bezár
 

irodalom

2011. 04. 04.
Alice Munro: Mennyi boldogság!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz újabb nagyszerű történet Alice Munrótól, a Nemzetközi Man Booker-díj 2009-es díjazottjától. Miközben még mindig a régi témái foglalkoztatják – szerelem, barátság, házasságtörés, gyereknevelés, család, betegség, aljasság, árulás és megbocsátás –, ezekben az élet alkonyán keletkezett szövegekben egyre inkább jelen van a kiszolgáltatottság, az erőszak és a magány is.

A Munrótól már megszokott pontos, szikár, múltidéző szövegek vakmerőbbek és provokatívabbak, mint valaha. Az öntörvényűek, a társadalmon kívüliek és a betegek mellett ezúttal felbukkannak a józanok és átlagosak is, akiknek életét az előbbiek visszafordíthatatlanul megváltoztatják. 

prae.hu

 

„Gyerekkorában az ember minden évben más személyiség lesz. Ez általában ősszel következik be, iskolakezdéskor, amikor elfoglalja a helyét a következő osztályban, és maga mögött hagyja a nyári vakáció zűrzavarát és letargiáját. Akkor a legszembetűnőbb a változás. Később már összemosódnak a hónapok és az évek, de a változások attól még folytatódnak. A múlt hosszú ideig könnyen és látszólag automatikusan hullik le az emberről, örökre. A jelenetei nem is annyira eltűnnek, mint lényegtelenné válnak. És aztán jön egy hirtelen kanyar, és ami már rég elmúlt és lezárult, újra a felszínre tör, figyelmet követel, kezdeni kell vele valamit, bár nyilvánvaló, hogy a világon semmit nem lehet már kezdeni vele.”

 

Alice Munro 1931-ben született Ontario tartományban, Kanadában. Első kötete, a Boldog árnyak tánca 1968-ban jelent meg, és főkormányzói állami kitüntetésben részesült, majd 1971-es következő kötete, az Asszonyok, lányok élete elnyerte a Kanadai Könyvkereskedők Szövetségének Nemzetközi Könyvdíját. 1980-ban The Beggar Maid című kötetéért Booker-díjra jelölték. 2009-ben életművéért neki ítélték a Nemzetközi Man Booker-díjat.

 

„Alice Munro mindig úgy tud beszélni sorsokról, életutakról, tudatos döntésekről és váratlan fordulatokról, hogy egyúttal érzékenyen analitikus, árnyalt és többrétegű stílusának »balzsamcseppjével« enyhíti elbeszéléseinek alaptónusát, a csendes szomorúságot.”

Bazsányi Sándor, Élet és Irodalom

 

„Alice Munro elbeszélései mindig lebegtetnek valami lehetőséget: »kell hogy legyen egy hely, amelyre gondol az ember, amiről tud, és talán odavágyódik – de sohasem sikerül meglátnia«.”

Nagy Boglárka, Élet és Irodalom

 

„John Updike halála óta Alice Munro az, akitől megtudhatjuk, mi a helyzet az amerikai (kanadai) kisvárosban, mit éreznek a jól fésült utca lakói, mitől szenvednek és mire vágynak.”

Kolozsi László, kultura.hu

 

3900 Ft

www.parkkiado.hu 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés