bezár
 

gyerek

2011. 05. 10.
Kiosztották a 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle díjait
2011. május 10.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A május 2-a és 10-e között megrendezett szemle díjait és okleveleit ma délután osztották ki. A számos díjazott mellett megosztott fődíjat kapott a Nézőművészeti Kft. A gyáva című előadása és a szlovákiai Csavar Színház Nagyidai cigányok című előadása.

2011. május 10-én díjkiosztó ünnepséggel ért véget a 6.  Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle.

prae.hu

A fesztiválzáró a Besh o droM ráhangoló koncertjével kezdődött, akik zenéjüket kölcsönözték a Szemle reklámfilmjeihez. A megnyitóról jól ismert Judy és Punch – Schneider Jankó nagyszerű bábjátékának köszönhetően – elmesélték, mit láttak az elmúlt héten a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Ezután a zsűri tagjai osztották meg a Szemle kapcsán felmerült gondolataikat a közönséggel.

Pályi János abbéli örömét fejezte ki, hogy van olyan energia, akarás, amely életben tartja a legjobb színházi előadások bemutatkozási lehetőségeit.

Ascher Tamás arról beszélt, nagyon színvonalas és tartalmas előadásokat nézhettek, mely bíztató jel arra, hogy jó kezekben van a gyermek- és ifjúsági színház, mely ezzel együtt remek, értő közönséget is nevel. Szerinte bízhatunk abban, hogy továbbra is minőségi előadások kerülnek bemutatásra az itt megméretett társulatok jóvoltából. Mint mondta, a szemlén plasztikusan különvált három műfaj: a kifejezetten gyerekeknek játszó színházakkal, az ifjúság problémáit feldolgozó produkciókkal, valamint a pedagógiai gondolkodás és a színházművészet határán mozgó művészeti irányzat képviselőivel is találkozhattak.

Fodor Tamás a zsűri értékelési elvét firtató kérésre így válaszolt: „Mi volt a szempont?” Ha azt gondolhatta a  zsűri, hogy „Húúú, hát így is lehet?” - akkor voltak elégedettek a látottakkal. Szólhatott ez a csodálkozás az eszközhasználatnak, a megközelítési módnak, de az irodalmi anyagnak is. Döntésükkel nem akartak irányelveket szabni, inkább csak felmutatni, hogyan lehet, érdemes színházat csinálni.




Ezután következett a díjak átadása. A Marczibányi Téri Művelődési Központ által adományozott diplomákat Németh Katalin igazgató asszony és Juszcák Zsuzsa fesztiváligazgató adták át az alábbi társulatoknak:

 

 

Színház/társulat             Az előadás címe               Rendező


Budapest BábszínházHajnali csillag pereménTengely Gábor

Csavar Színház (Szlovákia)A nagyidai cigányokGál Tamás

Káva Kulturális MűhelyApalabirintusPerényi Balázs

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Cyber CyranoVidovszky György

MannaKulturális EgyesületKicsi Nyuszi Hopp HoppPelsőczy Réka

Mesebolt BábszínházA legkisebb boszorkányRumi László

Nézőművészeti KFTA gyávaScherer Péter

TintalóTársulásBollár Kótyag és Mámori Badacsonyi Angéla

Nellike nagy találkozása

Ziránó SzínházA három kismalacBoráros Milada

 


A Millenáris díját  kapta a Tintaló Társulás, amely egy felkérést jelent egy előadás megtartására. A díjat átadta Molnár Éva.

 

 

Az előadás címe: Bollár Kótyag és Mámori Nellike találkozása

Alkotók, tervezők: Sipos Katalin, Sisak Péter, Rumi Zsófia, Badacsonyi Angéla



 

 

A FIDELIO különdíját kapta a Mesebolt Bábszínház, amely 100.000 Ft értékű online megjelenést biztosít a Fidelio.hu internetes portálon. A díjat Balázs Jenő adta át. 

 

 

Az előadás címe: A legkisebb boszorkány

Tervező: Boráros Szilárd, rendező: Rumi László

 



A Fővárosi Önkormányzat támogatásával a szakmai zsűri javaslatára 150.000 Ft-os díjat adományoztak – egy nemzedék sajnálatos kulturális leépülésének abszurd ízekkel fűszerezett dokumentálásáért – a Manna Kulturális Egyesület, Kicsi Nyuszi Hopp Hopp című előadásáért.

Rendező:Pelsőczy Réka



 


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával a szakmai zsűri javaslatára 150.000 Ft-os díjat adományoztak – a kortárs költészet elbűvölő, a térrel is élvezetesen játszó megelevenítéséért – a Budapest Bábszínház, Hajnali csillag peremén című előadásért.

Rendező:Tengely Gábor, tervezők: Sipos Katalin, Sisak Péter



 

A Budapest II. Kerületi Önkormányzat támogatásával a szakmai zsűri javaslatára 200.000 Ft-os díjat adományoztak – az egyre fajsúlyosabb megjelenésű drámapedagógiai munkáért – a Káva Kulturális Műhely, Apalabirintus című előadásáért. A díjat a II. Kerületi Önkormányzat képviseletében Dankó Virág, alpolgármester asszony adta át.

Rendező: Perényi Balázs



 

A Raiffeisen Bank 300.000 Ft-os díját – a marionett hagyományt dinamikával, iróniával megújító előadásmódjáért – a Ziránó Színház, A három kismalac című előadásáért kapta meg.

Rendező:Boráros Milada, bábok: Boráros Szilárd



 

A Raiffeisen Bank 300.000 Ft-os díját adományozták – a virtuális világban létrejövő kamasz dráma korszerű megjelenítéséért – a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színháznak, Cyber Cyrano című előadásáért.
Rendező: Vidovszky György.

A Raiffeisen Bank képviseletében Máté Krisztina adta át a díjakat.


A Szemle két megosztott fődíjas előadása:


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a szakmai zsűri javaslatára 300.000 Ft-os fődíjat adományoztak – egy kínzóan tragikus társadalmi gondnak az érintett korosztály előtti személyes megéléséért – a Nézőművészeti KFT, A gyáva című előadásának. 

Rendező: Scherer Péter, játsszák: Kovács Krisztián és Scherer Péter

 


 

Raiffeisen Bank 300.000 Ft-os fődíját adományozták – Arany János megrázó költeményének, a gyerekközönséget bölcs humorral együttjátszásra mozgósító, varázslatos megidézéséért – a Csavar Színház (Szlovákia), A nagyidai cigányok című előadásáért Gál Tamásnak.



A fődíjakat Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, továbbá Máté Krisztina és Ascher Tamás adta át a Szemle két legjobb előadásáért.

A szemletanács tagjai díszoklevelet adományoztak a Stúdió K Színháznak Az aranykulcs, A sünteknős és A Kíváncsi kiselefánt című előadásokért.


      

Az ünnepségen Novák János átadta a Cyber Cyrano című produkciónak az ASSITEJ (a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége) magyar tagozatának Üveghegy Díját, a legtöbb gyerekszínházi előadást látott színházi szakírónak járó Fehér Holló Díjat Takács Vera, a gyermekszínházi portál szerkesztője vehette át.

  

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés