttal szombaton egy beszélgetés és dedikálás erejéig személyesen is találkozhat a közönség.

A pénteki nap elsősorban a szakmai programoké, bár délelőtt kisiskolás és óvodás csoportok veszik birtokukba a Fekete-piros Galériát, ahol a kiállításon tartott tárlatvezetések mellett játékos feladatok és könyvjutalmak várják a gyerekeket. Délután IBBY-díjas illusztrátorok beszélgetnek a képeskönyvekről, majd Dezső Andrea grafikusművész lesz a fesztivál vendége.

Szombaton egész napos programokkal várják a családokat: lesznek zenés műsorok, játékok, meseposta, diafilmvetítés, babasarok, versmondó és rajzverseny, valamint dizájnsarok is, ahol Szántói Krisztián, Koncz Tímea, Ilyés Juli, Rofusz Kinga és Kőszeghy Csilla illusztrátorokkal rajzolhatnak együtt a gyerekek, akik azután az illusztrációkhoz Lackfi János segítségével írhatnak rövid mesét vagy verset is. Nyulász Péter pedig új kalandregényéről, a Helkáról mesél.

A szülőket a Millenárison tanácsadással várja a Beszédjavító Intézet, és találkozhatnak Töreky Katalinnal, a Szívünkből születtél című, örökbefogadásról szóló könyv szerzőjével is. A szervezők nem feledkeztek meg a szülők egykori kedvenceiről sem: a régikönyvek.hu webáruház régi gyerekkönyvekkel, képregényekkel, folyóiratokkal készül a nosztalgiázni vágyóknak. Lesz illusztrációs börze is, ahol olyan illusztrátorok eredeti alkotásait, nyomatait vásárolhatják meg az érdeklődők, mint Szegedi Katalin, Rofusz Kinga, Schall Eszter vagy Makhult Gabriella.

Szombat délután a Boribon muzsikál című, Fonogram-díjas lemezről kaphat ízelítőt a közönség Mórocz Adrienntől. A fesztivál zárásaként megrendezett "nagy dedikáláson" pedig csaknem 30 szerző, illetve illusztrátor várja a kisebbeket és nagyobbakat.

A résztvevők listáját a részletes programmal együtt a fesztivál honlapján, a www.egyuttlennijo.net címen találják meg az érdeklődők.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Renaud-Delage: Gru 4
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés