bezár
 

irodalom

2011. 04. 14.
Bemutatják a Ranschburg-életműsorozat első kötetét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Érzelmek iskolája címmel új kiadásban mutatja be pénteken a Saxum könyvkiadó a budapesti könyvfesztiválon a közelmúltban váratlanul elhunyt Ranschburg Jenő két korai munkáját, amelyet a pszichológus életművéből készülő sorozat első kötetének szántak.

prae.hu

A Félelem, harag, agresszió 1970-ben, a Szeretet, erkölcs, autonómia 1981-ben jelent meg.

A szerző ezekben az írásokban a legfontosabb emberi érzelmek, a szeretet, félelem, szorongás és harag gyökereit kutatja, valamint azt, hogy ezek milyen hatással vannak a gyermeki lélek fejlődésére, a viselkedésformák kialakulására. Ranschburg Jenő az elemzés mellett egyúttal a szülőknek és a nevelőknek is igyekezett segítséget nyújtani.

A Félelem, harag, agresszió azokat a szülői, nevelői stílusokat is feltérképezi, amelyek bizonyíthatóan befolyásolják a gyerekek jellemfejlődését - ismertette a kiadó honlapja a kötet tartalmát.
A Saxum kiadó teljes életműsorozatot szentel Ranschburg Jenő munkásságának. Az első kötet, az Érzelmek iskolája elé még maga a szerző írt előszót.

Mint Pataki Istvánné, a Saxum irodalmi vezetője az MTI-nek elmondta, egyelőre az életműsorozat további két kötetét készítették elő, a sorozat további munkáinak szerkesztését a későbbiekben egyeztetik Ranschburg Jenő családjával. A népszerű pszichológus, tanár március 10-én hunyt el életének 75. évében.

A nő és a férfi címmel jelenik meg ősszel vagy télen a következő kötet, amely a pszichológus azonos című tanulmánykötetét, valamint A meghitt erőszak című - Saxumnál korábban már kiadott - családon belüli erőszakról szóló könyvét foglalja magába.

"A tanár úr ragyogó címeket talált, amelyek remekül fedik a művei tartalmát" - utalt Pataki Istvánné arra, hogy miért hagyatkoztak örömmel Ranschburg Jenő ötleteire.

A tervezett harmadik könyv, a Pszichológiai rendellenességek iskoláskorban címmel 2012-ben kerülhet forgalomba. A kiadás ugyancsak egy meglévő tanulmánykötet nyomán lát ismét napvilágot - tájékoztatott a Saxum irodalmi vezetője. Mint hozzátette: a kiadó korábban Ranschburg Jenő életművének sok írását közreadta már.

Az Érzelmek iskolája című könyv bemutatóját pénteken 15.30-kor tartják a könyvfesztiválon. A kötetről és szerzőjéről Cziegler Orsolya és Vekerdy Tamás előadását kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés