bezár
 

irodalom

2011. 03. 17.
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az uniós elnökség jegyében
Sajtótájékoztató a Millenárison
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Könyvfesztivál idei vendége az Európai Unió, azaz 26 tagország és delegáltjaik, díszvendége Per Olov Enquist, svéd író lesz. A fesztivál újdonságai 2011-ben: ajánló katalógus az Új Könyvpiaccal, Budapest Fellowship könyvszakmai ösztöndíj indítása. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján a magyar irodalmat Szvoren Edina képviseli. A könyvfesztivál idei internetes médiapartnere a prae.hu általános művészeti portál lesz.

A sajtótájékoztatót Szakonyi Péter, a Fesztivál sajtófőnöke nyitotta meg, rövid visszatekintést adva a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál elmúlt tizenhét évéről, a kezdetekről, a terv 1993-as, Frankfurti Könyvvásárbéli bejelentéstől az első, 1994 áprilisi megvalósulásig, ahol már 20 ország több mint 400 kiadója jelent meg. A Fesztivál azonban soha nem szolgált rá annyira a nemzetközi jelzőre, mint idén, amikor 40 országból érkeznek kiállítók, alkotók, kiadói szakemberek. Zentai Péter László igazgató az idei könyvvásár – minden más hasonló rendezvénytől különböző – újdonságának tekinti, hogy „magát az Európai Uniót”, annak 26 tagját látjuk vendégül, remélve, hogy ezáltal messzebbre ér a jelenlévők ismertsége, miként például annak idején Frankfurt Latin-Amerikát tette máig hatóan népszerűvé. A www.bookfestival.hu honlapon a fesztivállal kapcsolatos minden információ a jövő hét elejétől megtalálható lesz. Egyedülálló az Új Könyvpiaccal együttműködve létrejött ún. ajánló katalógus, mely a Fesztiválra megjelenő újdonságokat tartalmazza majd.

prae.hu


Barna Imre


Az esemény díszvendégét, a
Budapest Nagydíj várományosát, Per Olov Enquistet Barna Imre, az Európa Könyvkiadó igazgatója mutatta be, felemlítve az író nyolc évvel ezelőtti Budapesten tett látogatását és a pódiumbeszélgetést Esterházy Péterrel. A svéd író egyben Svédországot is képviselni fogja. Enquist írói pályája megtörtént eseményeken alapuló dokumentarista-oknyomozó regényekkel indult, majd több könyvében írt „nagy emberekről”, Strindbergről, Andresenről, Hamsunról és Lagerlöfről. Legutóbbi művei a fesztiválra jelennek meg az Európánál; a Lewi útjában a pünkösdi mozgalom eredetéről és históriájáról olvashatunk, az Egy másik élet pedig mozaikszerűen megírt önéletrajzi krónika, mely Kúnos László fordításában kerül az olvasók elé.



Sárközy Bence


A Budapest Fellowship – könyvszakmai ösztöndíj programról, melyet idén vezetnek be Magyarországon, Sárközy Bence, a Magvető Kiadó főszerkesztője beszélt. Tizenegy neves külföldi kiadó, könyves cég képviselőit hívták meg, akik a háromnapos szakmai program során megismerkedhetnek a magyar (könyv)kultúrával, irodalommal és nyelvvel, alkalmuk lesz találkozni magyar szerzőkkel. A szakembereket a Magyar Könyv Alapítvány látja vendégül a MASZRE pályázati és a Magvető Kiadó szervezési valamint a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete támogatásával. A külföldi kiadókkal április 15-én személyes találkozásra is lesz lehetőség. A főszervezők Sárközy Bence és Károlyi Dóra, információk a programról a
www.magveto.hu weboldalon találhatók.


Szakonyi Péter (balra) és Zentai Péter László


Zentai Péter László a Könyvfesztivál további különlegességeiről elmondta: a reprezentatív közös uniós standon bemutatásra kerül az Unió mind a 27 országa kortárs irodalmi könyvkiadásának átfogó válogatása. A hazánkba látogató alkotókat friss, vagy éppen a könyvfesztiválra időzített „vadonatúj” magyar nyelvű kötetük várja. A
Budapest Nagydíjat Esterházy Péter laudációja után Tarlós István főpolgármester adja majd át.

Tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, melyre idén 20 ország nevezte alkotóit, hazánkat Szvoren Edina képviseli.

A Fesztivált dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának minisztere nyitja meg. Az EU-s díszvendégség íróinak tiszteletére irodalmi gálaműsort rendeznek, lesz
Gyermek(b)irodalom, iskolák, diákcsapatok részére jelmezes vetélkedő. A Fesztiválról sokrétű tájékoztatást kap majd a közönség a Népszabadság, Heti Válasz, Élet és Irodalom, Magyar Lettre Internationale hasábjain, a Magyar Rádió minden csatornája naponta több órás tudósítást sugároz, az internetes tájékozódásra pedig a PRAE.HU portál által működtetett  internet kávézóban lesz lehetőség a helyszínen. A Könyvfesztivál utolsó napján, április 17-én számos elismerést és díjat adnak át, a záróesemény pedig a magyar irodalom legnagyobbjai előtt tisztelgő hagyományos Születésnapi Irodalmi Szalon lesz az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotók köszöntésével.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Vécsei Rita Andrea --


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés