bezár
 

irodalom

2011. 04. 14.
drMáriás kötete az évfordulók jegyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem élhetek Milosevic nélkül címmel drMáriás megírta saját és a Tudósok zenekar eddigi történetét, amely a csütörtökön nyíló XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg. A Vajdaságból indult dzsessz-avantgárd-punkrock csapat idén 25 éves, alapítója 45 lesz, és öt éve lett öngyilkos Slobodan Milosevic, valamint Bada Dada énekes.

prae.hu

"Nem készültem összegzést írni, mégis megtettem. Családommal olykor visszatérek szülővárosomba, Újvidékre, megpróbálom gyerekeimnek megmutatni és elmagyarázni, hol nőttem fel.

Ezek a képek azonban fakók és áttételesek egy gyerek számára, a délszláv háború kirobbanása, Magyarországra menekülésem óta már húsz év eltelt, és néha magam is azt érzem, mintha az egész nem lett volna. Személyes élményeimet akartam feldolgozni, összegezni, másoknak elmondani, hogy is indult, miként működött, merre lépett fel a világban a Tudósok, miként éltük át ezt az kort" - fejtette ki a zenész, festő, író drMáriás (Máriás Béla) az MTI-nek.

A szerző elmondta, hogy a Noran Kiadó által gondozott önéletrajzát a zenén át lehetett a legjobban megközelíteni, festészeti, irodalmi vonatkozásairól nem is nagyon ejt szót a könyvben. Ahogy írta, a punk rárúgta az ajtót, amikor alig tizenévesen egy Sex Pistols-lemezt hozott a bátyja Londonból, mert a punk nemcsak az ő generációjukra, hanem az egész korra, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójára nagyon jellemző volt.

"Nálunk a Vajdaságban különösen, hiszen annyira bele voltunk kényszerítve egy félig apokaliptikus politikai helyzetbe, hogy a szorongásból csak úgy tudtunk kitörni, ha megpróbáltuk a gátakat brutálisan levetni magunkról" - magyarázta drMáriás.

Amikor a Tudósok 1986-ban megalakult a jugoszláviai Újvidéken, magyar szellemi testvére, a szintén képzőművészekből verbuválódott szentendrei Bizottság már nem létezett, drMáriás mégis többször elutazott a Duna-menti városba, hogy találkozzon feLugossy Lacával, efZámbó Öcsivel, Wahornnal meg a többiekkel.

"A Kalandra fel! című 1983-as Bizottság-lemez katartikus élmény volt számunkra, a zene szervesen illeszkedett a friss nemzetközi zenei áramlatokba" - idézte fel.

Minden idők egyik legformabontóbb kelet-európai együttese, a külföldön is gyakran koncertező Tudósok eddig tizenhárom lemezt adott ki, a legfrissebbet a napokban Bocs, megölhetlek? címmel.

Az új korongon a nyitó dal - Rege a Tudósokról - viccesen meséli el a zenekar keletkezéstörténetét. A Tudósok jelenleg akusztikus trióként működik, a trombitán, harsonán és szaxofonon játszó, valamint éneklő drMáriás mellett Endrei Dávid gitározik és basszusgitározik, Jeli Gergely pedig dobol, a hangzásért Kondor Péter Párizs felel, valamennyi lemezüket, plakátjukat, könyvborítóikat pedig a szerző felesége, Máriás Csilla tervezi.

"Világmegváltó céljaim a Tudósokkal nincsenek, de a könyv címével szólva nemcsak Milosevic, hanem muzsikaszó nélkül sem élhetek. Olyan tradíciót folytatunk, amely mára nagyon kifakult a magyar zenei színtéren, ezért tevékenységünk egyfajta pedagógiai munkának is felfogható. Vagyis: lehet másként.

Megpróbáljuk arra ösztönözni a fiatalokat, hogy próbálják szabadon értelmezni saját ötleteiket és máshogyan gondolkodni, mint a mainstream piaci igényeket kiszolgáló, bugyuta, középszerű zene, s hogy ezt értik, azt a végigtáncolt és énekelt koncertjeink is bizonyítják" - mondta a művész.

Az A38 hajón április 23-án 25 éves szűz! címmel nagyszabású Tudósok-est lesz, amelyen fellép az ősformáció, amely improvizációban idézi fel a letűnt idők nagyon eklektikus, rögtönzött performanszszerű improvizált zenéjét. feLugossy László fog énekelni az öt éve elhunyt Bada Dada helyett, az első felállásból játszani fog Miroslav Silic basszusgitáros, a legfiatalabb zenészgeneráció képviseletében pedig Pándi Balázs dobol majd. Az este során a korábbi zenésztársak, barátok sorában efZámbó István és az örményekből álló moszkvai Deti Picasso két tagja is fellép.

A Tudósok-estet Czabán Györgynek a zenekarról szóló dokumentumfilmje, a Kelet-európai zombi vetítése zárja. A nyitóprogram 19 órakor a drMáriás legújabb festményeiből álló kiállítás megnyitója lesz a kulturális központ "művészdereglyéjén"; a tárlatot Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója nyitja meg.

drMáriás szerint a punk nyomai ma is felfedezhetőek a művészetében. Mint mondta, három-négy éve foglalkozik celebekkel és politikusokkal mint témával, mivel elkerülhetetlen a szembesülés azokkal, akik a hírekben a legtöbbet szerepelnek.

"Most tizenöt képet fogok kiállítani, mindegyik egy-egy magyar politikust ábrázol a jelenből, illetve az elmúlt évszázadból, valamennyi mű egy-egy neves nyugat-európai alkotó egyik jellegzetes festményének továbbgondolása. A kelet-európai rejtőzködés került így be a nyugati kánonokba.

Az egyik képen Szanyi Tibor látható a híres amerikai neo-expresszionista, Jean-Michel Basquiat Bukott angyal című művébe illesztve, Biszku Bélát Van Gogh híres önarcképébe helyeztem, Tőkés László a brüsszeli szürrealista, René Magritte szürke hivatalnok portréján szerepel, Boross Péter volt miniszterelnök Andy Warhol reklámszerű képén: a szemüveg mögül kikacsint a hóbagoly.

Gyurcsány Ferenc is van, ő Henri Rousseau francia naiv festő Fiú a sziklákon című művén várja a jobb időket, Orbán Viktort a csurgatásos festészetéről híressé vált amerikai Jackson Pollock művére képzelhetjük oda, míg Schmitt Pál államfő a brutális művészeti stílusáról ismert francia Jean Dubuffet-vel találkozik annak műtermében" - sorolta drMáriás.

A Nem élhetek Milosevic nélkül drMáriás tizenharmadik kötete; írt paródiaregényt Szabadkőműves szex címmel, Lipót című műve a tébolyda történetét egy kezelt szemszögéből mondja el, de publikált verseket, rendszeresen jelentkezik kiállításokról írt kritikákkal az Élet és Irodalomban, és időnként színészként is feltűnik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés